Путин отива в Северна Корея. Русия изпраща севернокореец в космоса - какво се разбраха двамата лидери?

Срещата между президента Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун беше широко отразена от световните медии.

Очакванията бяха, че на срещата двете изолирани държави ще договорят оръжия за войната на Русия в Украйна. Сделка, която Западът заплаши със санкции.

Какво в крайна сметка се разбраха лидерите на Русия и Северна Корея?

Според Корейската централна телеграфна агенция, севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил руския президент Владимир Путин в страната си, а Путин е приел поканата.

Двете страни са се споразумели за по-нататъшно укрепване на стратегическото и тактическото сътрудничество в лицето на "военните заплахи, провокациите и тиранията на империалистите".

Според руската ТАСС, Русия е предложила на Пхенян да изпрати севернокореец в Космоса.

"Говорихме за това, че ако севернокорейската страна пожелае, е възможно да се обучи и изпрати в Космоса севернокорейски космонавт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ако Пхенян приеме, това ще бъде първият севернокореец, достигнал до околоземна орбита.

След като се провали в мисията до Луната, Русия е заявила готовност да помогне на Северна Корея да изгради сателити, след като Пхенян наскоро два пъти не успя да изведе в орбита военен шпионски сателит.

Затоплянето на връзките между Русия и Северна Корея представлява нарастваща заплаха за глобалната сигурност, въпреки че няма да последва непосредствен конфликт след тази среща , пише Economist.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нарече отношенията на страната си с Русия свой основен приоритет и обеща пълна подкрепа за президента Владимир Путин и неговото правителство в условията на войната в Украйна.

Двамата лидери се срещнаха за първи път от четири години насам на космодрум в Далечния изток на Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Ким Чен Ун пристига в РусияВестникът, коментира, че изказванията им са подчертали очевидното послание на тяхната необичайна среща на върха - двамата лидери, считани за отхвърлени от Запада, ще се подкрепят взаимно като отпор на водените от САЩ усилия за изолиране на Путин заради нахлуването му в Украйна и на Ким Чен-ун заради неговия стремеж към ядрени оръжия и балистични ракети.

Срещата се състоя след продължили месеци наред оценки на американското разузнаване, според които Русия иска да получи повече оръжия от Северна Корея, за да попълни намаляващите си запаси за войната в Украйна, докато Пхенян се стреми да стимулира своята затруднена икономика и да накара Москва да му предостави напреднали технологии за сателитните и ядрените му програми, посочва изданието.

Смята се, че Северна Корея разполага с големи запаси от остарели артилерийски снаряди и ракети, съвместими с бившите съветски и с руските оръжейни системи, използвани в Украйна, както и с производствен капацитет, който би помогнал на Русия да поддържа високия процент на използване на боеприпаси в момент, когато Кремъл се затруднява да увеличи вътрешното си производство, посочва вестникът.

По последни оценки на Запада, Русия е използвала до 11 милиона снаряда в Украйна през миналата година, а през тази година ще изстреля още 7 милиона снаряда, казва Джак Уотлинг, старши изследовател в областта на сухопътните бойни действия в Кралски обединен институт за отбранителни изследвания (RUSI), британски мозъчен тръст.

Потенциална оръжейна сделка би нарушила санкциите на ООН, които Русия преди това подкрепи като страна членка на ООН и постоянен член на Съвета за сигурност.

"Съществуват определени ограничения и Русия ги спазва. Но има неща, които можем да обсъдим и да помислим. Тук също има перспективи", отговори Путин на въпрос на журналист на руската държавна телевизия дали разговорите са тласнали двете страни към по-близко военно сътрудничество.

"Русия е страна, която може да се самоосигурява, но в рамките на действащите правила имаме някои възможности, на които обръщаме внимание и ги обсъждаме", каза още руският президент.

Високопоставени руски официални представители заявиха, че не виждат противоречие в това Русия да се придържа към санкциите на ООН и същевременно да навлезе в "нова фаза" на отношенията си със Северна Корея.

