Снимка: © Getty Images

В сряда китайската армия обяви, че е организирала военен патрул за готовност в морските и въздушни пространства около Тайван, пише Reuters. Това действие е определено като "наложителен отговор на споразуменията между Вашингтон и Тайпе".

Китай определя Тайван като своя територия и активизира военните си маневри покрай острова през последните две години в опит чрез натиск да усмири претенциите за суверенитет. Същевременно обаче САЩ подкрепя местното демократично управление - нещо, което Пекин не приема никак добре.

През миналата седмица американският президент Джо Байдън каза, че САЩ са готови за военна намеса, ако Китай реши да атакува острова. Последва отговор от Народната освободителна армия:

"Напоследък САЩ често предприема стъпки по казуса "Тайван" - казват едно, а правят дтуго, провокирайки подкрепа за тайванските сили, борещи се за независимост. Това ще тласне Тайван в опасна ситуация," гласи становището на Пекин.

В понеделник бе забелязано най-голямото нахлуване на китайски сили в тайванската зона за противовъздушна защита от януари насам. Министерството на отбраната на острова съобщи, че е изпатило изтребители, които да предупредят 30-те вражески самолета.

Не се е стигнало до престрелки, тъй като китайските летци не са се намирали над тайванското въздушно пространство, а в идентификационната зона покрай частично признатата държава. Местното управление твърди, че желае мир, но изразява готовност да се защитава, ако това е нужно.

Китай има военните възможности да превземе острова, но ще му струва скъпо

Ако Пекин реши да атакува Тайван, дори САЩ трудно може да се противопостави на подобно нападение. Според анализатори Китай има повече войски, повече ракети и повече кораби от отбранителите и техните потенциални съюзници като САЩ и Япония.

Има обаче уловка - дори и да изглежда много възможно подобно настъпление да се окаже успешно, то ще е съпроводено от изключително много загуби. Преобладаващото мнение е, че подобна инвазия би била по-опасна и сложна от десанта в Нормандия по време на Втората световна война, който води до близо половин милион жертви.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"