Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че няма да подаде оставка въпреки призивите на ГЕРБ и БСП. Той заяви, че е наложил с нежелание новите мерки, свързани със зеления Covid-сертификат, но „друга алтернатива за спасяване на живота на хората няма“.

„В бедствена ситуация сме, в огромен риск“, каза Кацаров пред „Дарик“. „Нищо няма да бъде променяно в заповедта, защото няма алтернатива. Искат оставката ми, но чухте ли някой от тези партийни лидери да предлага алтернативен подход, да каже какво трябва да се направи? Аз не съм чул досега“.

„По закон трябва да взема решенията еднолично, цялата отговорност е върху мен и аз я нося. Нямам парламент зад гърба си. Приемам всички упреци, но моля за разбиране и по-малко политиканстване и популизъм. Има и допуснати грешки, екипът ми ги поправя. Нямаме време, всеки ден и час е важен, щом става въпрос за живота на хората“, обяви здравният министър.

Новите мерки, които той наложи, действат от 21 октомври. Според тях зеленият Covid-сертификат се ползва задължително за влизане в обществени обекти на закрито. Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ поиска оставката на Кацаров заради това, че е разрешил временен сертификат още след първа поставена доза от двудозовите ваксини, а Изпълнителното бюро на БСП желае освобождаването му, защото мярката била „дискриминационна“.

Кацаров е обвиняван, че е изказвал позиция срещу ваксините и зелените Covid-сертификати. „Никога никой не е чул от мен да съм против ваксините, аз съм ваксинирал стотици хора“, отговори той. „Всеки разумен лекар е имал резерви към препаратите, това е напълно нормално, защото е безпрецедентен случай в историята ваксини да бъдат одобрени толкова бързо. По принцип одобрението трае 7-8 години, но бяхме изправени пред форсмажорни обстоятелства. Милиони дози са поставени без странични ефекти, така че съмненията ни са били напразни“.

„Въвеждам мярката със сертификата с нежелание, но и за да променя живота на хората – той е висшето благо“, каза министърът. „Локдаунът нарушава правата им още повече. Спомняте си, когато имаше КПП-та. Здравната система е на прага на капацитета си и са нужни действия“.

Кацаров призова гражданите „да не отбиват номера“, а да „запретнат ръкави“, да спазват ограниченията и да се спре пандемичната вълна за връщане към нормален начин на живот. „При по-добри обстоятелства мерките ще бъдат отменени, те са временни“, отбеляза той.

Кацаров обяви още, че се обсъжда учениците от първи до четвърти клас да могат да се върнат към присъственото обучение в общините, където заболеваемостта е над 750 на 100 хил. души за две седмици (вкл. София-град). „Мисля, че с родителите имаме разбиране по много от темите и когато изясним всички възможности, може да го направим. Тече обсъждане с МОН“.


Хората не са луди, политиците са некадърни

Кой има право на Covid-сертификат?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023