Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, сред които и Лилияна Деянова, известна в музикалните среди като Лилана, за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Специализираният наказателен съд реши тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста, а братът на Лилана - Александър Деянов (SkilleR) е с гаранция от 100 хил. лв. Останалите двама бяха пуснати под гаранция по-рано в неделя, като прокуратурата не съобщи размера на сумата.

Лилана беше задържана в събота. Новината беше потвърдена от нейния адвокат Николай Хаджигенов, а след това и държавното обвинение потвърди информацията.

Наред с арестите е извършен обиск в IT-фирма, в която Деянова е съдружник. Разследват са предполагаеми злоупотреби с европейски фондове. 

Прокуратурата съобщи в неделя, че обвинението е за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност“. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея - повечето от които без реална стопанска дейност - са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

Официална информация за хода на разследването се очаква през настоящата седмица. 

Лиляна Деянова е съдружник в няколко дружества заедно с Мартин Димитров, който се сочи от разследващите, за ръководител на престъпната група. Двамата  бяха свързани с фирмата "Декарт", която преди 5 години изработи приложението на Агенция "Пътна инфраструктура" LIMA за предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време. В момента дружеството се притежава от две юридически лица, собственост на Васил Божков и Борис Бекяров.  

През 2019 г. фирмата "Телетол" АД, в чийто борд участва Лиляна Деянова, кандидатства за оператор на националната тол система и сезира прокуратурата за корупция в АПИ. 

Агенцията все пак подписа договор с компанията за изпълнение на услуги за електронно събиране на пътни такси (втори национален доставчик след "Интелигентни трафик системи"), но до началото на 2020 г. "Телетол" не можеше да се свърже със системата на АПИ.  

Според "24 часа" - разследващите ще разпитват Деянова и за връзките й с Божков. Собственикът на "Нове холдинг" се намира в Обединените арабски емирства, след като прокуратурата издаде заповед за ареста му по разследването за укриване на държавни такси от хазартна дейност. Срещу Божков се водят още няколко досъдебни производства.

В ареста се намира съпругата на Васил Божков - Елена Динева, която беше обвинена в съучастие в престъпна група. Неговият син Антон Божков, който също е привлечен като обвиняем по делото, беше пуснат от Специализирания съд под парична гаранция от 1 милион лв. 

На Лилана и брат ѝ  са повдигнати обвинения за заплаха към длъжностно лице с уволнение, каза още адвокатът им Николай Хаджигенов. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"