Как най-големият пряк инвеститор в България се оказа "враг" заради Шенген? Снимка: © Unsplash

Изключете синовете и дъщерите си от нидерландските университети. Изхвърлете телевизора Philips през прозореца. Не зареждайте в Shell, защото Марк Рюте не пуска България в Шенген.

Това не е виц или моментна импровизация на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това е "духът" на официалната позиция от бизнес организацията му, адресирана до Народното събрание, Министерски съвет и президентството.

В нея се казва следното:

  • "Българските граждани не са длъжни да допринасят за обогатяването на нидерландското общество с човешки ресурси, студенти и туристи"
  • "Не е задължително и да се препоръчва учене в нидерландските университети, нито да бъдат хвалени туристическите дестинации в Нидерландия"
  • Призовава се и да не се "рекламират работни места в Нидерландия", нито да се толерират "лобистки усилия за насърчаване на достъпа на нидерландски фирми до български обществени поръчки".

Ако има един извод - той е, че нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено 15 години след присъединяването на България към ЕС, когато държавата се включи в свободното движение на стоки, капитали и хора на континента.

Извън десетилетния спор за това дали Нидерландия има или няма основателни аргументи да блокира членството на България в Шенген, данните от бизнес статистиката на БНБ и НСИ показват, че надеждите на Велев за "държавен бойкот" на Нидерландия са тотално обречени.

Нидерландия е формалният лидер по преки чуждестранни инвестиции в България от години, което само отчасти се дължи на присъствието на национални компании в страната.

Много глобални корпорации работят у нас чрез дружества - дъщерни фирми на регистрирани в Нидерландия юридически лица. По сходни причини Люксембург и Кипър са на толкова високи позиции като инвеститори в България:

Някои от най-известните нидерландски бизнеси, които инвестират в България, са финансовата институция ING Group, "Шел Петролеъм", както и "Хайнекен" - собственици на биреното производство на "Загорка".

Нидерландия инвестира още в българското селско стопанство, консултации, IT и аутсорсинг, транспорт и логистика, хранително-вкусова промишленост и др.

Преди години посланикът Карел ван Кестерен описва пред "Мениджър" проблемите пред пробива на повече нидерландски компании у нас с аргументи, които би трябвало да са добре известни и на Васил Велев, и на всеки, който е опитвал да прави бизнес у нас:

  • "тромава администрация", "проблеми в системата на управление", "бюрократични пречки при получаване на разрешителни", "неясни тръжни процедури", "жалби и съдебни дела, които отнемат твърде много време за решаване и не са прозрачни", "трудности при намирането на добре обучени служители".

По-интересната причина за лидерството на Нидерландия в преките чуждестранни инвестиции в България е техният особен режим на регистрация и данъчни облекчения за търговски дружества.

  • Няколко от големите компании в България например са еднолична или частична собственост на фирми, които са базирани в Нидерландия - от "Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз" (едно от бизнес подразделенията на Coca-Cola в страната) , през "Метро Кеш енд Кери България", до "AES - Марица Изток I", и др.
  • Едноличен собственик на капитала на bTV Media Group е SME Bulgaria BV - отново регистрирано в Нидерландия - което представлява PPF Group на покойния Петр Келнер.
  • "Сънфудс България", която управлява заведенията на McDonald's в България, също е собственост на нидерландска "компания-майка".
  • В списъка влизат и фармацевтичната компания "АстраЗенека България", производителите на козметика и перилни препарати Procter & Gamble в България, "Шишеджам България", които притежават стъкларските заводи в Търговище, и др.
  • "Хювефарма" на братя Домусчиеви също има нидерландски юридически лица, които участват в корпоративното управление на местните им бизнеси. Кирил Домусчиев е председател на най-голямата работодателска организация КРИБ - които също призоваха за "драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение".

Ако доведем до крайност призивите за "санкции" срещу търговията с Нидерландия, ще се стигне до още по-абсурдни ситуации.

В Нидерландия например е регистрирана централата на Airbus. Там се намира и компанията Stellantis, която обединява два от най-големите автомобилни производители в Европа - Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group (Peugeot, Citroen, Alpha Romeo и др).

ASML, които са световен лидер в специализираните системи за производство на полупроводници и модерни чипове, също са нидерландска компания.

Университетите на Нидерландия са на първо място по интерес сред българските кандидат-студенти, които смятат да продължат образованието си в чужбина, особено след като Великобритания напусна ЕС.

Посещенията на българи в Нидерландия, от друга страна, са доста по-малко отколкото обратния поток от посетители - не само туристи, но и хора, които идват по служебни задължения в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023