Избори без прецедент: Полша ще гласува за президент само по пощата Снимка: © Getty Images

Полша може да се окаже първата държава, която ще проведе национални избори с всеобщо гласуване по пощата в условията на пандемията от Covid-19.

Месец преди датата на президентските избори в Полша - 10 май - управляващата партия "Право и справедливост" прокара драстични промени изборното си закондателство.

Проектът, приет от долната камара на парламента, позволява на правителството да не открива традиционни секции за гласуване, а да брои само бюлетините, изпратени по пощата.

Законопроектът дава право на председателя на полския парламент да отложи датата на изборите с не повече от една седмица, ако страната все още се намира в условия на епидемия. Потвърдените случаи на Covid-19 в Полша са 4848, а починалите пациенти са 129, според официалната статистика на Варшава.

Гласуване по пощата не е провеждано никога досега в историята на 38-милионна Полша, и това провокира сериозни съмнения в способността на властите да се справят с подобно организационно натоварване.

Държавната Пощенска служба на Полша ще трябва да спре всички други доставки, за да може да раздаде бюлетини по последните регистрирани адреси на всички граждани с право на глас. Унищожаването на бюлетината е обявено за престъпление, наказуемо с 3 години лишаване от свобода. Избирателите ще трябва да подават гласовете си в специално подготвени кутии.

От "Право и справедливост" отказват да отложат президентските избори, като се позовават на изискванията в конституцията.

Полша не е единствената държава в ЕС, която беше заварена от коронавирус-пандемията в разгара на предизборна кампания., но е първата страна, в която под въпрос стои общонационален вот. Франция проведе само първия тур на местните си избори на 15 март, като балотажът в над 4000 общини в страната беше отложен за 21 юни. Великобритания също предпочете да измести своите местните избори (планирани за 7 май) с една година напред. Същият казус скоро ще възникне и в Италия, където вероятно може да се стигне до отлагане на изборите в регионите Аоста (10 май), Кампания, Лигурия, Марке, Пулия, Тоскана и Венето (31 май). Румъния също отложи местните си избори от март 2020 г. за по-късен етап.

Унгария "реши" проблема си, като прие закон за безсрочно извънредно положение, по време на което е забранено провеждането на избори и организирането на предизборни митинги.

Провинция Бавария (малко над 13 млн. души население) организира втория тур на своите общински избори на 29 март с гласуване по пощата като предпазна мярка. Разликата с Полша все пак е съществена. Германия има опит с провеждането на гласуване по пощата от 1957 г. насам. Освен това Бавария е най-тежко засегнатият регион от коронавируса във федералната република, като има над 27 000 потвърдени случая на Covid-19 и 565 жертви.

Извън ЕС - Сърбия реши да отложи парламентарните си избори (планирани за 24 април), докато кризата с коронавируса не се разреши. Северна Македония постъпи по същия начин - техните предсрочни парламетнарни избори трябваше да се проведат на 12 април.

Няма друга държава в света, която да избира държавен глава или парламент със стопроцентово гласуване по пощата, без паралелното отваряне на изборни секции.

Опозиционната полска "Гражданска платформа" призоваваше управляващите да въведат извънредно положение, което щеше да отложи автоматично датата на гласуването с 90 дни след края на здравната криза.

Действащият президент Анджей Дуда ("Право и справедливост") се смята за почти сигурен победител, доколкото може да се съди по условните данни на последните сондажи. Според изследване на IBRiS от 6 април, Дуда разчита на 47,6% подкрепа, докато Малгожата Кидава-Блонска ("Гражданска платформа") получава само 12,4%. На трето място е Владислав Кошиняк-Камиш (Полска народна партия) е трети с 12 на сто, а останалите кандидати получават по-малко от десет процента от доверието на хората, решили да гласуват.

Социолозите обаче правят изрично уточнение: прогнозната избирателна активност е изключително ниска, като не надвишава 30% от всички поляци с право на глас.

Опозицията обвинява партията на Ярослав Качински в "държавен преврат" и злоупотреба с власт, която няма нищо общо с демократичните претенции. Не само "Гражданска платформа", а всички парламентарни групи извън "Право и справедливост" се противопоставят на подмяната на технологията на вота в последния момент.

Полският вестник "Жечпосполита" съобщава, че още през март кметовете на общини в Полша са настоявали за отлагане на изборите и са предупреждавали, че няма да позволят масови струпвания на хора в условията на епидемия. Изненадващата съпротива на местните власти може да е причината за извънредната мярка, предприета от "Право и справедливост", коментира медията.

В самата управляваща партия назрява разрив по темата за президентските избори. Вицепремиерът на Полша Ярослав Говин (от консервативната партия "Съгласие") е изразил резерви спрямо някои от предлаганите промени в изборното законодателство, което е забавило прокарването им с няколко дни. Камил Бортничук, зам.-министър на регионалната политика, е подал оставка заради отказ от участие в рисковия експеримент.

Още през 2013 г., когато в Полша са дискутирали възможността за въвеждането на гласуване по пощата, депутатът Кристина Павлович от "Право и справедливост" (по това време - в опозиция) критикува тази идея заради риска от "търговия на едро с бюлетини" на хората, които не желаят да гласуват или които "са готови да продадат гласа си за една бира и 50 злоти". В момента Павлович е съдия в полския Конституционен съд.

Законопроектът все още не е минал одобрение през горната камара на парламента.

"Право и справедливост" се опасяват, че ако изборите бъдат отложени с няколко месеца, шансовете за победа на Анджей Дуда ще се стопят.

Както всички страни в Европа, и Полша се готви да посрещне сериозна икономическа криза заради последствията от коронавируса, а това може да отблъсне немалка част от избирателите на управляващата партия. Критиките срещу правителствените мерки за подкрепа на бизнеса вече нарастват.

Еврокомисарят Вера Йоурова посочва, че ЕК следи със загриженост случващото се в Полша.

"Притеснявам се за свободните и честни избори, както и за качеството на гласуването, правната и конституционната съобразност на подобен вот", казва тя пред "Жечпосполита".

"Подобен метод се използва за първи път и хората не са свикнали с него", казва още тя, като напомня, че Съветът на Европа призовава демократичните държави да не правят фундаментални промени в изборното си законодателство поне една година преди провеждането на гласуването.

Полша отдавна има проблематични отношения с Европйеската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната заради нарушения на върховенството на закона и заведе дело пред Европейския съд.

Директорът на службата в ОССЕ за демократичните институции и човешките права Ингибьорг Солрун Гисладотир разкритикува прибързаното въвеждане на дистанционно гласуване в Полша, като посочва, че "автентичните избори изискват автентична кампания".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024