Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки Снимка: © Getty Images

Китай обяви големи промени в Covid политиката си, като продължава да смекчава строгите мерки, които провокираха масови протести из цялата страна, съобщава CNN.

Сред най-големите новости са позволяването на домашната карантина и почти цялостното отпадане на здравните QR кодове, без които гражданите не можеха да използват дори градския транспорт.

Още от началото на пандемията в азиатската държава бе въведено използването на QR кодове, с които хората бяха принудени да показват здравния си статут на телефоните си. Трите цвята - зелено, жълто и червено - определяха дали ще можеш да напускаш дома си.

От сряда обаче китайците ще могат да посещават повечето публични места, без да се налага да предоставят кодовете или негативни тестове за Covid - изключения остават само старческите домове, медицинските институции и средните училища.

Работодателите получават свободата да определят собствен подход за превенция на разпространението на вируса, гласи още становището, излъчено от държавната CCTV.

Една от най-критикуваните мерки бе тази за задължителната карантина в специално предназначени за това лагери.

Местните жители недоволстват от хаоса и стреса, свързани с това преживяване, като много от тях твърдят, че то е придружено от неизвестност за това кога ще ти дадат разрешение да си тръгнеш, че помещенията са били пренаселени, а условията - лоши. Имаше данни за случаи, в които здравни служители убиват домашните любимци на хората, отведени в лагерите.

От днес пациентите с леки или без симптоми получават правото да се изолират в домовете си, ако желаят. Контактните лица ще могат да направят същото.

Налагането на карантини в цели райони също ще бъде ограничено. Такива ще има само в "зони с голям риск", като дори там ще бъдат отменяни, ако няма нови случаи в рамките на пет дни.

Пожар в Урумчи, в който загинаха 10 души, послужи като катализатор на протестите в края на ноември и държавата въвежда промени, с които цели да избегне нови подобни инциденти.

Властите имат забрана да блокират противопожарни изходи и входовете на апартаменти или сгради, за да могат жителите да се евакуират и да потърсят медицинска помощ, ако е необходимо.

Въпреки строгите мерки срещу Covid, Китай отказва да използва по-добрите западни ваксини

Повишават се и усилията за масова ваксинация, а междуградското пътуване в страната ще бъде улеснено, тъй като гражданите вече няма да са принудени да предоставят негативен тест или здравния си код при пристигане в други региони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024