Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че няма да подаде оставка въпреки призивите на ГЕРБ и БСП. Той заяви, че е наложил с нежелание новите мерки, свързани със зеления Covid-сертификат, но „друга алтернатива за спасяване на живота на хората няма“.

„В бедствена ситуация сме, в огромен риск“, каза Кацаров пред „Дарик“. „Нищо няма да бъде променяно в заповедта, защото няма алтернатива. Искат оставката ми, но чухте ли някой от тези партийни лидери да предлага алтернативен подход, да каже какво трябва да се направи? Аз не съм чул досега“.

„По закон трябва да взема решенията еднолично, цялата отговорност е върху мен и аз я нося. Нямам парламент зад гърба си. Приемам всички упреци, но моля за разбиране и по-малко политиканстване и популизъм. Има и допуснати грешки, екипът ми ги поправя. Нямаме време, всеки ден и час е важен, щом става въпрос за живота на хората“, обяви здравният министър.

Новите мерки, които той наложи, действат от 21 октомври. Според тях зеленият Covid-сертификат се ползва задължително за влизане в обществени обекти на закрито. Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ поиска оставката на Кацаров заради това, че е разрешил временен сертификат още след първа поставена доза от двудозовите ваксини, а Изпълнителното бюро на БСП желае освобождаването му, защото мярката била „дискриминационна“.

Кацаров е обвиняван, че е изказвал позиция срещу ваксините и зелените Covid-сертификати. „Никога никой не е чул от мен да съм против ваксините, аз съм ваксинирал стотици хора“, отговори той. „Всеки разумен лекар е имал резерви към препаратите, това е напълно нормално, защото е безпрецедентен случай в историята ваксини да бъдат одобрени толкова бързо. По принцип одобрението трае 7-8 години, но бяхме изправени пред форсмажорни обстоятелства. Милиони дози са поставени без странични ефекти, така че съмненията ни са били напразни“.

„Въвеждам мярката със сертификата с нежелание, но и за да променя живота на хората – той е висшето благо“, каза министърът. „Локдаунът нарушава правата им още повече. Спомняте си, когато имаше КПП-та. Здравната система е на прага на капацитета си и са нужни действия“.

Кацаров призова гражданите „да не отбиват номера“, а да „запретнат ръкави“, да спазват ограниченията и да се спре пандемичната вълна за връщане към нормален начин на живот. „При по-добри обстоятелства мерките ще бъдат отменени, те са временни“, отбеляза той.

Кацаров обяви още, че се обсъжда учениците от първи до четвърти клас да могат да се върнат към присъственото обучение в общините, където заболеваемостта е над 750 на 100 хил. души за две седмици (вкл. София-град). „Мисля, че с родителите имаме разбиране по много от темите и когато изясним всички възможности, може да го направим. Тече обсъждане с МОН“.


Хората не са луди, политиците са некадърни

Кой има право на Covid-сертификат?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект