Фондация "Даная" организира протест "Вън мафията от здравеопазването" в няколко града Снимка: © Facebook

Протест с призив „Нито едно дете повече“ организира фондация „Даная“.

Демонстрацията под надслов „Вън мафията от здравеопазването“ и „Корупцията убива деца“ ще се проведе в няколко града – София, Варна, Пловдив, Русе и Хага (Нидерландия).

Свидетели сме на чудовищна деградация в системата на здравеопазването, а най-добрата спешна болница в България - "Пирогов", се управлява от "лекари", които вместо да лекуват, искат да наказват с причиняване на болка родители и граждани, които искат подобряване на системата и търсят истината за смъртта на едно дете! Търсят я, за да няма повече такива деца,“ пишат организаторите в профила си във Facebook.

Протесът е насрочен, след като журналистката Валя Ахчиева разпространи запис, направен на заседание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов", от който се чуват смущаващи закани за ответен удар срещу близките на починалата 15-годишна Даная.

Записът беше включен в нова част от разследването на Ахчиева по случая със смъртта на момичето.

"Просто, трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора", казва един от участвалите в срещата по адрес на фондацията на майката на Даная Ани Стоянова.

В друг момент от записа присъстващ в срещата коментира: "Въпросът е да устискаме до 6-и март. Е, това е истината. Казвам го на български език", след което отново посочва, че има предвид ротацията на кабинета. При нея се очаква освен Мария Габриел (ГЕРБ) да стане премиер, и здравният министър Христо Хинков да бъде сменен. Той самият не иска да остане на поста заради липса на подкрепа досега от ГЕРБ и ДПС, като един от сблъсъците му с двете партии беше, когато се опита за смени настоящия директор на "Пирогов".

След като видеото на Валя Ахчиева е публикувано, адвокатът Мария Петрова също се оплака, че е станала жертва на заплахи.

Тя разказа за обаждане от неин познат от "една от най-големите столични болници", който я предупредил, че е включена в наказателен списък на ръководителите на лечебни заведения в София заради неин Facebook коментар.

"Съгласно този списък, такива като мен и моите близки, включително деца, нямало да могат да припарят до болниците. Не знам. Толкова ли ви е страх от пациентите ви, господа управници?", каза тя.

"Този протест трябва да бъде началото на края на мафията, превърнала здравеопазването ни в частен клуб за наказания. И на деца, и на медици! Лекарите ни не заслужават това петно! Децата ни не заслужават това! Присъединете се към нас!", призовават от фондацията.

Исканията на протеста включват:

  • Незабавно отстраняване на директора на "Пирогов“ до приключване на всички проверки в болницата за нарушения в управлението и медицинските дейности;
  • Да се изиска становище от Централната комисия по професионална етика на БЛС за предприетите действия относно недопустимите и рушащи авторитета на цялата лекарска гилдия действия и изказвания по време на медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов" на 01.02.2024 г.;
  • Незабавни законодателни промени, които да осигурят изработването на правилата за добра медицинска практика по всички специалности до края на 2024 г., както и налагане на сериозни санкции за организациите, чието задължение е да изготвят правилата, но не го правят;
  • Пълна ревизия на съществуващите стандарти по специалности, ангажимент за незабавното им осъвременяване и за изготвяне на всички липсващи стандарти. Прекратяване на порочната практика да се изготвят умишлено некачествени стандарти, които падат при обжалване в съда;
  • Въвеждане на механизъм за публичност, прозрачност и обществен контрол на процедурите за избор на за болнично ръководство;
  • Извършване на цялостна ревизия на случващото се в сектора и поемане на ангажимент за създаване на програма за реформа в здравеопазването, поставящо пациента в центъра с цел лечение, базирано на качество, а не на количество и административен формализъм;

Според фондация "Даная" ако исканията бъдат изпълнени, това ще допринесе за изграждане на доверие между пациентите и лекарите и превенция на предотвратима смърт на деца и на възрастни.

15-годишната Даная почина миналата пролет, след като се наложи майка ѝ Ани Стоянова да търси контакти със специалисти в социалните мрежи, който да обърнат внимание на състоянието на детето.

Ани Стоянова обвинява директора Валентин Димитров в неадекватна организация на работата в болницата (ненавременно засичане на усложнението, липса на специалисти по време на болничното лечение, търсене на кръвосъсирващ медикамент от друга болница). Според нея това косвено е допринесло за загубата на живота на детето ѝ, а трагичният случай стана повод за създаването на фондация "Даная" в подкрепа на детското здравеопазване.

На 1 февруари прокуратурата обяви, че ще проверява болницата за евентуално извършено престъпление "смърт по непредпазливост".

В сряда, 14 февруари, СГП обяви, че е образувано и досъдебно производство - т.е. вече има данни за предполагаеми законови нарушения.

Не се съобщава дали има привлечени обвиняеми.

Втора проверка на "Медицински надзор" по случая Даная откри нарушения в "Пирогов" и "ИСУЛ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024