Служебният здравен министър Стойчо Кацаров заяви, че няма да подаде оставка въпреки призивите на ГЕРБ и БСП. Той заяви, че е наложил с нежелание новите мерки, свързани със зеления Covid-сертификат, но „друга алтернатива за спасяване на живота на хората няма“.

„В бедствена ситуация сме, в огромен риск“, каза Кацаров пред „Дарик“. „Нищо няма да бъде променяно в заповедта, защото няма алтернатива. Искат оставката ми, но чухте ли някой от тези партийни лидери да предлага алтернативен подход, да каже какво трябва да се направи? Аз не съм чул досега“.

„По закон трябва да взема решенията еднолично, цялата отговорност е върху мен и аз я нося. Нямам парламент зад гърба си. Приемам всички упреци, но моля за разбиране и по-малко политиканстване и популизъм. Има и допуснати грешки, екипът ми ги поправя. Нямаме време, всеки ден и час е важен, щом става въпрос за живота на хората“, обяви здравният министър.

Новите мерки, които той наложи, действат от 21 октомври. Според тях зеленият Covid-сертификат се ползва задължително за влизане в обществени обекти на закрито. Бившият здравен министър Костадин Ангелов от ГЕРБ поиска оставката на Кацаров заради това, че е разрешил временен сертификат още след първа поставена доза от двудозовите ваксини, а Изпълнителното бюро на БСП желае освобождаването му, защото мярката била „дискриминационна“.

Кацаров е обвиняван, че е изказвал позиция срещу ваксините и зелените Covid-сертификати. „Никога никой не е чул от мен да съм против ваксините, аз съм ваксинирал стотици хора“, отговори той. „Всеки разумен лекар е имал резерви към препаратите, това е напълно нормално, защото е безпрецедентен случай в историята ваксини да бъдат одобрени толкова бързо. По принцип одобрението трае 7-8 години, но бяхме изправени пред форсмажорни обстоятелства. Милиони дози са поставени без странични ефекти, така че съмненията ни са били напразни“.

„Въвеждам мярката със сертификата с нежелание, но и за да променя живота на хората – той е висшето благо“, каза министърът. „Локдаунът нарушава правата им още повече. Спомняте си, когато имаше КПП-та. Здравната система е на прага на капацитета си и са нужни действия“.

Кацаров призова гражданите „да не отбиват номера“, а да „запретнат ръкави“, да спазват ограниченията и да се спре пандемичната вълна за връщане към нормален начин на живот. „При по-добри обстоятелства мерките ще бъдат отменени, те са временни“, отбеляза той.

Кацаров обяви още, че се обсъжда учениците от първи до четвърти клас да могат да се върнат към присъственото обучение в общините, където заболеваемостта е над 750 на 100 хил. души за две седмици (вкл. София-град). „Мисля, че с родителите имаме разбиране по много от темите и когато изясним всички възможности, може да го направим. Тече обсъждане с МОН“.


Хората не са луди, политиците са некадърни

Кой има право на Covid-сертификат?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.