"Има ли пол магията": Феята орисница в римейка на "Пепеляшка" ще е джендър неутрална Снимка: © Amazon Prime

Феята кръстница в новата филмова версия на „Пепеляшка“ променя името и пола си. Актьорът Били Портър влиза в ролята на орисницата, която в оригиналната приказка е жена, но в обновената интерпретация е джендър неутрален персонаж, който се казва Fab G.

Първият тийзър на мюзикъла излезе преди няколко дни в Amazon Prime, а премиерата на филма ще бъде на 3 септември 2021 г. Ролята на Пепеляшка е поверена на 24-годишата американско-кубинска поп певица Камила Кабейо.

Най-голяма дискусия около филма след пуснатия къс трейлър се води около ролята на 51-годишния Портър. Според много потребители в социалните мрежи – продукцията представлява пропаганда сред децата на идеята за свобода на половото самоопределение.

Други, като самия актьор, не виждат проблем, а говорят за римейк на класическата приказка в „история за новото поколение“.

„Когато бях на снимачната площадка, ме порази фактът, че играя феята кръстница Fab G. Магията няма пол“, каза Портър пред CBS в началото на снимките.

Носителят на наградите „Еми“, „Грами“ и „Тони“, който е известен с ролята си във филма „Поза“, не крие, че е хомосексуален. През 2017 г. той сключи брак с партньора си Адам Смит след 8-годишна връзка, след което обяви, че живее с ХИВ от 14 години. Определя се и като „горд представител“ на общността на чернокожите в САЩ.

„Ние представяме този персонаж като безполов, поне аз го играя по този начин. И е наистина силно послание. Мисля, че новото поколение наистина е готово за това. Децата са готови. Възрастните забавят този процес“, казва Портър.

Думите му срещнаха критики от страна на десетки хора, които не разбират как, според него, малките момичета и момчета са „готови“ да се сблъскат с темата за половата неутралност, при положение че тепърва изграждат представата си за света.

Портър започна да провокира хората по въпросите за границите и нормите на пола, след като изигра на „Бродуей“ ролята на Лола в пиесата „Kinky Boots“ от Харви Фиърстайн. „Този образ ме направи по-силен. Когато сложих токчетата и роклите, се почувствах по-мощен, отколкото през целия си живот“, казва той.

На „Оскарите“ през 2019 г. Портър изуми феновете с интересен тоалет – смокинг в горната си част и черна рокля в долната.

"Има ли пол магията": Феята орисница в римейка на "Пепеляшка" ще е джендър неутрална

В римейка на „Пепеляшка“ той отново слага рокля - в блестящо жълто, както се вижда в тийзъра. Във филма феята помага на главната героиня, която живее със злите си сестри и мащехата си, да осъществи мечтите си. Ролята на избраника на Пепеляшка се изпълнява от британския актьор Николас Голицин, а на краля – от Пиърс Броснан.

Според някои български потребители във Facebook – ролята на феята орисница, която няма пол, ще бъде използвана като инструмент за идеологически внушения.

В американските медии липсват критики към създателя на филма – американската сценаристка и режисьорка Кей Канън, както и към Били Портър.

Темата за приобщаването на LGBTQ+ общността и тази за определянето на пола набират най-голяма скорост именно в САЩ, включително във филмовата индустрия. Например, според новите изисквания на „Оскарите“, които ще важат от 2025, поне 30% от екипа на съответния филм трябва да бъдат представители на „непредставени групи“ от гледна точка на пол (жени), раса, етнос, хора с увреждания или от LGBTQ+ общността.

"Аз съм доста либерален, но в моя свят значителна част от магията има пол"; "Как да се обясни на едно дете, че феята е мъж, пък било и то джендър неутрална?" - са два от коментарите във Facebook относно тийзъра на филма. Има обаче и хора, които не са съгласни с твърдението, че това е пропаганда, а твърдят, че децата трябва да бъдат образовани по темата от най-ранна възраст.


Наследството на Моника Белучи: 16-годишната ѝ дъщеря Дева на корицата на Vogue Наследството на Моника Белучи: 16-годишната ѝ дъщеря Дева на корицата на Vogue

Кой се страхува от "В като Вагина"? Кой се страхува от "В като Вагина"?

Всички срещу Орбан - но без България Всички срещу Орбан - но без България

Първият трансджендър спортист на Олимпиада: Лорел Хъбард е сама срещу всички Първият трансджендър спортист на Олимпиада: Лорел Хъбард е сама срещу всички



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и поиска неговата оставка

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024