Ивайло Мирчев иска НС да изслуша Telus за модерацията на Facebook. Възможно ли е това?

"Заради създалото се напрежение по отношение политиката на Facebook от Демократична България ще поканим на изслушване в Комисията по култура и медии компанията Telus, която обслужва Facebook в България", написа депутатът Ивайло Мирчев.

"Ще настояваме на изслушването Telus да даде повече яснота за начина, по който се извършва модерирането на публикации, коментари и потребители в България. Ще поканим и потребители с конкретни казуси. Важно е да има яснота за това как Facebook прилага политиките си по управление на съдържанието. Платформата е комуникационният канал с най-голямо влияние в България и е добре парламентът и обществото да са наясно с принципите и правилата им на работа, тъй като този канал има силно влияние върху всички сфери на обществения живот.", написа в своя профил във Facebook Ивайло Мирчев.

Според правилника за работата на Народното събрание наистина е възможно да има изслушвания "по въпроси, засягащи държавни или обществени интереси". За целта ресорната комисия трябва да гласува решение, по силата на което да покани длъжностни лица от Telus. В случая това може да станe чрез комисията по културата и медиите или чрез комисията по електронното управление и информационните технологии.

Казусът с Telus стана много популярен в последните месеци, след като множество Facebook профили на известни хора бяха блокирани без да е ясна причината.

Твърдението, че Telus International блокира профили е "изключително невярно", а модерацията на коментарите в Meta е въпрос на правила, за които компанията не може да взима решения как да ги прилага, казва в интервю за "Капитал" в Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции" в Telus International в края на миналата година.

От думите ѝ става ясно, че 86 служители на Telus работят на български език. "От тях 48 са на пълен работен ден. Тези 48 души работят различни неща за седем различни компании." По отношения на ангажираните с Meta хора от Telus Кристина Иванова запазва мълчание, но "Капитал" цитират бройка от 150 човека.

"Дали ще се промени или подобри някой процес, политика, нещо друго - нищо от това не зависи от компанията, която прави поддръжката.", казва още Иванова в интервюто си.

Проблемът с дезинформацията и подозренията за заглушаване на критични гласове, особено по темата Русия, беше поставен и от Божидар Божанов по време на неговия мандат начело на министерство на електронното управление.

"Хората от Facebook отговаряха със закъснение. Почти нищо не вършеха. Затова отидох и в Брюксел, за да проведа среща с еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря и за Акта за цифровите услуги (Digital Services Act), и с еврокомисаря Вера Юрова, за да им обърна внимание, че в България този проблем е по-сериозен, отколкото на тях им изглежда" , казва Божанов в интервю за "Булевард България".

Въпреки опитите за публична комуникация от последните месеци, засега компанията подизпълнител на Meta не успява да даде еднозначен отговор за критериите, по които работи.


Още по темата:

Facebook пусна странна анкета за триенето на публикации след скандала с Telus

Telus сграда Telus заявиха, че модерират Facebook "по правила". Bird отговориха с нови снимки на служители

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024