За лидера на Северна Корея, Русия би могла да се превърне в икономически спасителен пояс, тъй като Пхенян се бори с финансови затруднения и продоволствена несигурност след изолирането си заради пандемията във връзка с коронавируса.

Срещата, широко отразена от руските медии, бе проведена в приятелска атмосфера след пристигането на Ким на космодрума "Восточний" в Амурска област, където Путин го разведе из космодрума, преди да проведат двучасови разговори.

Ким Чен Ун направи коментари, които се равняваха на пълно одобрение на руското нахлуване в Украйна и нарушаването на признатите международни граници, отбеляза "Вашингтон пост".

Вестникът припомня, че Северна Корея бе една от само петте държави, които отказаха да осъдят руското нахлуване, като подкрепи незаконното анексиране на украинска територия от страна на Русия.

"Сега Русия се вдига на свещена борба, за да защити държавния си суверенитет и да защити своята сигурност", каза Ким на Путин според видеоклип, разпространен от Кремъл.

"Винаги сме подкрепяли и подкрепяме всички решения на президента Путин и руското правителство. Надявам се, че винаги ще бъдем заедно в борбата срещу империализма", каза Ким.

Това е забележителна позиция за лидера на страна, която също има обща граница с Русия, но може би не това не е изненадващо, като се има предвид неблагоприятната репутация на двете страни в международната общност, посочва "Вашингтон пост".

Според вестника лидерите на двете страни няма какво да загубят, ако се обединят в лицето на нарастващите глобални санкции.

Путин посрещна Ким, слизайки от официален черен автомобил на космодрума, и двамата мъже си стиснаха ръцете и размениха поздрави според видеоклип, разпространен в "Телеграм" от Кремъл.

От Кремъл съобщиха, че двамата лидери са разгледали съоръженията на космодрума, включително цеха за сглобяване на ракетите-носители за космическите ракети "Ангара" и "Союз-2".

Необичайният избор на мястото може да бъде сигнал за съсредоточаване върху космическите технологии, които са приоритет за Ким, отбелязва "Вашингтон пост".

Миналия месец Северна Корея имаше втори неуспешен опит за изстрелване на военен шпионски сателит и обяви, че ще направи следващ опит през октомври. Русия пък не успя в мисията до луната.

Севернокорейската космическа агенция работи по извеждане на сателит в космоса, за да следи "вражеските" военни дейности в реално време, посочва вестникът.

Путин обяви, че е приел Ким на това място, защото възнамерява да помогне на Северна Корея да изгради сателити, съобщиха руските медии.

Това е озадачаваща забележка, като се има предвид позицията на Русия на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, както и забраната на Съвета за сигурност Пхенян да тества ракетни технологии с далечен обсег, включително тези, които се използват в ракетите за изстрелване на сателити, коментира "Вашингтон пост".

"Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии, те се опитват да развиват и космоса", обясни Путин, цитиран от агенция РИА “Новости”.

При пристигането си в Русия Ким бе посрещнат с фанфари от военен оркестър и с червен килим, пресичайки границата, което бе първото международно пътуване на уединения лидер след началото на пандемията от коронавирус.

Ким каза, че посещението му "е ясен израз на това как нашата партия и правителство отдават голямо значение на стратегическото значение на отношенията между КНДР и Русия", отбеляза официалната севернокорейска агенция

"Продължаваме да бъдем загрижени, че Северна Корея обмисля да предостави какъвто и да е вид боеприпаси или материална помощ на Русия в подкрепа на нейната война срещу Украйна", отбеляза пред журналисти говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

В интервю за Си Би Ес вицепрезидентката на САЩ Камала Харис подчерта, че "би било огромна грешка", ако двамата лидери постигнат оръжейна сделка.

"Също така силно вярвам, че както за Русия, така и за Северна Корея това ще ги изолира още повече", добави Харис.

Путин посрещна Ким Чен Ун на космодрума "Восточний"

Ким Чен Ун пристига в Русия Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с Путин. Разговорът ще е за оръжия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024