Снимка: © Народно събрание

Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева заяви, че не е готова да бъде кандидат за премиер. Името ѝ беше спрягано за този пост през последните два дни, след като първо Атанас Атанасов от „Демократична България“ лансира идеята, а Николай Хаджигенов заяви, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ също биха подкрепили подобно предложение.

„Не съм готова да бъда кандидат за премиер. Смятам, че човек трябва да си тежи на мястото“, каза председателят на парламента от ИТН в кулоарите, цитирана от bTV.

„Смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен. Един човек не може да обикаля всички постове в държавата“, каза още Митева.

Тя допълни, че не е разговаряла с нито един от хората, направили предложението ИТН да я издигнат като кандидат за премиер при връчването на третия мандат на някоя от другите парламентарни формации.

"Аз не съм разговаряла с никого от направилите предложението - нито с господин Атанасов, нито с други партии. Това си е изцяло тяхно предложение и ви моля да не ме спрягате за този пост“, добави Ива Митева.

Самата тя наскоро коментира, че не е сигурна дали ще се занимава с политика занапред. Определи я като "сложна игра", която не се е научила да играе.

Ива Митева стана председател на парламента в 45-ото Народно събрание, след което беше преизбрана след изборите на 11 юли. Преди това работеше в администрацията на парламента. Беше директор на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в Народното събрание и съветваше правната комисия при писането на законопроектите.

Преди два дни съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов каза пред bTV, че „министър-председателят на страна в толкова тежка ситуация трябва да е със солиден опит, който може да контролира подобни кризи. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство с тези си качества“.

„Напълно съм съгласен с ген. Атанасов. Тя би била чудесен избор“, заяви Николай Хаджигенов в интервю за БНР във вторник. „Недостатъкът на тази идея е, че това ще оголи парламента, а точно на този етап имаме нужда от човек като нея в Народното събрание“.


И "Изправи се БГ! Ние идваме" одобрява идеята Ива Митева да стане премиер

Депутатите се отказаха да избират нов управител на БНБ, докато не се излъчи редовен кабинет

Партиите са обсъдили две дати през ноември за провеждане на избори 2 в 1


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал