Лилана остава в ареста, брат ѝ е с гаранция от 100 хил. лв

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, сред които и Лилияна Деянова, известна в музикалните среди като Лилана, за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Специализираният наказателен съд реши тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста, а братът на Лилана - Александър Деянов (SkilleR) е с гаранция от 100 хил. лв. Останалите двама бяха пуснати под гаранция по-рано в неделя, като прокуратурата не съобщи размера на сумата.

Лилана беше задържана в събота. Новината беше потвърдена от нейния адвокат Николай Хаджигенов, а след това и държавното обвинение потвърди информацията.

Наред с арестите е извършен обиск в IT-фирма, в която Деянова е съдружник. Разследват са предполагаеми злоупотреби с европейски фондове.

Прокуратурата съобщи в неделя, че обвинението е за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност“. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея - повечето от които без реална стопанска дейност - са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

Официална информация за хода на разследването се очаква през настоящата седмица.

Лиляна Деянова е съдружник в няколко дружества заедно с Мартин Димитров, който се сочи от разследващите, за ръководител на престъпната група. Двамата бяха свързани с фирмата "Декарт", която преди 5 години изработи приложението на Агенция "Пътна инфраструктура" LIMA за предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време. В момента дружеството се притежава от две юридически лица, собственост на Васил Божков и Борис Бекяров.

През 2019 г. фирмата "Телетол" АД, в чийто борд участва Лиляна Деянова, кандидатства за оператор на националната тол система и сезира прокуратурата за корупция в АПИ.

Агенцията все пак подписа договор с компанията за изпълнение на услуги за електронно събиране на пътни такси (втори национален доставчик след "Интелигентни трафик системи"), но до началото на 2020 г. "Телетол" не можеше да се свърже със системата на АПИ.

Според "24 часа" - разследващите ще разпитват Деянова и за връзките й с Божков. Собственикът на "Нове холдинг" се намира в Обединените арабски емирства, след като прокуратурата издаде заповед за ареста му по разследването за укриване на държавни такси от хазартна дейност. Срещу Божков се водят още няколко досъдебни производства.

В ареста се намира съпругата на Васил Божков - Елена Динева, която беше обвинена в съучастие в престъпна група. Неговият син Антон Божков, който също е привлечен като обвиняем по делото, беше пуснат от Специализирания съд под парична гаранция от 1 милион лв.

На Лилана и брат ѝ са повдигнати обвинения за заплаха към длъжностно лице с уволнение, каза още адвокатът им Николай Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023
Важно днес

МОН ще проверява функционалната грамотност с нови входни нива в някои класове

МОН предприема извънредни мерки заради лошите резултати на учениците

14:26 - 04.12.2023
Важно днес

Отвличане и убийство на 14-годишно момиче разтърси Северна Македония

Извършителят е избягал през Сърбия в България

13:03 - 04.12.2023