Какво се случва в общините с "несменяемите" кметове?

Да бъдеш управляван от несменяема власт - това усещане е познато на повече от 3,5 милиона българи, които живеят в големи градове с кметове-дълголетници.

В България има 44 общини с над 30 000 души население. 34 от тях (т.е. 77%) се ръководят от политици, които се оказват безалтернативни за местните гласоподаватели поне от 2015 г. насам.

В някои случаи като Монтана - кметът не е сменян от 1999 г. След 24 години на власт Златко Живков се явява на избори за седми път, и най-вероятно ще ги спечели.

Йорданка Фандъкова е сред малкото кметове с над 10 години на власт, която днес отстъпва управлението, а ГЕРБ предпочете да заложи на Антон Хекимян, отколкото на партийно лице. В Кърджали Хасан Азис беше готов да се яви на местните избори за шести път, докато не чу от Ахмед Доган, че "20 години са много, уважаеми".

С изключение на три общини - всички населени места в групата с несменяемите кметове страдат от загуба на населението си.

Несебър е единственият, в която има изненадващо висок ръст на новите жители - над 30% повече в сравнение с 2011 г. Това обаче не означава задължително, че качеството на живот или удовлетворението от местната власт се е повишило.

Управляваната от Николай Димитров община е с една от най-ниските средни оценки от матурите по български език за голяма община през 2023 г. - Среден (3) при и без това слабо национално ниво от 3,93. Несебър е и с една от най-ниските (декларирани) брутни заплати, и една от малкото общини, в които имаше референдум за отделяне на населени места (Обзор).

В момента той е независим кандидат за кмет, а ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП нямат собствени номинации.

Кои са най-дълго управлявалите кметове на големи градове?

Златко Живков (Монтана), Петър Паунов (Кюстендил) и Емил Кабаиванов (Карлово) са кметове, чиято политическа кариера тръгва още от времето на СДС на местно ниво. В момента те са кандидати от коалиции, в които ГЕРБ е основна сила.

Денчо Бояджиев (Разград) и Владимир Георгиев (Самоков) са единствените представители на БСП сред дълго управлявалите кметове в големите общини. Бояджиев обаче няма да се кандидатира за нов мандат на Разград, БСП има нова номинация - Добрин Добрев.

Смяна на кметовете ще има както в София и Кърджали, така и в Ловеч, Шумен и Силистра, където ГЕРБ реши да изпробва нови кандидати след 8-12 години управление на свои хора.

Община Марица, в която се намира индустриалната зона на Пловдив, е управлявана вече 12 г. от представител на "Обединените земеделци".

8 години на власт са Георг Спартански от Плевен и Йордан Йорданов от Добрич - някога двамата бяха кандидати на несъществуващия вече Реформаторски блок, от крилото на Движение "България на гражданите".

И двамата ще се явят на изборите в края на октомври - Спартански като независим, а Йорданов като представител на местна коалиция, в която влизат ДБГ, ИТН на Слави Трифонов, НДСВ, Съюза на свободните демократи, ВМРО и Глас народен.

Какво се случва с населението?

София, Несебър и Кърджали са сред малкото общини, в които населението се увеличава за едно десетилетие.

В случаите на областни центрове като Смолян, Ловеч, Габрово, Враца, Монтана, Кюстендил и др. обаче демографският срив е в двуцифрени проценти спрямо 2011 г.

Свищов е изгубил над 20% от жителите си за последните 10 години - в 8 от тях управлява Генчо Генчев от ГЕРБ, който се кандидатира за нов мандат през 2023. В групата с дългогодишни кметове Плевен е с най-висок абсолютен брой "липсващи" хора - над 16 000 за десетилетие.

Колкото по-индустриализирана е общината, толкова по-добри доходи получават жителите ѝ, дори да става дума за по-малки населени места като Севлиево и Ботевград. Но всички големи общини с дългогодишни кметове - без София остават под средното ниво за страната за разглежданата година, като се вземат предвид всички икономически сектори.

Община Стара Загора например е зад Гълъбово и Раднево по средна брутна месечна заплата - в съседните по-малки общини се намират големите работодатели в ТЕЦ-овете. С под 8000 души население, Пирдоп има индустрия, която предлага двойно по-големи заплати в сравнение с Кюстендил, например.

6,7 млрд. лв. е сумата на бюджетите, които през 2023 г. се управляват от кметовете на големи общини с над 8-годишни мандати. Почти 40% от тях представляват приходите на София.

Намаляващото население все повече ще се превръща в проблем за тези общини, ако погледнем какво се случва с общото образователно ниво.

С изключение на София - само още шест градове, които са областни центрове, успяват да постигнат по-висока от средната оценка на матурата по български език и литература през 2023 г.

Общините Монтана, Плевен, Сливен, дори Бургас спадат под националното равнище. Пазарджик, Разград и Шумен вече стават слабо конкурентни по този показател.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024