Те са десетима млади хора, които правят подкасти и влогове, а в тях поставят фокуса върху човешките права, околната среда, образованието, културата и още много социални теми. Но не са от тези, които критикуват и говорят празни приказки - вместо това канят експерти, които да обяснят колко важни са проблемите и как могат да бъдат решени.

Това е "Канал 4" * – проект, който Фондация "Четиридесет и две" започва през септември 2019 г. и събира заедно няколко мотивирани личности, опитващи да насърчат връстниците си да мислят критично. Срещаме се с трима от тях – Николай, Виктория и Ивета.

„Интересуваме се от това да покажем на другите как да проявят критично мислене. Показваме им хора, които са постигнали нещо ценно в живота - помогнали са на обществото чрез граждански организации или други инициативи. С това показно целим да мотивираме младите, които да направят същото“, разказва ни Николай Гечев – един от най-дейните участници в "Канал 4".

Той е на 24 г., учи финанси в Нов Български Университет (НБУ) и работи в тази сфера. Попада в проекта благодарение на друг участник – Асен Наков, който го кани като гост, но на Ники толкова му харесва, че решава да остане за постоянно. Интересува се от икономика, философия и гражданска активност, което си личи от темите и гостите му в подкаста.

Екипът на "Канал 4" е записал над 40 епизода по време на сезон №1. В тях може да чуете известни журналисти като Росен Босев, които говорят за проблема с дезинформацията, интервюта с медицински сестри на тема „Здравоопасна ли е здравната ни система?“, разговор с доброволец на първа линия срещу Covid-19, „Какво е да си млад учител“ с журналистката Ивелина Пиралкова.

Културата също заема важно място сред темите – младежите дискутират как да подпомогнем артистите по време на пандемията, разговарят за изложби, театрални постановки и видеоигри. Често наблягат и върху въпросите за околната среда, зеления активизъм и спазването на човешките права, а във влоговете си ни срещат с хора от различни националности и култури.

Питаме участниците в "Канал 4" дали се определят като инфлуенсъри, влогъри, журналисти или нещо друго, но изглежда, че не е нито едно от изброените. „Ние сме хора с интереси, които искат с един мегафон да разпространят идеите си. Определям ни като глашатаи“, казва Николай.

„Общата тенденция е, че има някои теми, които толкова ни влекат, че искаме хората да се замислят и да чуем тяхното мнение. Дори когато има общи събрания на екипа, ние се държим така сякаш някой ни снима постоянно. Толкова сме заинтересовани от темите, че постоянно валят дискусии“, разказва ни Ивета Ангелова.

Тя е от Варна, но живее в София от 5 г. и работи като медиен анализатор. Занимава се и със социалните мрежи на "Канал 4". Завършила е журналистика в СУ и прави магистратура по публична реч в НАТФИЗ. Включва се в проекта, защото неговите създатели ѝ предлагат независимост и свобода на словото. „Заинтригувах се, защото няма много такива проекти в България. Мога да говоря и пиша за каквото реша, имам пълна подкрепа от нашите ментори“.

Голямата страст на Ивета е културата, но за да не се дублира много с други две момичета от "Канал 4", избира „по-провокативни теми“. С гостите си в подкаста и влоговете говори за „Розовата къща“ и наркозависимите, както и за други проблеми, „които не се обсъждат често, а е нужно“.

Каква е целта на Канал 4? „Обединени сме около темата, че е много ценно промяната да се започне на микрониво, с малки стъпки да се постигне нещо смислено. Ако човек си постави за цел да се обедини с други мислещи хора, може да се постигне нещо положително, даващо вдъхновение и надежда за хората в България“, казва Виктория Костова.

Тя също е завършила журналистика в СУ, а "Канал 4" ѝ помага много в последната година от обучението, защото изследва теми, които допълват задачите ѝ в университета. Работи по много различни проекти в неправителствения сектор. Фокусирала се е върху артистичната независима организация „Паник бутон театър“ и върху проект „Книговище“ за насърчаване на детското четене чрез игра.

