"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци" Снимка: © Getty Images

Президентът на Филипините Родриго Дутерте ще остане в историята с абсолютната жестокост на политиката си, която уж трябваше да разбие наркокартелите в страната.

За шест години на власт той е обвиняван за избиването без съд и присъда на повече от 6000 души, уличени във връзки с организираната престъпност.

Дутерте наричаше руския президент Владимир Путин "идол и личен приятел", но войната в Украйна явно сложи край на възхищението му.

Филипинският държавен глава публикува телевизионно видеообръщение, по време на което коментира, че светът няма да се върне към нормалността, докато не се прекрати войната в Украйна: "Засега изгледите са мрачни, защото изглежда, че Путин още не иска да сложи край".

"Мнозина казват, че и аз, и Путин сме убийци. Отдавна съм казвал на филипинските граждани, че аз наистина убивам. Но аз убивам престъпници, не убивам деца и старци. Ние сме в две различни вселени", казва той, цитиран от Associated Press.

Родриго Дутерте открито критикува руския президент и му напомня, че носи отговорност за зверствата, които армията му оставя след себе си в Украйна.

"Путин трябва да се намеси и да нареди на войниците си да не докосват цивилните граждани. Или ако има цивилни хора, поне да ги предупреждават да напуснат града и да им дадат възможност да се преместят на по-безопасно място, вместо да стрелят безразборно", коментира той.

Дутерте прави уговорка, че "не осъжда президента Путин, а само споделя мнението си, което е и мнението на всеки човек - така не се води война".

Мандатът на Родриго Дутерте скоро ще приключи. На 11 май Филипините избраха нов президент - сина на покойния бивш диктатор Фердинанд Маркос - който ще встъпи в длъжност в края на юни. Дъщерята на Дутерте - Сара - е кандидатът за вицепрезидент на Маркос, т.е. двете династии ще запазят властта въпреки формалната смяна.

В речта си Родриго Дутерте се обръща към служителите на руското посолство във Филипините да предадат посланието му към Путин и казва, че говори като приятел - "макар че скоро ще се оттегля, продължавам да говоря в името на човечността".

77-годишният политик е заплашен от множество съдебни искове заради хилядите екзекуции, изпълнени в резултат на политиката му за борба с разпространението на дрога.

Той твърди, че е готов да се защитава, но не би сътрудничил на Международния наказателен съд, който разследва масовите убийства във Филипините.

По ирония, през 2021 г. Нобеловият комитет присъди наградата си за мир на двама журналисти - Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов ("Новая газета") от Русия. Двамата бяха превърнати в живи мишени на режимите заради критичното отразяване на политическия живот. Срещу Мария Реса бяха заведени 7 дела за клевета, за укриване на данъци и др., заради които е заплашена с около 100 г. затвор.

Дмитрий Муратов беше принуден да спре издаването на "Новая газета" заради военната цензура в Русия, а през април беше залят с червена боя в купето на влак от привърженици на Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024