Петков към ГЕРБ: Работещи съдебна система, регулатори и служби ли се оказаха проблемът? Снимка: © Screenshot

"Работеща съдебна система, работещи регулатори, и реформирани служби ли се оказа накрая проблемът?" Това написа в профила си във Facebook съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, малко след като стана ясно, че Мария Габриел официално е оттеглила кандидатурата си за министър-председател и състава на кабинет, който се оказа несъгласуван с ПП-ДБ.

След като вчера Мария Габриел обяви намеренията си, премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ да не хвърля държавата в хаос с нови предсрочни избори, а да приеме първоначалния вариант за ротация, при който ще има смяна само на министър-председателя и вицепремиера.

Денков потвърди, че няма съгласие за промяна на други министри между двете преговарящи страни, затова предлага той да отстъпи своя пост на Мария Габриел и тя да запази Външно министерство.

ПП-ДБ са готови да подпишат споразумението, за чийто текст според ГЕРБ няма съществени спорове между двете страни.
Никола Николов от пресцентъра на ГЕРБ написа малко след това, че ГЕРБ също имаха подобно предложение преди дни, но то е било отхвърлено.

Кирил Петков обаче изтъква, че от ГЕРБ са предложили ротация само на премиерите с идеята да не се подписва споразумение за реформи.

И именно затова от ПП-ДБ са отхвърлили предложението, тъй като за тях споразумението за реформи е основен акцент за съмвестно управление

След като в продължение на седмица Мария Габриел твърдеше, че е сложила подписа си под споразумението и няма спор около съдебната реформа с ПП-ДБ, от думите ѝ в предаването „Панорама“ по БНТ стана ясно, че до 15 март е имало "почти финален текст на споразумение и състав на правителство", но не завършен.

Доц. Киселова: Времето за избори "2 в 1" изтича


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024