„Присъединих се към Канал 4 от самото начало. Тогава следвах журналистика и ми беше ценно да говоря по теми като дезинформацията, особено покрай пандемията – за да може хората да научат как да получат достъп до истината. Това беше моята цел, много исках да помогна“, казва ни Виктория.

Темите си избират самите участници в проекта, като се консултират с менторите си. Те са общо шестима, а сред тях са Александър Куманов – директор на Фондация 42, и Милена Захариева, която също е част от фондацията.

„Те са лепилото, което свързва целия екип, все пак това са хората, които са направили този проект. Като наши родители са – карат ни се, като направим нещо лошо, но винаги ни дават сили и вдъхновение“, казва Николай Гечев.

„Менторите ни дават един много здрав гръб, който мислех, че не може да имам извън семейството. Това ме изненада и ми даде най-много“, признава Ивета.

Питаме участниците в "Канал 4" България ли е тяхното място и какво искат да променят у нас. „В такава среда е трудно да поникне нещо ново, затова искаме да направим почвата по-плодородна. Това е една от целите на проекта. Никога не сме си представяли, че ще направим България много по-добро място чрез него, но се надяваме да поставим основите, защото трябват действия. Трябва да помагаме и на други хора да видят, че има светлина в тунела“, убеден е Ники.

Ивета и Виктория казват, че са големи оптимисти за промяна. „Ние сме в едно постоянно търсене къде е нашето място, но взехме осъзнатия избор да останем в България и да я направим по-добра за всички поколения“, заявява Ивета.

Хората, които слушат и гледат продукцията на "Канал 4", се радват на всички участници и дават позитивна обратна връзка. Младите „глашатаи“ обаче искат да достигнат до още по-голяма аудитория и ще структурират съдържанието за втория сезон, който започва през октомври. Ще създадат отделни рубрики, според които ще разпределят темите, и обещават да канят още интересни гости.

Точно това загатнаха в събитието на живо „Има хляб“, което проведоха на 14 септември чрез онлайн стрийминг. Поканиха шестима гости, сред които Красимира Хаджииванова от проекта „Майко мила“, рапъра Григовор и журналиста и кореспондент на Deutsche Welle Георги Ангелов. Темите варираха от дезинформацията и как да се предпазим от фалшивите новини, правата на жените, културата по време на пандемия.

„Кръстихме го така, защото искаме да покажем на отчаяните хора, че все още има хляб в младите хора и в бъдещето на нашата страна“, казва ни Николай Гечев.

„Важно е да мислим, но по-важно е да действаме за целенасочена промяна. Затова се казва „Има Хляб“ – защото има хляб в темите, за които говорим, има хляб и в нас, младите“, добавя Ивета.

По време на събитието се видя - а и подкастите, и влоговете го показаха – че "Канал 4" е едно голямо семейство. Точно така го определят и тримата ни събеседници.

„Няма момент, който да не е забавен. Контактът с млади и будни хора е страхотен“, казва Ники. „От времето в "Канал 4" научих колко много не знам. Научих, че не е хубаво да бъда предубеден към някои хора, а да се старая да разбирам гледната им точка“.

За Ивета проектът е приятелство. "Канал 4" я е развил като личност и професионалист. „Всички ние имаме лидерски наклонности и сме силни характери, но научихме, че за да работи машината, трябва да сме един екип“.

„Вече мога да бъда по-търпелива и да оставям повече пространство на хората да споделят“, казва Виктория за наученото от проекта. Тя очаква към екипа да се присъединят още активни граждани, които да обичат да създават съдържание и да разпространяват важните послания.

Екипът има и призив към младите – да искат. „Когато искаш нещо, започваш да търсиш най-различни начини да го постигнеш. Ако не – се превръщаш в пасивна фигура не само в твоя живот, а и в живота на другите“, казва Ивета. „За да започнем промяната, трябва само да я поискаме“.


* Проектът „Канал 4“ се изпълнява с финансова подкрепа от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

Проект „Канал 4“ цели да подпомогне процеса по изграждането на умения за критично мислене сред младежите и да насърчи осъзнаването им като граждани с права и отговорности в обществото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.