Киев реши: битката за Бахмут продължава Снимка: © Getty Images

Битката за защита на украинския град Бахмут ще продължи. Украинската армия няма да се оттегля от окупирания от руснаците град, съобщиха местни медии, позовавайки се на решение на властите в Киев. Сраженията за Бахмут се водят от месеци, а в последните седмици за буквално за всяка педя земя.

На заседание на екипа на върховния главнокомандващ с участието на украинския президент Володимир Зеленски и главнокомандващия Валерий Залужни е взето решение защитата на Бахмут да продължи, както и укрепването на позициите в града. Решението е подкрепено и от оперативно-стратегическата групировка "Хортица" Александър Сирски. Развитието идва на фона на анализи и предположения от експерти, че предстои стратегическо изтегляне на украинските сили от града. Миналата седмица имаше съобщение за предислоциране на украински разузнавателен отряд с безпилотни самолети, базиран в Бахмут. Тече и евакуация на цивилни.

В офанзивата срещу Бахмут от страна на руснаците ключово е участието на частната армия "Вагнер" на "готвача на Путин" - олигарха Евгений Пригожин. Напоследък той не пести критики срещу военното командване в Москва. По-рано днес публикува видео, в което намеква, че може "Вагнер" да се оттегли - поне така медии разтълкуваха посланието му. То гласи, че ако "Вагнер" отстъпи от Бахмут, това ще доведе до разпадане на целия фронт. Украинските въоръжени сили (ВСУ) ще преминат в настъпление и ще достигнат границите на Руската федерация, допуска Пригожин.

"Изобщо ситуацията няма да е приятна за всички военни формирования, защитаващи интересите на Русия като цяло", казва още водачът на частната армия във видеото - при сценарий оттегляне на силите му. Той твърди още, че вероятно причината руската армия да отказва да снабдява "Вагнер" с боеприпаси е впоследствие да обвини именно частната армия в провал на фронта.

Според военни експерти Бахмут няма ключово значение за хода на войната. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин коментира по-рано през деня, че градът има по-скоро символно значение - ако украинската войска изостави Бахмут, това не означава прелом във военните действия. Коментарът му бе на фона на прогнозите, че се подготвя именно изтегляне на ВСУ и бе преди решението на Киев да се се отказва от битката.

Снимка от фронта в Бахмут, Украйна Бахмут е в пламъци. Руските сили са взривили ключов мост

Унищожен руски танк на фронта в Украйна "Нашият танк гори": Руски войници се оплакаха от командирите си и помолиха Путин за помощ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024