Ивайло Дичев: Русия смята, че разполага с нас, защото ни е "създала" - така мисли и за Украйна Снимка: © bTV

"Руснаците смятат България като създадена от руския цар. Смятат, че могат да разполагат с нас, защото са ни създали. Така мислят и за Украйна". Това смята професорът по културна антропология Ивайло Дичев, който предлага смяна на датата на националния празник - 3 март.

Проф. Ивайло Дичев призова за смяна на националния празник: "3 март е подигравка с идентичността ни"

Ден след като се обърна към премиера Кирил Петков и към депутатите с това предложение, авторът и професор в Софийския университет даде интервю пред bTV, в което заяви, че "утре ще празнуваме празник, с който нямаме нищо общо". "До 1888 г. той отбелязва възкачването на престола на руския цар Александър II. Много се надявам да се събуди от нас националното чувство. По-стара държава сме от тях, зависими сме от самите себе си".

В общественото пространство вече върви дебат за смяна на датата на националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго. На 3 март 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяване на Руско-турската война. "Много хора предлагат 6 септември, други – 24 май. Нещо, което зависи от нас, което си е наше, а не нещо, което са направили две империи, подписвайки един договор. Да потърсим нашето самочувствие в тази ситуация, защото вижте как се отнася Русия към своите сателити", смята проф. Дичев, добавяйки към предложението датата на приемане на Търновската конституция - 16 април.

"Да празнуваме и 3 март без омраза към онези руснаци от 19 век. Нека празнуваме 3 март като приятелство с православните народи. Сега е моментът да махнем Паметника на съветската армия. Русия не ни е освободила, тя ни е наказала – това не е освобождение. Трябва да започнем този дебат – кои сме ние, и да намерим самочувствие в нашите сили и собствената си история", заяви Ивайло Дичев.

Трайков: Пред ПСA има камера с висока резолюция, а ако драскаш по Народния театър, никой няма да се заинтересува

Той каза още, че не е вярвал Владимир Путин да предприеме нападение срещу Украйна, защото го е смятал за "рационален играч". Според него действията на руския държавен глава са "акт на тероризъм", с който той е "взел света за заложник, заплашвайки с ядрена война".

"Терористът какво прави – опасва се с бомби и казва ще гръмна и себе си, и вас. Абсолютно сме потресени от това нещо. Ако тази история се разточи, очевидно трябва да се сбогуваме със света на глобализацията и да се върнем към Студената война. Много се надявам да сме на по-добрата страна, макар че сме една от про-путинските страни в Европа. Подкрепата за него е спаднала, но една трета от българите му имат доверие. Това е човекът, който ни излъга – каза: "Аз няма да нападам", но после нападна Украйна", каза проф. Дичев.

Алфа Рисърч: Рязък спад в доверието на българите към Путин (инфографика)

"Беларус му е клиент на Путин, той сключи договор и с Азербайджан. Казахстан беше току-що атакуван от неговата армия, само Украйна му липсва. Въпросът е ще се включи ли Китай. Ако Пекин реши да застане на наша страна и да поиска от руснаците да спрат тази работа, Русия няма да успее", смята професорът по културна антропология.

Според него голямата надежда е гражданското общество в Русия да се събуди и да се изправи срещу Путин, въпреки че той "вкарва всеки свой опонент в затвора - Навални, Немцов беше убит, всеки, който му противоречи, бива ликвидиран".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024