Луковмарш се проведe, въпреки че кмет, МВнР и партии са против (Обновена) Снимка: © Screenshot

Столичната община не е одобрила събиране и провеждане на Луковмарш с начална точка НДК, но шествие все пак се проведe.

Организаторите твърдят, че заповедта от бившия столичен кмет Йорданка Фандъкова за забрана на марша от предишни години е падала в съда и те имат право да провеждат мероприятието, съобщи БНТ.

Участниците нямат право да носят забранени знаци. Този път демонстрантите развяват единствено национални знамена, но не и факли. Не е разрешено още пушенето, пиенето и скандирането. Те настояват за премахване на всички комунистически паметници.

По-рано кметът на града Васил Терзиев заяви, че въпреки че той не е одобрил шествието, ако то все пак се случи,"СО ще издаде заповед за прекратяване".

"Всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир, достойнството на граждани и общочовешките ценности ще среща отказ. Разчитам на компетентните институции да застанат до нас в това решение. Провокациите към насилие, пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм нямат място в живота и града ни", написа той в профила си във Фейсбук.

Терзиев е изпълнил заканатаи в МВР е получено уведомление, че трябва да бъде осигурен общественият ред.

Луковмарш е ежегодно шествие с участници от страни от Европа, което се провежда в памет на генерал Христо Луков.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх, Луков е спорна личност в българската история.

Против провеждането на демонстрацията се обявиха и от "Продължаваме Промяната" и "ГЕРБ".

„Продължаваме Промяната“ за поредна година категорично се обявява против провеждането на „Луковмарш“. Осъждаме всяка форма на неонацизъм и неофашизъм в България, както и всеки опит да се продължи тази така наречена „традиция“ в разрез с чисто човешки ценности и прокарвана с език на омразата. Ние, от ПП, подкрепяме изцяло решението на кмета на Столична община Васил Терзиев да не разреши провеждането на шествие, което не просто застрашава социалния мир, но и накърнява достойнството на българските граждани", се казва в официалната им позиция.

От политическа партия ГЕРБ също се противопоставиха "на опитите за възобновяване на срамното за България явление „Луковмарш”, като не пропуснаха възможността да атакуват столичния кмет.

"След като за няколко поредни години, считано от 2020 г., правителството на Бойко Борисов и Столична община с кмет Йорданка Фандъкова, успяха да забранят и предотвратят провеждането на събитието, улиците на София отново са застрашени от явен парад и демонстрация на нехарактерни и отречени от българското общество и историята ни човеконенавистнически идеологии. Българската столица трябва да остане град на толерантността и мъдростта, в който антисемитизмът, расизмът, ксенофобията и езикът на омразата нямат и няма да намерят място", пишат в публикация във Фейсбук от партията.

Всъщност и досега, въпреки забраните, Луковмарш обикновено се провежда под една или друга форма, а спирането му е постфактум. Режимът за провеждане на митинги, шествия и събрания по закон е уведомителен - организаторът подава заявка в общината за час и място на събитието. Местната администрация съгласува с МВР и може да не одобри заявеното, да промени мястото, деня и т.н. Забрана и прекратяване на шествие или протест може да има в случай на нарушаване на обществения ред и издигането на недопустими лозунги.

Министерството на външните работи също излезе с официална позиция по въпроса.

"Омразата, дискриминацията и антисемитизмът нямат място в нашата страна. Те са несъвместими с ценностите, идентичността, традициите и интересите на българския народ. Прояви от рода на т. нар. „Луковмарш“ представят незаслужено Република България в отрицателна светлина", заявяват от министерството, като призовават за "предприемане на всички необходими действия, в рамките на законоустановения ред, за предотвратяване на провеждането на т. нар. „Луковмарш“ и през 2024 г."

По-рано през деня в София имаше и контрашествие срещу Луковмарш.


Българското Външно министерство втори ден мълчи за смъртта на Алексей Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024
Важно днес

Найден Тодоров отстрани директора на Национален фонд "Култура"

Служебният министър на културата е изпълнил вече взето решение на управителния съвет на фонда

13:35 - 15.04.2024
Важно днес

Защо "Кугър", а не медицински хеликоптер пренесе простреляното дете от Враца до София

Първите мисии с медицински хеликоптер се очаква да започнат до началото на май

11:58 - 15.04.2024
Важно днес

Започва историческото дело срещу Доналд Тръмп

Това е първото наказателно производство срещу американски президент

11:57 - 15.04.2024