Външно министерство наруши мълчанието си за смъртта на Алексей Навални (Обновена) Снимка: © Министерство на външните работи

След близо денонощие, българското Министерство на външните работи в крайна сметка публикува официална позиция за смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Тя е в едва две изречения и гласи:

"Смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални е огромна загуба за общите ни усилия в защита на човешките права и свободата на словото. Режимът в Кремъл трябва да понесе пълната отговорност за системното нарушаване на човешките права и потискането на гласовете на опозицията", заявяват от министерството, часове след като новината обиколи целия свят.

До събота следобед, въпреки че руските власти съобщиха за смъртта на Навални предния ден по обед, а близките му я потвърдиха тази сутрин, единствената реакция на МВнР беше да сподели публикация на ресорния министър Мария Габриел в социалната мрежа Х. За сметка на това обаче от министерството видимо използват платформата, за да информират интернет потребителите за всяка среща на Габриел, която се намира в Мюнхен за най-големия дипломатически форум за отбрана.

"Дълбоко разстроена от смъртта на Алексей. Той се бореше за свобода, защитаваше демократичните ценности и прояви забележителна смелост. Изказвам искрените си съболезнования на семейството и приятелите му", пише оскъдно Габриел в петък следобед и профилът на МВнР препубликува тези изречения.

Позицията на Габриел, в която - както се вижда, няма нито дума против режима на Владимир Путин и действията му, довели до смъртта на опозиционера Навални, идва на фона на породилия се спор между ГЕРБ и ПП-ДБ за това кой да е министър на външните работи след ротацията.

Борисов първо поиска Габриел да остане и да съвместява МВнР с премиерския пост. Съпредседателят на ПП Кирил Петков настоя министър да е настоящият премиер Николай Денков. Сред ротацията той би трябваво да е и вицепремиер, какъвто е Габриел сега. Ден по-късно Борисов склони да е трети човек, но от ГЕРБ, като в случай на неразбирателство допусна и провеждането на нови избори.

ДПС - в лицето на председателя на парламентарната група и санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" Делян Пеевски - защити позицията на Борисов и спомена, че България в момента има най-добрият външен министър.

В петък премиерът Николай Денков определи Алексей Навални като "символ на борбата срещу диктатурата в Русия".

"Тъжно е и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Много често хората казват: "Ама защо толкова различни мнения, объркваме се". Трябва да си представим, че има и друг свят и този свят е този, в който никой не може да казва свободно какво мисли освен този, който е най-отгоре. И ако кажеш нещо различно могат да те пратят в Северна колония. Не трябва да забравяме това, защото то се е случвало и в нашата държава", заяви Денков.

Липсата на позиция на българското МВнР идва и фона на това, че лидерите в целия цивилизован свят от САЩ, през цяла Европа, и български политици - дори партийният лидер на Габриел - Бойко Борисов, осъдиха смъртта на Навални, нарекоха я недвусмислено убийство, за което е отговорен Путин.


"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит": Политиците в България реагират на смъртта на руския опозиционер

Как Русия научи новината за смъртта на Алексей Навални

Блинкен към Денков и Габриел: България е изключителен партньор за САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024