Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, сред които и Лилияна Деянова, известна в музикалните среди като Лилана, за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Специализираният наказателен съд реши тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста, а братът на Лилана - Александър Деянов (SkilleR) е с гаранция от 100 хил. лв. Останалите двама бяха пуснати под гаранция по-рано в неделя, като прокуратурата не съобщи размера на сумата.

Лилана беше задържана в събота. Новината беше потвърдена от нейния адвокат Николай Хаджигенов, а след това и държавното обвинение потвърди информацията.

Наред с арестите е извършен обиск в IT-фирма, в която Деянова е съдружник. Разследват са предполагаеми злоупотреби с европейски фондове.

Прокуратурата съобщи в неделя, че обвинението е за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност“. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея - повечето от които без реална стопанска дейност - са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

Официална информация за хода на разследването се очаква през настоящата седмица.

Лиляна Деянова е съдружник в няколко дружества заедно с Мартин Димитров, който се сочи от разследващите, за ръководител на престъпната група. Двамата бяха свързани с фирмата "Декарт", която преди 5 години изработи приложението на Агенция "Пътна инфраструктура" LIMA за предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време. В момента дружеството се притежава от две юридически лица, собственост на Васил Божков и Борис Бекяров.

През 2019 г. фирмата "Телетол" АД, в чийто борд участва Лиляна Деянова, кандидатства за оператор на националната тол система и сезира прокуратурата за корупция в АПИ.

Агенцията все пак подписа договор с компанията за изпълнение на услуги за електронно събиране на пътни такси (втори национален доставчик след "Интелигентни трафик системи"), но до началото на 2020 г. "Телетол" не можеше да се свърже със системата на АПИ.

Според "24 часа" - разследващите ще разпитват Деянова и за връзките й с Божков. Собственикът на "Нове холдинг" се намира в Обединените арабски емирства, след като прокуратурата издаде заповед за ареста му по разследването за укриване на държавни такси от хазартна дейност. Срещу Божков се водят още няколко досъдебни производства.

В ареста се намира съпругата на Васил Божков - Елена Динева, която беше обвинена в съучастие в престъпна група. Неговият син Антон Божков, който също е привлечен като обвиняем по делото, беше пуснат от Специализирания съд под парична гаранция от 1 милион лв.

На Лилана и брат ѝ са повдигнати обвинения за заплаха към длъжностно лице с уволнение, каза още адвокатът им Николай Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота