Изборният ден на живо: Румен Радев обясни ниската активност със "съкрушителната победа от 1 тур" Снимка: © Getty Images

Румен Радев или Анастас Герджиков ще е президентът на България през следващите 5 години? Днес българските граждани в страната и чужбина избират държавен глава с вот на втори тур.

Действащият президент получи по-голяма подкрепа на първия тур преди седмица, а ректорът на Софийския университет е догонващият претендент. Изборният ден продължава от 7 до 20 ч. (до 21 ч., ако има още желаещи да гласуват). Следете най-интересното от деня с "Булевард България":


20:02 ч. - Румен Радев: Съкрушителната ни победа на 1 тур успокои много хора и си казаха, че победата е ясна

Президентът Румен Радев, който е преизбран за нов мандат според най-ранните данни от екзитполовете, коментира ниската избирателна активност със "съкрушителната победа", която е регистрирал на първия тур на 14 ноември.

"Ако имаше някаква причина в нас, нашите опоненти щяха да се възползват и резултатът щеше да е различен. Хората се измориха от избори, от пандемия, от манипулации и скандали. Съкрушителната ни победа на 1 тур успокои много хора и си казаха, че победата е ясна", каза той.

Очаква се проф. Анастас Герджиков да коментира резултатите на брифинг в щаба си.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков посочи, че загубата на ректора на СУ не се дължи на по-слаба кандидатура, а на "средата" в политиката.

"Оттук нататък ни чакат сложни времена. Средата е такава, че за хора като проф. Герджиков в момента няма място в българската политика и президентството. Има място за хора, които се блъскаме от сутрин до вечер и за съжаление не носим никакъв резултат на страната по този начин. Включвам и себе си в това число. Проф. Герджиков безспорно е класи над човека, който ще имаме и през следващите 5 години", каза още Биков.

20 ч. - Вижте първите резултати - Румен Радев е преизбран за президент:

Първи резултати от балотажа: Румен Радев печели втори президентски мандат

19:10 ч. - Избирателната активност на балотажа на президентските избори ще остане под 50% - дори при рязко нарастване на активността между 16 и 20 часа, като по-вероятно е тя да не прескочи 40 на сто, прогнозира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Избирателната активност към 18 часа е 28.9%, сочат данните на „Тренд”, цитирани от Нова ТВ.


17:47 ч. - Активността в чужбина е далеч по-ниска в сравнение с 14 ноември, особено в Турция

Българите зад граница отново могат да гласуват в 68 държави по света в 749 секции, но интересът към балотажа е по-нисък в сравнение с изборите от преди седмица.

В секциите в Турция се очаква броят на упражнилите правото си на глас да достигне едва 20 хиляди души. За сравнение - миналата неделя, на изборите 2 в 1, гласовете от южната ни съседка доближиха рекордните почти 90 хиляди. Само в Чорлу около 8 хиляди граждани отидоха до секциите.

Една от причините за изключително ниската избирателна активност според местните изселнически организации е фактът, че изборите този път са само за президент и не е проведена агитационна кампания сред хората. Миналата седмица за ДПС гласуваха близо 88 хиляди зад граница, като почти 97% от тях бяха от Турция. Мустафа Карадайъ получи 87 хил. гласа от чужбина в първия тур на президентския вот.


17:17 - ЦИК обнови данните за избирателната активност на балотажа. Към 16 ч. тя е 24.12%, като е с 1.6 процентни пункта по-ниска от същия час на първия тур.

Най-висока активността сега е в 23 МИР - София, където са гласували 124 835 души към 16 ч. Това е единственият избирателен район, който прескача 30-процентовата бариера за активност.

На най-ниска е в Кърджали - само 33 972 души, или 12.97% от избирателите са упражнили правото си на глас до 16 ч.


17:09 ч. - Въпреки противоречивите сигнали през последната седмица Корнелия Нинова все пак гласува на балотажа за президент на 21 ноември.

Лидерът на БСП заяви, че е дала гласа си за „президент-държавник, който винаги ще се ръководи от българския национален интерес“.

„Който като главнокомандващ ще се старае да има мир, България да не бъде въвличана във военни конфликти, който ще налага вето на закони при най-малкото съмнение за корупция и лобизъм, и ще превърне Консултативния съвет за национална сигурност в орган, в който държавници ще работим за България“, заяви Нинова.

Преди около седмица тя отказа публично да изрази подкрепа към Румен Радев и след като подаде оставка като лидер на БСП, заяви, че задкулисието в левицата, което Бойко Борисов "подхранвал", се преместило в служебния кабинет.


16:00 ч. - Избирателната активност към 15:00 ч. е 20,5%, сочат данните на "Галъп". Тази активност е малко по-ниска от това, което е регистрирано в същия час на предишния вот на 14 ноември, и доста по-ниска от тази през 2016 във втория тур - тогава тя е била 27 на сто.

15:30 ч. - От началото на предизборната кампания за президент и вицепрезидент до 14:00 ч. Днес в прокуратурата са образувани общо 140 преписки и 29 досъдебни производства, свързани с изборни нарушения. Най-много производства има в Пловдив – 15., във Варна – 9, в София – 3, а в Бургас и Велико Търново – по 1, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение са постановили общо 109 отказа да започнат досъдебно производство, тъй като МВР не са събрали достатъчно доказателства по тези случаи.


15:00 ч. - "Алфа Рисърч" обнови данните си за избирателната активност към 14:30 ч. Според социологическата агенция тя е 19,1%.

Към същия час миналата неделя бяха гласували 19,7% от избирателите, решили да участват във вота 2 в 1.


