Излязоха откъси от мемоарите на Алексей Навални

Най-известният руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил сигурен, че ще умре в затвора. Това става ясно от откъси от мемоарите му, публикувани от "The New Yorker" и "Times".

Остър критик на президента Владимир Путин, той почина в затвор в Полярния кръг през февруари, докато излежаваше 19-годишна присъда по обвинения в екстремизъм.

Ще прекарам остатъка от живота си в затвора и ще умра тук. Няма да има с кого да се сбогуваме... Всички годишнини ще се празнуват без мен. Никога няма да видя внуците си“, пише Навални на 22 март 2022 г.

В смъртния акт на руския опозиционер бяха посочени нарушения на сърдечния ритъм. Властите в Русия обаче не бяха убедителни в представянето на доказателства за това, че 47-годишният политик е починал заради здравословни проблеми.

Руският Следствен комитет, който се зае да установи причината Навални да умре, в крайна сметка стигна до заключението, че смъртта му „няма криминален характер“ и се дължи на „комбинирани заболявания“.

Медицински документи, с които разполага "The Insider", обаче показват, че руските власти последователно са премахвали от документацията симптоми, които Навални е имал преди да издъхне. Документите доказват, че Навални не е починал вследствие на здравословни проблеми, а е бил убит.

През 2020 г. руските служби организираха опит за убийство на опозиционера чрез отравяне. Наложи се той да бъде подложен на специализирано лечение в Германия. Именно в този период той започва да пише мемоарите си, озаглавени "Патриот".

На 17 януари 2022 г. Навални пише: „Единственото, от което трябва да се страхуваме, е, че ще предадем родината си, за да бъде ограбена от банда лъжци, крадци и лицемери“.

Откъсите от книгата проследяват влошаването на здравето на Навални и улавят изолацията на затвора, с нотка от характерния му хумор.

Описвайки един типичен ден на 1 юли 2022 г., той пише: „На работа седиш седем часа на шевната машина на табуретка под височината на коленете“.

След работа продължавате да седите няколко часа на дървена пейка под портрета на Путин. Това се нарича „дисциплинарна дейност“, допълва Навални.

В дневника е описан и епизодът, когато обявява гладна стачка в колонията във Владимировска област, за да получи достъп до медицинска помощ. В джобовете му слагали бонбони, донесли в килията му електрически котлон и започнали да готвят кокошка, след това да приготвят хляб, за да го дразнят с миризмата на храна.

"Патриот" излиза в продажба на 22 октомври в 36 страни на 26 езика. Началният тираж на английската версия е 500 000 броя. Мемоарите издава американското издателство Knopf.

В последния откъс, публикуван в "The New Yorker", с дата 17 януари 2024 г., Навални споделя, че съкилийници и надзиратели често го питали защо е избрал да се върне в Русия.

Отговорът, пише Навални, е прост: „Не искам да се откажа от страната си или да я предам. Ако убежденията ти означават нещо, трябва да си готов да ги отстояваш и да правиш жертви, ако е необходимо“.

Алексей Навални - руски опозиционер Алексей Навални е бил отровен в затвора, показват изтекли документи

Владимир Кара-Мурза: Искам Путин да е жив достатъчно дълго, за да бъде съден за престъпленията си

Руските власти арестуваха "задочно" Юлия Навалная


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Полицията в Пловдив издирва шофьорка, блъснала ученичка и избягала

Шофьорката казала на детето да не споделя с никого за катастрофата

20:35 - 21.10.2024
Важно днес

Молдова каза "да" на членството към ЕС след обрат от чужбина в последния момент

При 99,9% обработени протоколи мнозинството молдовци подкрепят членството към ЕС

18:45 - 21.10.2024
Живот

И други знаменитости са замесени в дело срещу "Пъф Деди" за изнасилване на дете

Един от исковете твърди, че рапърът е изнасилил 13-годишно момиче заедно с известен мъж, а популярна жена е наблюдавала

17:50 - 21.10.2024
Кино и сериали

„Бийтълджус Бийтълджус“ е част от А1 Видеотека

Американският игрален филм е продължение на култовата история за семейство Дийтс и пакостливия призрак Бийтълджус, с чиято лудост никой не може да се справи.

16:28 - 21.10.2024
Текстове от партньори

tbi bank добави регулярно захранване към гъвкавата спестовна сметка “Касичка”

Всеки може да създаде до пет „Касички“ за различни спестовни цели, да ги озаглави както пожелае и да зададе крайна цел (дата и нужна сума)

16:02 - 21.10.2024
Важно днес

И Франция връща граничния контрол

Страната е информирала ЕК, че от 1 ноември 2024 г. до края на април 2025 г. ще възстанови проверките по всички свои граници

15:56 - 21.10.2024