Как най-големият пряк инвеститор в България се оказа "враг" заради Шенген? Снимка: © Unsplash

Изключете синовете и дъщерите си от нидерландските университети. Изхвърлете телевизора Philips през прозореца. Не зареждайте в Shell, защото Марк Рюте не пуска България в Шенген.

Това не е виц или моментна импровизация на Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това е "духът" на официалната позиция от бизнес организацията му, адресирана до Народното събрание, Министерски съвет и президентството.

В нея се казва следното:

  • "Българските граждани не са длъжни да допринасят за обогатяването на нидерландското общество с човешки ресурси, студенти и туристи"
  • "Не е задължително и да се препоръчва учене в нидерландските университети, нито да бъдат хвалени туристическите дестинации в Нидерландия"
  • Призовава се и да не се "рекламират работни места в Нидерландия", нито да се толерират "лобистки усилия за насърчаване на достъпа на нидерландски фирми до български обществени поръчки".

Ако има един извод - той е, че нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено 15 години след присъединяването на България към ЕС, когато държавата се включи в свободното движение на стоки, капитали и хора на континента.

Извън десетилетния спор за това дали Нидерландия има или няма основателни аргументи да блокира членството на България в Шенген, данните от бизнес статистиката на БНБ и НСИ показват, че надеждите на Велев за "държавен бойкот" на Нидерландия са тотално обречени.

Нидерландия е формалният лидер по преки чуждестранни инвестиции в България от години, което само отчасти се дължи на присъствието на национални компании в страната.

Много глобални корпорации работят у нас чрез дружества - дъщерни фирми на регистрирани в Нидерландия юридически лица. По сходни причини Люксембург и Кипър са на толкова високи позиции като инвеститори в България:

Някои от най-известните нидерландски бизнеси, които инвестират в България, са финансовата институция ING Group, "Шел Петролеъм", както и "Хайнекен" - собственици на биреното производство на "Загорка".

Нидерландия инвестира още в българското селско стопанство, консултации, IT и аутсорсинг, транспорт и логистика, хранително-вкусова промишленост и др.

Преди години посланикът Карел ван Кестерен описва пред "Мениджър" проблемите пред пробива на повече нидерландски компании у нас с аргументи, които би трябвало да са добре известни и на Васил Велев, и на всеки, който е опитвал да прави бизнес у нас:

  • "тромава администрация", "проблеми в системата на управление", "бюрократични пречки при получаване на разрешителни", "неясни тръжни процедури", "жалби и съдебни дела, които отнемат твърде много време за решаване и не са прозрачни", "трудности при намирането на добре обучени служители".

По-интересната причина за лидерството на Нидерландия в преките чуждестранни инвестиции в България е техният особен режим на регистрация и данъчни облекчения за търговски дружества.

  • Няколко от големите компании в България например са еднолична или частична собственост на фирми, които са базирани в Нидерландия - от "Кока-Кола Хеленик Бизнес Сървисиз" (едно от бизнес подразделенията на Coca-Cola в страната) , през "Метро Кеш енд Кери България", до "AES - Марица Изток I", и др.
  • Едноличен собственик на капитала на bTV Media Group е SME Bulgaria BV - отново регистрирано в Нидерландия - което представлява PPF Group на покойния Петр Келнер.
  • "Сънфудс България", която управлява заведенията на McDonald's в България, също е собственост на нидерландска "компания-майка".
  • В списъка влизат и фармацевтичната компания "АстраЗенека България", производителите на козметика и перилни препарати Procter & Gamble в България, "Шишеджам България", които притежават стъкларските заводи в Търговище, и др.
  • "Хювефарма" на братя Домусчиеви също има нидерландски юридически лица, които участват в корпоративното управление на местните им бизнеси. Кирил Домусчиев е председател на най-голямата работодателска организация КРИБ - които също призоваха за "драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение".

Ако доведем до крайност призивите за "санкции" срещу търговията с Нидерландия, ще се стигне до още по-абсурдни ситуации.

В Нидерландия например е регистрирана централата на Airbus. Там се намира и компанията Stellantis, която обединява два от най-големите автомобилни производители в Европа - Fiat Chrysler Automobiles и френската PSA Group (Peugeot, Citroen, Alpha Romeo и др).

ASML, които са световен лидер в специализираните системи за производство на полупроводници и модерни чипове, също са нидерландска компания.

Университетите на Нидерландия са на първо място по интерес сред българските кандидат-студенти, които смятат да продължат образованието си в чужбина, особено след като Великобритания напусна ЕС.

Посещенията на българи в Нидерландия, от друга страна, са доста по-малко отколкото обратния поток от посетители - не само туристи, но и хора, които идват по служебни задължения в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024