КЕВР одобри поскъпването на природния газ за октомври с над 36%, СОС иска спешна помощ за "Топлофикация"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решението на „Булгаргаз“ цената на природния газ за октомври да нарасне с 36,22%. От 69,4 лв. за мегаватчас през септември от 1 октомври тя става 94,54 лв./MWh.

На тази цена общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщават от КЕВР.

"В решението на Комисията е приета предложената от "Булгаргаз" ЕАД цена на природния газ, актуализирана с пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2021 г. и средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари на Европейската централна банка за септември 2021 г. В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени", пише в съобщението на КЕВР.

Цената от 94,54 лв./MWh е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Увеличената цена на природния газ за октомври отразява тенденцията за продължаващо рязко нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. Данните показват, че през септември цените на тези пазари са се повишили с над 50%. По информация на „Булгаргаз“ цената, която дружеството предлага за българския пазар, е с около 20% по-ниска от цените на европейските газови хъбове, като от началото на 2021 г. досега потребителите у нас са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа.

В утвърдената цена на природния газ от 94,54 лв./MWh са включени компонентът цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонентът за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонентът за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В правомощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от обществения доставчик. Правомощията на Комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка.

Междувременно Столичният общински съвет (СОС) реши да проведе извънредно заседание на 7 октомври заради новината за поскъпването на природния газ. Целта е да се сформира преговорен екип, който да иска компенсации от държавата за "Топлофикация София". В него ще участва ръководството на СОС, кметът Йорданка Фандъкова и всички лидери на политическите групи, каза новият председател на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

"Единствената ни цел е да не се вдига цената на парното за потребителите", каза Грети Стефанова от "Демократична България".

Скокът на цената на природния газ и на квотите за въглеродни емисии в момента представляват 95% от разходите на отоплителното дружество. В същото време цената, одобрена през юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), вече е два пъти по-ниска от тази, по която "Топлофиказция София" се налага да купува газа, каза Георги Георгиев.

"Няма да има спиране на парното през зимата, топлоподаването ще е нормално", заяви Прошко Прошков - председател на Комисията по енергийно планиране на СОС.

"Булгаргаз" заведе ново дело срещу "Топлофикация София" с иск за 54 млн. лв.

"Топлофикация София" е в тежко финансово състояние. "Булгаргаз" са завели поредно дело срещу дружеството, като този път искът е за 54 милиона лева. Още в началото на септември компанията заплаши да запорира сметки на „Топлофикация София“, която е „почти фалирала“ (по думите на Мая Манолова).

„Топлофикация“ има проблеми заради комплексното разрешително, което не е валидно. Тя нарушава последните европейски изисквания за опазване на околната среда и може да докара на България наказателна процедура от Брюксел, която включва начална глоба от 1,2 млн. лв. плюс още по 50 хиляди лева за всеки ден, в който нарушенията на еко изискванията продължават.


Компенсации за бизнеса заради скъпия ток ще има за 2022 г., за 2021 - само при актуализация на бюджетаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023

Бившият технологичен редактор на The Guardian заведе дело за милиарди срещу Google

Все повече издатели обвиняват гиганта, че злоупотребява с господството си и ограничава приходите им от онлайн реклама

16:06 - 31.03.2023