Снимка: © Булевард България

Председателят на ВКС Лозан Панов, който приключи участието си в президентските избори на пето място с 98 488 гласа, разкритикува лидерите на "Демократична България" за това, че не са помогнали с нищо на кампанията му въпреки формалната подкрепа. 

Той посочи, че нито веднъж ръководството на ДБ не е "споменало дори номера на бюлетината" на кандидатурата му за президент, а Христо Иванов и Атанас Атанасов не са имали намерение да издигат своя номинация в изборите за държавен глава. 

"Подкрепа имаше от една малка група ентусиасти от ядрото на ДСБ", каза Лозан Панов в интервю за bTV дни след края на изборите. Магистратът получи и публична подкрепа от основателя на ДСБ Иван Костов още в самото начало на предизборната кампания. 

Панов коментира, че трудно е можело да спечели разпознаваемост, след като е получил предложение да влезе в президентската надпревара в толкова кратък срок преди изборите. 

Той обвини "Демократична България" и затова, че коалицията е "изпуснала антимафиотския фронт". 

"В този момент задкулисието успя да създаде два нови проекта - "Възраждане" и "Продължаваме промяната". Те успяха да изземат от ДБ антимафиотския фронт и съдебната реформа", каза още Лозан Панов.

Той отказа да поеме отговорност за това, че ДБ приключи изборите със силно занижен процент доверие и препрати въпросите за липсата на по-силна политическа фигура като кандидат-президент към коалицията. 

"Когато казваш истините, трябва да си готов, че или хората ще повярват, или ще ги неглижират. Covid-кризата е една безспорна истина - тя беше причинена от политическата криза и виновен за това е президентът Румен Радев поради липсата на добро управление", каза той. 

На въпроса за личните му грешки по време на кампанията Панов отговори: "Ако да казваш истината е грешка, приемете, че това е допусната грешка". 

Раздорът между независимия кандидат и подкрепящата го коалиция "Демократична България" пролича още в седмицата преди деня на първия тур на изборите. Тогава Лозан Панов публикува серия от обвинения спрямо ДБ за това, че готвят "предателство" спрямо избирателите си чрез коалиране с идеологически противници, и лично разкритикува Христо Иванов в това, че е избягал от възможността за пряк дебат с главния прокурор Иван Гешев в 46 Народно събрание. 

Реакция от ДБ така и не дойде, но издигналите Лозан Панов юристи от "Правосъдие за всеки" се разграничиха недвусмислено от кандидата си след края на вота. Те разкриха, че инициативният му комитет се е разпаднал още в началото на предизборната кампания, след като Панов е решил, че ще определя сам посланията и медийната си кампания. Представителите на гражданската инициатива дори се извиниха публично на съмишлениците си за това, че са подкрепили върховния съдия за президентската кампания. 

На свой ред Панов предложи иронично на инициативния си комитет да дари на "Правосъдие за всеки" остатъка от даренията в президентската си кампания - малко под 13 000 лв.


"Правосъдие за всеки" се извиниха за номинирането на Лозан Панов

Номерът на Лозан Панов

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония