BIRD: Костадинов плаща заеми с по 9000 лв. на месец, а получава 7500 лв. заплата Снимка: © Булевард България

Престоят на Костадин Костадинов в Народното събрание се оказва благодатен за изплащането на прословутата му луксозна къща край Варненското езеро, заради която беше разследван в злоупотреба с държавната субсидия на "Възраждане" до 2021.

Разследване на BIRD в публичните имотни декларации на Костадинов показва, че между март 2022 и началото на януари 2023 г. той е успял да изплати почти 70 000 лева от заемите на семейството си (ипотечния и по-малък потребителски на съпругата му).

Още 25 000 лв. е внесъл в края на 2022 г. малко след като е станал депутат в 48 Народно събрание, съобщава BIRD.

Всяко от основанията за допълнително декларираното погасяване на кредити е "заплата".

Според разследващите журналисти обаче - сметката на Костадинов не излиза.

Председателят на "Възраждане" ръководеше комисия в краткия живот на 48 Народно събрание, което означава, че месечното му възнаграждение би било над 7500 лв.

Сумите, които е плащал на банката си, обаче се равняват на средно 9000 лв. на месец, според данните на BIRD.

Остава неясно как той е покривал елементарни разходи на 4-членното си семейство, ако се приеме, че и двете съпружески заплати са харчени за предсрочно изплащане на ипотечния кредит.

Съмненията около доходите на Костадин Костадинов се засилиха през лятото на 2022 г., когато бившият депутат от "Възраждане" Елена Гунчева сигнализира за нерегламентирано събиране на пари в партийната каса, които би трябвало да се полагат на всеки народен представител за наеми, заплати на сътрудници и др.

Тогава Костадинов се оправда, че парите отивали за "други разохди" - дарения за близките на членове и сътрудници на партията или финансиране на издателската ѝ дейност.

"Възраждане" така и не предоставиха отчет за това как са харчени допълнителните парламентарни средства, и до днес.

Всеки депутат от групата би трябвало да е получавал между 3200-3700 лв. на месец, а общата полагаема сума на партията е близо 265 000 лв. за половин година (само в 47 НС, когато групата беше само 13 души). Тази допълнителна субсидия е увеличена над два пъти в 48 Народно събрание след 2 октомври 2022 г., когато "Възраждане" вкара 27 депутати в 48 Народно събрание.

Отделно от това партията получава обща държавна субсидия от 8 лв. на глас - пари, които би трябвало да се използват за партийна дейност, въпреки че законът е оставил достатъчно много вратички за очевидни безнаказани злоупотреби, както стана ясно при изслушванията в комисията Nexo.

BIRD насочват вниманието към друга посока - сигналът на Елена Гунчева, че "Възраждане" са събирали и неотчетен членски внос от депутатите си, който изобщо не е деклариран пред Сметната палата в последните две години.

"Още преди да ме приемат, давах по 50-100 лева по два-три пъти в месеца, без квитанция, всичко се пише на хвърчащи листове", казва тя пред медията.

Костадин Костадинов беше разследван през 2020 г. заради необяснимото покачване на стандарта му на живот, след като "Възраждане" за първи път получи досег с държавна субсидия.

Прокуратурата проверяваше "Възраждане" по съмнения, че "длъжностно лице" е присвоило парите от партийната каса, но през декември 2021 г. производството е прекратено с извод, че няма нарушения при изразходването им.

Към онзи момент партията тъкмо беше успяла да прескочи 4-процентовата бариера и да влезе в Народното събрание.

"Новите данни за предсрочното погасяване на кредита отново повдигат въпроси за доходите и разходите на партийния лидер, на които трябва да отговорят КПКОНПИ и прокуратурата", посочват от BIRD.

Елена Гунчева уличи Костадинов във връзка с ГЕРБ през Милен Врабевски


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023

От поп звезда до социално ангажиран магнат: Новият проект на Дуа Липа откъсва младите от интернет

Дуа Липа споделя за книгите, имиграцията, политиката и проблема с мъжете

17:15 - 04.06.2023