Кирил Петков: Бих поел отговорност да съм премиер, но няма да го поставям като условие Снимка: © Министерски съвет

Кирил Петков би поел отговорността да бъде премиер, ако „Продължаваме промяната“ влезе в управлението, но няма да поставя такова условие пред бъдещите коалиционни партньори от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Преди да раздаваме каквито и да е министерства, трябва да видим как ще гласуват за нас. Ние сме отворени да разпределим най-добрите експерти в съответните министерства. Най-важното е да стигнем до 121 депутати. Ще седнем на коалиционна маса, ако имаме тази възможност, и ще говорим кои са възможните кандидати за премиер. Бих поел тази отговорност, но не бих го дал като никакво условие към нашите коалиционни партньори, защото може да има по-подходящ кандидат. Не сме водили разговори за това“, заяви бившият министър на икономиката пред Нова ТВ.

Социолозите от „Галъп“ дават 15,2% подкрепа за „Продължаваме промяната“, което я поставя на второ място след ГЕРБ. Петков вече обяви, че с ДБ и ИБГНИ ще подпишат споразумение, според което ще са коалиция след изборите на 14 ноември.

Той отново повтори, че вратата пред ИТН е отворена, а единствената причина за това партията на Слави Трифонов да не бъде включена в споразумението, е различната икономическа политика.

„Ние отказахме да бъдем техни министри само заради това, че имаме различна визия за икономическото развитие – искаме висок растеж, да няма хора под линията на бедност, искаме инвестиции в здравеопазването и образованието, не ни е чак толкова важно бюджетът да е на плюс, както те искат“, обясни Петков.

Той каза, че 120-те лева за пенсионерите няма да се свалят следващата година, ако ПП влезе в управлението, защото „инфлацията ще ги нормализира“. За 760-те лева минимална работна заплата, която искат синдикатите, той коментира: „Минималната работна заплата има два фактора - какви пари получават самите служители и увеличаването на данъчното бреме на малкия и средния бизнес. Данъците няма да се пипат“. Друга от основните политики ще бъде в съдебната реформа, където ПП иска смяна на главния прокурор.

Относно новия вътрешен дълг от 500 млн. лв. за пет години, който държавата смята да поеме, Петков заяви: „Дълговете са нещо лошо, когато ги взимаш в страна с голяма корупция. Ако ги вкарваш там, където да не се откраднат от няколко човека, тогава е добре“.

Бившият министър заяви, че би се радвал Конституционният съд да го конституира като страна по делото за канадското му гражданство, заведено от ГЕРБ, за да представи цялата си документация.

„Моите актове като служебен министър на икономиката не могат да подлежат на съмнение“, обясни той. „Юристи казват, че суверенитетът на страната зависи от това дело – то показва доколко българската държава е зависима от чужди актове за нейните собствени решения. Има няколко такива статии от различни юристи“.

Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август, гласи административният акт от властите в Отава. Бившият министър на икономиката заявяваше, че отказът от канадско гражданство важи от датата на волеизявлението му – 21 април – около двадесет дни преди указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет. Той трябва да предостави документа на КС до 9 октомври.

Представителите на Министерски съвет трябва да имат само българско гражданство.

„Понеже процедурата е 4-8 месеца, тази бележка потвърждава, че на 21 април процедурата е започнала, а на 20 август е завършена“, твърди Петков. „Ако отсъдят срещу мен, бих се разочаровал. Това ще означава, че българи от чужбина, които правят всичко възможно като мен да работят за страната, нямат право да влизат в управлението, докато не се изчерпат бележките на други страни“.

Той коментира и новината, че Делян Пеевски е част от Досиетата „Пандора“, в които бяха разкрити имената на политици по целия свят, укривали богатството си през офшорни фирми. Попитан дали може да се забранят офшорните сметки за български лица, Петков заяви: „Целият ми бизнес беше в България и съм си мислел, че данъците ми са достатъчно ниски, че да не си плащам тук. Фокусът трябва да е друг – ние имаме нисък данък, трябва да използваме България като портал за външни компании, които искат да си плащат легално и пак да е ниско“.

Делян Пеевски е един от двамата българи в Досиетата "Пандора"

Той призова КПКОНПИ „да започне да работи много повече“. „Ако нямаме една силна антикорупционна агенция, как ще стигнем до нула корупция? Има цялата нормативна база да работи, но активността я няма. КПКОНПИ трябва да осъществи по-здрави връзки с МВР и прокуратурата“.


Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Pandora Papers: Сръбски министър участвал в съмнителна сделка за 24 апартамента на българското Черноморие



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024