Калин Стоянов отрича теч на информация в ГДБОП по случая "Нотариуса" Снимка: © Screenshot

Вътрешният министър Калин Стоянов отрече да е имало изтичане на информация от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса.

"Напротив, ГДБОП беше единствената институция, която събра данни и сигнали за образуване на досъдебни производства в СГП", твърди Стоянов.

Думите му идват в отговор на коментар, направен от Бойко Рашков в предаването на "На фокус с Лора Крумова".

В неделя Рашков разказа за фрапиращи случаи на изтичане на данни за срещи със свидетели и за започнали проверки срещу Мартин Божанов от ГДБОП. Тогава начело на службата беше именно Калин Стоянов.

Пред журналисти Стоянов заяви още, че "до колкото има спомен, Рашков имал огромно доверие в него и в ръководената от него структура".

След избухването на скандала с Нотариуса обаче Рашков разказа, че още в деня, в който са започнали проверките срещу Божанов, "се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов, за да ѝ кажат да си затваря устата".

"Предполагам, че е изтекла информацията от кабинета, където се провеждаха тези изслушвания. Там, когато бяха дошли Ивайла Бакалова и Стайков от АКФ, присъстваше и директорът на ГДБОП, който сега е министър на вътрешните работи (бел. ред. Калин Стоянов),“ обясни той.

Стоянов още не може да потвърди или да отрече дали полицейски коли са охранявали т.нар. съдийски частен клуб - въпреки твърденията на "Антикорупционния фонд" и въпреки записите от камери на Google Street View.

Вътрешният министър нито отрича, нито потвърждава дали Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. Той прехвърли решението за оповестяване на тази информация върху наблюдаващия прокурор по разследването на убийството.

Твърдението за връзка на Божанов с МВР беше изразено от съдия Владислава Цариградска тази сутрин в ефира на NOVA.

Тя направи връзка между политическия чадър над неговите престъпления и данните за това, че се е водил на отчет към службите.

"За МВР съм сигурна, че той е бил таен сътрудник. Имал е водещ ръкводител, който по неофициална информация е работил за 3 районно управление (в София) и е бил освободен от длъжност наскоро", каза тя.

Цариградска допусна, че е възможно Божанов да е имал връзки и с ДАНС заради данните, че липсва съдебно решение за промяна на единния му граждански номер.


Съдия Цариградска отново е заплашвана: "Кажи на тая жена да се кротне"

Имало е теч на информация от ГДБОП към Нотариуса, казва Бойко Рашков


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024