Снимка: © Getty Images

Досега в "Булевард България" представихме четирите части от детайлния анализ на Томас Пуейо с прогноза за развитието на пандемията от Covid-19. Пуейо предлага няколко решения за действие на ниво политическо ръководство, бизнес-лидери и индивидуално поведение. 

1. Колко случая на коронавирус ще има във вашата страна?; 2. Какво ще се случи, когато реалните случаи на болестта започнат да се проявяват?; 3. Какво трябва да направим?; 4. Кога да действаме?

Изводът от първия му анализ беше, че коронавирусът е неизбежна криза, а оценката на истинските случаи на заболяването са силно подценени. Инфекцията се разпространява прогресивно и поразява внезапно. Въпрос на време е всички реални случаи да се проявят, което ще доведе до извънредно претоварване на здравните системи. 

В новата си статия в Medium.com Томас Пуейо посочва, че най-строгите мерки за овладяване на коронавируса трябва да продължат само няколко седмици, след което не би трябвало да има пик на инфекциите, а всичко това може да се постигне на разумна цена за обществото. 

В Част 2 Пуейо дава за пример т.нар. стратегия на "чука и танца" - бързо и ударно потискане на кривата на епидемията, понижаване на нивото на разпространение на коронавируса под R=1 и освобождаване на масовите мерки за сигурност, т.е. край на икономическата блокада. 

  • Ако масово хората бъдат изследвани, заразените ще се идентифицират още преди да покажат симптоми. Поставени под карантина, няма да могат да разпространят нищо. 
  • Ако хората са обучени да разпознават симптомите си отрано, ще намалят броя на дните, в които вирусът набира сила, с което ще ограничат нивото на разпространение. 
  • Ако хората се изолират, веднага щом проявят симптоми, заразата в тази фаза ще изчезне. 
  • Ако хората са обучени да спазват лична дистанця, да носят маски, да мият ръцете си и да дезинфекцират пространствата, в които живеят, работят или пазаруват, разпространението на вируса ще е минимално в рамките на периода на "танца". 

Само ако не спазваме всички тези условия, ще имаме нужда от по-строги мерки за социално дистанциране. Ако при всички тези условия все още сме с R=1, ще трябва да намалим средния брой на хората, с които човек се среща. 

Има някои много лесни начини за постигането на тази цел - забрана на събития с повече от даден брой хора, призиви към хората да работят от вкъщи, когато имат възможност. 

Другите мерки са много по-скъпи - затваряне на училища и университети, призив към всички да останат по домовете си, затваряне на барове и ресторанти. 

Мерки, които помагат за снижаване на (R) - 1) Бонус за топло и влажно време; 2) Бонус за райони с населеност, която е по-ниска от средната; 3) Агресивно прилагане на тестове за доказване на коронавируса; 4) Миене на ръцете и повишаване на обществената информираност за нуждата от висока лична хигиена; 5) Проследяване на контактните лица; 6) Забрана за пътувания; 7) Забрана за групови събирания или мероприятия над определен брой души; 8) Прекратяване на конференции, затваряне на клубове; 9) Затваряне на спортни зали и обекти; 10) Затваряне на барове и ресторанти; 11) Затваряне на училища и университети; 12) Затваряне на повечето обекти, които не предоставят услуги от първа необходимост; 13) Призив към хората да останат по домовете си и да не излизат освен за хранителни покупки и други спешни нужди; 14) Затваряне на хранителните магазини и други обекти за стоки и услуги от първа необходимост. 

Графиката е напълно условна, защото никой не е направил достатъчно изследвания и не е приложил всички тези мерки едновременно, за да може да сравняваме резултатите. 

Жалко е, защото това е най-важната информация, по която политиците могат да се ориентират, за да вземат решения. 

По време на периода на "чука", политиците целят да снижат нивото на разпространение възможно най-ниско чрез прилагането на мерки, които са приемливи за мнозинството от населението. В Хубей успяха да стигнат до ниво на разпространение от 0,32. За нас ще е достатъчно да стигнем до 0,5 или 0,6. 

Но по време на периода на "танца", политиците може да оставят нивото на разпространение да доближи 1, без да надвишава тази стойност в дългосрочен план. По този начин не се допуска нова епидемия, но и повечето драстични мерки стават излишни. 

Това означава, че, съзнателно или не, политиците правят следното: 

- Описват всички мерки, с които могат да намалят нивото на разпространение (R). 

- Ориентират се относно ползите от прилагането им и от намаляването на R. 

- Ориентират се колко ресурс изискват тези мерки - т.е. цената, която икономиката и обществото плаща за тях.  

- Подреждат мерките според съотношението "цена-полза".

- Избират онези мерки, които помагат най-ефективно за достигането на R=1 на най-ниската цена.

 

Илюстративен модел за разчета на отделните мерки (за страна с мащаба на САЩ) 

Анализът на ползите и разходите е начинът, по който политиците мислят - и така трябва да бъде. 

Ще бъде нужно този процес да се формализира - да се разбере, че става дума за математическа игра, в която трябва да се ориентираме възможно най-бързо какво е нивото на разпространение на заразата, да оценим влиянието на всяка от мерките върху снижаването на това ниво, и да оценим икономическите и социалните разходи за прилагането им. 

Едва тогава правителствата ще са в състояние да вземат рационални решения за необходимите мерки. 

Извод: Да си спечелим време

Коронавирусът продължава да се разпространява почти навсякъде. Вирусът е открит в 152 държави. Надпреварваме се с времето. Но не е нужно да го правим - има ясен начин, по който можем да действаме. 

Някои страни, особено такива, които все още не са ударени тежко от коронавируса, сигурно се питат дали и те ще бъдат засегнати. Отговорът е - най-вероятно това вече се случва, но просто още не се е забелязало. 

Когато епидемията достигне до пика си, здравните системи може да се окажат още по-неподготвени от повечето развити страни. По-добре да вземем мерки предварително, отколкото да съжаляваме за бездействието си със задна дата. 

За страните, които вече се борят с коронавируса, алтернативите са ясни. 

От една страна, може да се поеме към стратегия за смекчаване на щетите - допускане на масова епидемия, смазване на здравната система, милиони смъртни случаи и създаване на среда за нова мутация на вируса. 

От друга страна, държавите могат да се борят. Могат да наложат карантина за няколко седмици, за да спечелят време, и да контролират разпространението на вируса, докато открием ваксина. 

Първата опция е да се предадем без съпротива. Правителствата на страни като Нидерландия, Швейцария или САЩ гледат какво се случва по другите места и си казват "Не можем да действаме така". 

А ако Чърчил си беше казал същото нещо? "Нацистите вече са навсякъде в Европа. Не можем да се борим с тях. Просто ще се предадем". Това представлява подходът, при който епидемията бъде оставена да се разпространява. Това е безапелационна капитулация. И не бива да се допуска. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект