Майката на Даная протестира пред "Пирогов", директорът отказва да се оттегли Снимка: © Facebook

Майката на 15-годишната Даная , която почина след съмнения за подценяване на състоянието ѝ, излезе на протест пред „Пирогов“ с искане директорът на лечебното заведение да се оттегли.

Ани Стоянова настоява Валентин Димитров да се оттегли от директорския пост, поне докато трае поредната проверка по случая със смъртта на дъщеря ѝ.

Случаят на Даная е колективна травма и налага колективен и единен отговор от обществото ни. Ако и вие като нас го преживявате сякаш се е случило с вашето дете, подкрепете протеста на Ани Стоянова и Фондация Даная за правото й да получи независима и обективна проверка на фактите по случая Даная“, написаха във Facebook членовете на фондацията.

В ранния следобед Ани Стоянова и подкрепящите я родители са разговаряли с директора на „Пирогов“ Валентин Димитров.

Той обаче отказва да се оттегли от поста и след срещата с тях, предаде БНР.

Майката на Даная основа фондация в нейна памет, за да се бори за по-добро детско здравеопазване.

Ани Стоянова настоява директорът на „Пирогов“ да се оттегли поне временно, докато тече проверка по случая в лечебното заведение, за да не оказва натиск върху показанията на служителите.

Детето почина през май 2023 г. в болницата след хематом от падане, но казусът провокира много сериозни съмнения за неглижиране на тежкото ѝ състояние. Един от проблемите, за които майката на Даная сигнализира още преди месеци, беше липсата на животоспасяващо кръвоспиращо лекарство в спешната болница.

  • Стоянова беше разказала как от "Пирогов" са я накарали сама да търси медикамента и го е получила от лекуващия хематолог на детето от ИСУЛ. Същото беше потвърдено и от хематолога д-р Денка Стоянова от ИСУЛ.
  • Служителите на "Пирогов" обаче са дали тотално различни показания при проверката на "Медицински одит".
  • Репортаж на Валя Ахчиева показва, че техните официални твърдения са оспорени дори от началника на лабораторията на трансфузионна хематология в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя потвърждава пред Ахчиева, че въпросният препарат е липсвал и не е прилаган на Даная в деня, в който останалите лекари от болницата твърдят, че е използван.

Затова и майката на Даная настоява за временно отстраняване на директора Валентин Димитров от поста му, докато текат проверки по случая.

"Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите", казва още тя.

Стоянова обвинява Димитров за това, че е допуснал лошо управление на болницата и дори злоупотреба с животоспасяващи медикаменти, както и в това, че в "Пирогов" "няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца".

Въпросът за отстраняването на Валентин Димитров от "Пирогов" стана повод за сериозен политически сблъсък между ПП-ДБ и ГЕРБ точно при приемането на Бюджет 2024. Още тогава здравният министър Христо Хинков обвини Димитров във финансови нарушения и задейства процедура за смяната му.

ГЕРБ обаче се надигнаха в защита на директора, като поставиха под заплаха гласуването на държавния бюджет.

Заради усещането за лиспа на "политическа подкрепа" министър Хинков заяви намерението си да се оттегли от поста при ротацията в кабинета през март.


"Защото пациентът е само на 15 г.": Случаят с Даная и контрастът между "Пирогов" и Германия

Денков ще чака края на мандата на директора на "Пирогов", вместо да поиска смяната му

Йордан Иванов от ПП-ДБ: Липсата на подкрепа за антикорупционните действия на проф. Хинков е проблем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024