14:00 ч. - Избирателната активност към 13 часа е 15.5%, сочат данните на „Галъп”. Преди седмица към 13 ч. избирателната активност беше 17.5 на сто. През 2016 г. на президентския вот официалните данни на ЦИК за същия час сочеха 27.03% гласували.


12:30 ч. - Избирателната активност към 11.00 ч. е била 8.68%, съобщиха от Централната избирателна комисия. На вота седмица по-рано избирателната активност към същия час беше 9.7%.


12 ч. - Борисов гласува и критикува Радев заради позицията му, че Крим е руски

"Кандидатът за премиер Петков седи до този, който нарушава международното право, и този, който казва, че като имаш армия и влезеш в една държава, тази територия е твоя", каза лидерът на ГЕРБ.

Прочетете още:

Бойко Борисов критикува Радев заради позицията му за Крим, насочи атаката и към Кирил Петков

11:39 ч. - Анастас Герджиков също упражни правото си на глас

„Важно е да се гласува, защото това е начинът да възстановим доверието в институциите и да спрем разделението и напрежението в обществото. Затова гласувах за единството на нацията и за това да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат. Надявам се, че ако се справим с общи усилия с политическата, здравната и икономическата криза, българите ще са отново щастливи“, заяви претендентът за "Дондуков" 2.

Той обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че използвал "инсинуации", за да накара българите за кого да гласуват. "Видяхме, че твърденията за масово гласуване в Турция днес се опровергаха, секциите са празни", заяви ректорът на Софийския университет.


11:30 ч. - Румен Радев гласува

"Днес искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Нека не даваме шанс на миналото да минира нашето бъдеще, нека бъдем организирани. Нека всеки да намери 15 минути днес, за да не губим 5 години в бъдеще", каза действащият държавен глава. "Нека постъпим с отговорност към днешния ден и сами да определяме съдбата си и своето бъдеще".

Той отказа да коментира въпроса дали предизборният дебат ще промени изборния резултат, като посочи, че за дебата "ще кажат социолозите". "Днес е ден за избори и всякакви политически коментари са неуместни", заяви Румен Радев.


10:05 ч. - Протестиращи с плакати "Не на изборния туризъм" блокираха пътния възел "Капитан Андреево".

Акцията е започнала малко преди 9 ч., а организаторът ѝ Веселин Илчев заявява, че действията на гражданите не са свързани с нито една политическа партия. Движението на граничния пункт на влизане от Турция беше спряно, но след 10 ч. демонстрантите се изтеглиха извън пътното платно и го освободиха.

„Не може в Турция да ни избират президент, в грешка са“, заяви организаторът, цитиран от bTV. На място се видяха плакати с надписи „Ердоган, долу лапите от България“.

В района има засилено полицейско присъствие, като властите настояват да бъдат пропускани превозни средства с болни хора, деца и бързо развалящи се стоки. Протестиращите смятат да останат през целия ден.

В събота редица автобуси от Турция бяха спирани за проверка, което предизвика още по-голямо напрежение между двете страни по време на изборите.


09:35 ч. - Кирил Петков гласува

Лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков даде вота си за президент на балотажа и каза, че е направил "правилния избор". "Най-важното за бъдещия президент е да слага България над всичко. Той трябва да обединява хората, които също слагат България над всичко", каза лансираният от ПП за кандидат-премиер.

"Президентът, който ще спечели тази вечер, няма да повлияе на преговорите за кабинет, но за пътя на България и какво ще очакваме в следващите 5 години – със сигурност. Това е най-важната фигура", заяви Петков.

На въпроса "Чий е Крим?" той отговори: "Знам за какво ме питате. Вярвам, че България е активен и силен член на ЕС и нашата ориентация е натовска". Въпросът беше препратка към президентския дебат, в който Румен Радев заяви, че полуостров Крим "в момента е руски", а не украински.

Петков добави, че преговорите за коалиция продължават и формирането на 18 работни групи по различни теми и политики е на финален етап. "Надявам се на диалогични разговори, всичко ще се излъчва онлайн. Срокът за коалиция ще зависи от допирните точки и различията".


09:15 ч. - На Централната избирателна комисия (ЦИК) ѝ се наложи да освободи повече от 200 членове на секционни избирателни комисии в чужбина в деня преди балотажа да ги замени с други.

Много от хората са дали положителни проби за Covid-19 и това е причината за смяната им. Други са били възпрепятствани от ограничителните мерки срещу пандемията в страните, в които живеят.


09:10 ч. - Появиха се първи сигнали за проблеми с машините в страната. Те са в Русе, София и Кърджали, но няма притеснения за нормалното провеждане на вота.

08:15 ч. - Час след началото на изборния ден в Турция интересът към балотажа е по-слаб, отколкото седмица по-рано при вота 2 в 1. В град Чорлу, където беше отчетена рекордна избирателна активност на 14 ноември, няма опашки пред секциите, показа bTV с включване на живо.

В специална стая избирателите попълват декларации, като ЦИК потвърди, че те може да бъдат попълнени извън секциите, но подписани пред избирателната комисия.

Мощният вот от Турция донесе огромна подкрепа на ДПС и Мустафа Карадайъ на 14 ноември, като движението стана трета политическа сила. Гласуването в южната ни съседка доведе до обвинения от страна на вътрешния министър Бойко Рашков, че Турция се меси във вътрешните работи на България. Последва протест пред турското посолство и привикване на турския посланик във Външно министерство.


08:10 ч. - Почетният председател на ДПС Ахмед Доган отново гласува малко след отваряне на секциите, както на изборите 2 в 1 на 14 ноември. Според пресцентъра на ДПС това се е случило "15 минути преди осем часа". Доган не направи коментар.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024