"Локхийд Мартин": Първият изтребител F-16 за България вече се сглобява Снимка: © Getty Images

Американската компания "Локхийд Мартин" обяви, че вече сглобява първия изтребител F-16 Block 70 за България.

Самолетът е част от договора от 2019 за придобиването на първите осем машини, които се очаква да пристигнат през 2025 година. В началото на ноември парламентът реши да закупи още осем, оформяйки пълна ескадрила.

"Флотилията от изтребители F-16 ще предложи на страната най-добрата комбинация от модерни способности от 21 век с оперативни способности и разходи за жизнения цикъл на достъпна цена както и възможности за стратегическо партньорство," гласи позицията на "Локхийд Мартин".

От компанията посочват, че с тази своя покупка държавата ще получи най-съвременна система, която ще осигури десетилетия на съвместимост с НАТО. Това е най-модерният модел на F-16, произвеждан някога.

"Производството на F-16 в Грийнвил бележи значителен прогрес като вече едновременно се сглобяват изтребители за повече държави - за Бахрейн, Словакия и България. Първият тестов полет ще бъде в началото на 2023 година," казва се още в становището.

В края на ноември говорител на компанията обяви, че през 2023-а темпото на работа по Block 70 ще се повиши значително, което ще доведе до производство на до четири самолета на месец. Към момента има поръчани 128 изтребителя от серията.

България заплати авансово 2.2 милиарда лева за първата партида, като се очаква новата сделка да е на стойност около 2.6 милиарда, като в нея са включени са боеприпаси, средства за обучение на Военновъздушните ни сили, поддръжка и резервни части.

При сделката преди 3 години България нямаше право на разсрочено плащане, тъй като нямаше история с покупка на оръжие от САЩ. Сега вече поетапното осигуряване на финансовия ресурс е възможен.

Към момента страната разчита на съветските МиГ 29, които ще могат да летят до 2023 година. Служебният кабинет вече обяви, че търси заместващи самолети. До момента е ясно, че едно от писмата за оферта е изпратено към Швеция, която произвежда изтребители "Грипен". Кабинетът на президента Румен Радев твърди, че търси и други възможности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023