Как да опишем година като 2020 с една дума? 

Задачата е невъзможна за изпълнение. В момент на непрекъснато здравно, политическо, финансово и обществено напрежение, създателите на класацията "Дума на годината" от Oxford Dictionaries просто вдигнаха ръце от предизвикателството.

Вместо да се спрат на един-единствен термин, те посочват цял набор от думи, чиято употреба ще се свързва завинаги с изтичащата година. Обединяващият мотив е, че всеки отразява етиката, настроението и тревогите на 2020. 

Сред избраните думи са:

  • "горски пожари" - колко ли души си спомнят катастрофалните пожари в Австралия, с които започна годината?
  • "Covid-19",
  • "WFH" (абревиатура на "работа от вкъщи"),
  • "локдаун",
  • "прекъсвач" (използван в контекста на спиране на веригата на предаване на инфекцията),
  • "балони за защита",
  • "работници от ключово значение",
  • "неплатен отпуск" (furlough scheme беше името на британската правителствена програма за помощ на служителите, останали без работа заради пандемията),
  • "Black Lives Matter", и
  • "moonshot" - буквално преведно, "по посока на Луната"; в контекста на технологиите и науката означава "амбициозен, радикален и новаторски проект, който се предприема независимо от липсата на видима краткосрочна печалба, а може би и без пълно проучване на потенциалните рискове и ползи". 

От Oxford Dictionaries посочват, че употребата на думата "пандемия" се е увеличила с 57 000 процента в сравнение с 2019 г. 

"Никога не съм виждал такава година от гледна точка на езика. Екипът на Оксфорд установи стотици значими нови думи или нови употреби на стари термини с течение на годината. Десетки от тях биха били страхотен избор за "Дума на годината" в други времена. Това е едновременно безпрецедентно и малко иронично - в годината, която ни остави безмълвни, бяхме затрупани от нови думи, както никога преди", казва Каспър Гратуол, президент на Oxford Dictionaries.

Защо "Коронавирус" не е дума на годината? Защото терминът датира още от  60-те години и обозначава специфична група от вируси, към които SARS-Cov2 принадлежи. 

Понятието беше познато предимно на медиците и специалистите по бионауки, преди да се превърне в един от най-масово употребяваните термини в медиите и обществения дебат. През месец май този термин вече беше изпреварен от "Covid-19" - наименованието на болестта, която новият коронавирус провокира в организма на човека. 

Думи като "карантина", "домашна изолация", "лицеви маски", "лични предпазни средства (PPE)", "служители на първа линия" също бележат значително увеличение на честотата на ползване. 

Не са пропуснати и термини като "маскиране", "антимаскър", или "mask-shaming" (критично отношение към човек, който не носи маска на обществени места). 

"Суперразпространител" също е стара дума, която започва да се употребява още през 70-те, но в последната година доби нова популярност. 

Над 300% е увеличена честотата на споменаване на "remote/remotely" (едно от значенията й е "отдалечено, дистанционно" и се ползваше в контекста на дистанционна работа и обучение). Приложения за видеоконферентни връзка като Zoom имат принос за внезапния пик при термините "mute/unmute" (да изключиш или включиш звука). 

Още няколко интересни термини на 2020 г. са "worcation" и "staycation". Първата дума маркира "ваканция, по време на която се налага и да работиш", а втората - "ваканция, която прекарваш у дома или в къщата си в провинцията". 

Освен BLM, социалното напрежение през последната година е довело и до висок ръст на споменаването на думи като "конспиративна теория", "QAnon" (+960%), "импийчмънт" и "освобождаване от отговорност" (по повод процеса срещу Доналд Тръмп в Конгреса). 

Употребата на думата "Brexit" е намаляла с цели 80% в сравнение с миналата година - изненадващо на фона на факта, че 2020 ще е последната година на Великобритания в ЕС, а споровете около търговското споразумение изобщо не са приключили.   

За сметка на това терминът "cancel culture" ("култура на отлъчване", използвана по повод остракирането на публични личности заради неприемливи изказвания или поведение) се ползва все по-често. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2