Лилана остава в ареста, брат ѝ е с гаранция от 100 хил. лв

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима души, сред които и Лилияна Деянова, известна в музикалните среди като Лилана, за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на евросредства. Специализираният наказателен съд реши тя и съдружникът ѝ Мартин Димитров да останат в ареста, а братът на Лилана - Александър Деянов (SkilleR) е с гаранция от 100 хил. лв. Останалите двама бяха пуснати под гаранция по-рано в неделя, като прокуратурата не съобщи размера на сумата.

Лилана беше задържана в събота. Новината беше потвърдена от нейния адвокат Николай Хаджигенов, а след това и държавното обвинение потвърди информацията.

Наред с арестите е извършен обиск в IT-фирма, в която Деянова е съдружник. Разследват са предполагаеми злоупотреби с европейски фондове.

Прокуратурата съобщи в неделя, че обвинението е за участие в организирана престъпна група за незаконно усвояване на европейски средства по програма "Иновации и конкурентноспособност“. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност.

Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г. Няколко фирми, контролирани от нея - повечето от които без реална стопанска дейност - са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. Софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за "ползване" на разследваните фирми.

Официална информация за хода на разследването се очаква през настоящата седмица.

Лиляна Деянова е съдружник в няколко дружества заедно с Мартин Димитров, който се сочи от разследващите, за ръководител на престъпната група. Двамата бяха свързани с фирмата "Декарт", която преди 5 години изработи приложението на Агенция "Пътна инфраструктура" LIMA за предоставяне на данни за пътната обстановка в реално време. В момента дружеството се притежава от две юридически лица, собственост на Васил Божков и Борис Бекяров.

През 2019 г. фирмата "Телетол" АД, в чийто борд участва Лиляна Деянова, кандидатства за оператор на националната тол система и сезира прокуратурата за корупция в АПИ.

Агенцията все пак подписа договор с компанията за изпълнение на услуги за електронно събиране на пътни такси (втори национален доставчик след "Интелигентни трафик системи"), но до началото на 2020 г. "Телетол" не можеше да се свърже със системата на АПИ.

Според "24 часа" - разследващите ще разпитват Деянова и за връзките й с Божков. Собственикът на "Нове холдинг" се намира в Обединените арабски емирства, след като прокуратурата издаде заповед за ареста му по разследването за укриване на държавни такси от хазартна дейност. Срещу Божков се водят още няколко досъдебни производства.

В ареста се намира съпругата на Васил Божков - Елена Динева, която беше обвинена в съучастие в престъпна група. Неговият син Антон Божков, който също е привлечен като обвиняем по делото, беше пуснат от Специализирания съд под парична гаранция от 1 милион лв.

На Лилана и брат ѝ са повдигнати обвинения за заплаха към длъжностно лице с уволнение, каза още адвокатът им Николай Хаджигенов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024