"Корупцията убива деца": Протестът на близките на Даная в снимки Снимка: © Булевард България

Протестът срещу мафията в здравеопазването, организиран от близките на починалата 15-годишна Даная, събра множество хора пред Министерски съвет под надслов „Нито едно дете повече" и "Корупцията убива деца“.

Протестни демонстрации се провеждат в няколко града – София, Варна, Пловдив, Русе, включително и извън страната - в Хага (Нидерландия).

Близките на Даная настояват за оставката на директора на "Пирогов" Валентин Димитров заради лошата организация на работа в спешната болница по време на лечението на момичето.

Само преди няколко дни журналистката Валя Ахчиева публикува запис от вътрешно събрание на Медицинския съвет в "Пирогов", на което лекар се заканва към майката на Даная и нейните съмишленици "да усетят болката".

Вече трети ден болницата не е потвърдила, но и не е отрекла достоверността на записа.

Посоченият като автор на тези скандални думи Асен Балтов не е коментирал обвиненията срещу него - нито се е извинил за грозното отношение към майката на починало дете.

Мълчание има и на политическо ниво - както от Министерството на здравеопазването, така и от Народното събрание.

„Свидетели сме на чудовищна деградация в системата на здравеопазването, а най-добрата спешна болница в България - "Пирогов", се управлява от "лекари", които вместо да лекуват, искат да наказват с причиняване на болка родители и граждани, които искат подобряване на системата и търсят истината за смъртта на едно дете! Търсят я, за да няма повече такива деца,“ пишат организаторите в профила си във Facebook.

Исканията на протеста включват:

  • Незабавно отстраняване на директора на "Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности;
  • Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов" на 01.02.2024 г.;
  • Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на правилата за добра медицинска практика по всички специалности до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят;

Даная почина през май 2023 г. след кратък престой в "Пирогов" заради усложнения от хематологично заболяване, което е довело до влошаване на състоянието ѝ след удряне на главата. Даная изгуби живота си, а органите ѝ бяха дарени на четирима нуждаещи се пациенти по решение на родителите ѝ.

Детето почина през май 2023 г. в болницата след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние. Един от проблемите, за които майката на Даная (на последната снимка - б. ред.) сигнализира още преди месеци, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница.


Фондация "Даная" организира протест "Вън мафията от здравеопазването" в няколко града


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024