"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци" Снимка: © Getty Images

Президентът на Филипините Родриго Дутерте ще остане в историята с абсолютната жестокост на политиката си, която уж трябваше да разбие наркокартелите в страната.

За шест години на власт той е обвиняван за избиването без съд и присъда на повече от 6000 души, уличени във връзки с организираната престъпност.

Дутерте наричаше руския президент Владимир Путин "идол и личен приятел", но войната в Украйна явно сложи край на възхищението му.

Филипинският държавен глава публикува телевизионно видеообръщение, по време на което коментира, че светът няма да се върне към нормалността, докато не се прекрати войната в Украйна: "Засега изгледите са мрачни, защото изглежда, че Путин още не иска да сложи край".

"Мнозина казват, че и аз, и Путин сме убийци. Отдавна съм казвал на филипинските граждани, че аз наистина убивам. Но аз убивам престъпници, не убивам деца и старци. Ние сме в две различни вселени", казва той, цитиран от Associated Press.

Родриго Дутерте открито критикува руския президент и му напомня, че носи отговорност за зверствата, които армията му оставя след себе си в Украйна.

"Путин трябва да се намеси и да нареди на войниците си да не докосват цивилните граждани. Или ако има цивилни хора, поне да ги предупреждават да напуснат града и да им дадат възможност да се преместят на по-безопасно място, вместо да стрелят безразборно", коментира той.

Дутерте прави уговорка, че "не осъжда президента Путин, а само споделя мнението си, което е и мнението на всеки човек - така не се води война".

Мандатът на Родриго Дутерте скоро ще приключи. На 11 май Филипините избраха нов президент - сина на покойния бивш диктатор Фердинанд Маркос - който ще встъпи в длъжност в края на юни. Дъщерята на Дутерте - Сара - е кандидатът за вицепрезидент на Маркос, т.е. двете династии ще запазят властта въпреки формалната смяна.

В речта си Родриго Дутерте се обръща към служителите на руското посолство във Филипините да предадат посланието му към Путин и казва, че говори като приятел - "макар че скоро ще се оттегля, продължавам да говоря в името на човечността".

77-годишният политик е заплашен от множество съдебни искове заради хилядите екзекуции, изпълнени в резултат на политиката му за борба с разпространението на дрога.

Той твърди, че е готов да се защитава, но не би сътрудничил на Международния наказателен съд, който разследва масовите убийства във Филипините.

По ирония, през 2021 г. Нобеловият комитет присъди наградата си за мир на двама журналисти - Мария Реса от Филипините и Дмитрий Муратов ("Новая газета") от Русия. Двамата бяха превърнати в живи мишени на режимите заради критичното отразяване на политическия живот. Срещу Мария Реса бяха заведени 7 дела за клевета, за укриване на данъци и др., заради които е заплашена с около 100 г. затвор.

Дмитрий Муратов беше принуден да спре издаването на "Новая газета" заради военната цензура в Русия, а през април беше залят с червена боя в купето на влак от привърженици на Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024