Кирил Петков: Кандидатите за служебен премиер бяха повече от един, Андрей Гюров нямаше да откаже Снимка: © Булевард България

Номинираният от президента за служебен премиер Димитър Главчев не е бил единственият кандидат, който е нямало да откаже да приеме поста. Това обяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ден след като Главчев получи от държавния глава мандат за съставяне на служебно правителство.

След връчването на мандата Румен Радев заяви, че е избрал именно Главчев за служебен премиер, защото "той единствен е приел да се нагърби".

"Всъщност кандидатите за премиер бяха така обрисувани, че нямаше избор. Но реално имаше избор. Реално ние знаем, че ако един Андрей Гюров беше избран, щеше да приеме, нямаше да откаже," заяви Петков пред БНР.

"Едновременно с това имаше и други кандидати, така че всъщност идеята, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, е невярна теза," каза още той.

По думите му промените в Конституцията, ограничили избора на служебен премиер до тесен кръг от хора, работи, но "в завзетите институции този формат е много труден."

Според Петков Главчев е кандидат за премиер на ГЕРБ и това се очаква да проличи и в предложенията му за министри.

"Ще познаем Главчев по делата. Да видим кои са кандидатите. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели," каза той.

В петък депутатите решиха да поправят спешно 3 закона заради абсурдната ситуация, която създадоха недомислените поправки в Конституцията около служебните премиери.

Правната комисия в НС разреши на ръководителите на БНБ, Сметната палата и омбудсмана (и техните заместници) временно да заемат и позиция на служебен министър-председател. Решението беше подкрепено и в пленарната зала на първо четене.

С новите текстове се казва, че ако бъдат посочени за служебни премиери, ползват неплатен годишен отпуск за периода на назначението, като след освобождаването от кабинета продължават мандата, за който са избрани.

Парламентът обаче не взе предвид другите предупреждения на юристи, че БНБ и Сметната палата трябва да бъдат изцяло независими от изпълнителната власт и че временното прехвърляне на техните ръководители в правителството създава потенциален риск от злоупотреби. Това беше и една от причините всички представители на управлението на БНБ да заявят изрично, че не могат да поемат функцията на служебен премиер.

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024