Снимка: © Getty Images

Президентът на Филипините Родриго Дутерте ще остане в историята с абсолютната жестокост на политиката си, която уж трябваше да разбие наркокартелите в страната.

За шест години на власт той е обвиняван за избиването без съд и присъда на повече от 6000 души, уличени във връзки с организираната престъпност.

Дутерте наричаше руския президент Владимир Путин "идол и личен приятел", но войната в Украйна явно сложи край на възхищението му.

Филипинският държавен глава публикува телевизионно видеообръщение, по време на което коментира, че светът няма да се върне към нормалността, докато не се прекрати войната в Украйна: "Засега изгледите са мрачни, защото изглежда, че Путин още не иска да сложи край".

"Мнозина казват, че и аз, и Путин сме убийци. Отдавна съм казвал на филипинските граждани, че аз наистина убивам. Но аз убивам престъпници, не убивам деца и старци. Ние сме в две различни вселени", казва той, цитиран от Associated Press.

Родриго Дутерте открито критикува руския президент и му напомня, че носи отговорност за зверствата, които армията му оставя след себе си в Украйна.

"Путин трябва да се намеси и да нареди на войниците си да не докосват цивилните граждани. Или ако има цивилни хора, поне да ги предупреждават да напуснат града и да им дадат възможност да се преместят на по-безопасно място, вместо да стрелят безразборно", коментира той.

Дутерте прави уговорка, че "не осъжда президента Путин, а само споделя мнението си, което е и мнението на всеки човек - така не се води война".

Мандатът на Родриго Дутерте скоро ще приключи. На 11 май Филипините избраха нов президент - сина на покойния бивш диктатор Фердинанд Маркос - който ще встъпи в длъжност в края на юни. Дъщерята на Дутерте - Сара - е кандидатът за вицепрезидент на Маркос, т.е. двете династии ще запазят властта въпреки формалната смяна.

В речта си Родриго Дутерте се обръща към служителите на руското посолство във Филипините да предадат посланието му към Путин и казва, че говори като приятел - "макар че скоро ще се оттегля, продължавам да говоря в името на човечността".

77-годишният политик е заплашен от множество съдебни искове заради хилядите екзекуции, изпълнени в резултат на политиката му за борба с разпространението на дрога.

Той твърди, че е готов да се защитава, но не би сътрудничил на Международния наказателен съд, който разследва масовите убийства във Филипините.

По ирония, през 2021 г. Нобеловият комитет присъди наградата си за мир на двама журналисти - Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов ("Новая газета") от Русия. Двамата бяха превърнати в живи мишени на режимите заради критичното отразяване на политическия живот. Срещу Мария Реса бяха заведени 7 дела за клевета, за укриване на данъци и др., заради които е заплашена с около 100 г. затвор.

Дмитрий Муратов беше принуден да спре издаването на "Новая газета" заради военната цензура в Русия, а през април беше залят с червена боя в купето на влак от привърженици на Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ръководителите на SiteGround ще дарят 100 млн. лв. за образование и здравеопазване в България

Иво Ценов и Тенко Николов създават свой учебен комплекс със спортна база

Марина Овсянникова: Критиците ѝ я смятат за двоен агент, в Русия искат да отнемат децата ѝ

Какво се случи с Марина Овсянникова след протеста срещу войната по "Первий канал"

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кинo салони не пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем