"Правосъдие за всеки" се извиниха за номинирането на Лозан Панов Снимка: © Булевард България

Напрежението около инициативния комитет на Лозан Панов за президент се увеличи още повече в деня след изборите.

Велислав Величков, Петромир Кънчев и Емил Георгиев - трима от водещите юристи в "Правосъдие за всеки" се разграничиха от председателя на ВКС и се публикуваха извинения към съмишлениците си за това, че са направили тази номинация. Панов спечели около 97 000 гласа (при 99,51% преброяване) и остана пети с 3,65%.

Инициативата "Правосъдие за всеки" (ИПВ) беше организацията, която официално го издигна за кандидат-президент в началото на октомври 2021 г. Впоследствие около тях се формира и инициативен комитет, който внесе и кандидатурата в ЦИК.

От обясненията им обаче става ясно, че връзката между Панов и "Правосъдие за всеки" е прекъснала почти в самото начало на кампанията.

"Познавах съдията Лозан Панов, но не познавах човека Лозан Панов и претърпях доста разочарование и изненади в този един месец, в който хората, които реално предложиха и издигнаха кандидатурата му, се оказаха изолирани от самата му кампания, по негово лично желание", казва Велислав Величков.

Той критикува Панов за това, че не е потърсил съвети от членовете на комитета си, - "стойностни хора, авторитетни личности, изявени общественици и опитни изборджии".

ИПВ са направили опит да сформират предизборен щаб и да предложат експерти за подготовка на кандидата по теми като геополитика, отношения със Северна Македония, отбрана и сигурност, и т.н.

"Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", казва Петромир Кънчев в съобщение в профила си във Facebook.

Той посочва, че целият инициативен комитет и предизборният щаб са останали "изумени" от интервюто на Лозан Панов пред "Свободна Европа", в което той критикуваше Румен Радев за това, че не е положил достатъчно усилия за формирането на кабинет в 46 Народно събрание и не е провел разговори с ГЕРБ и ДПС, "за да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм".

"Поискахме обяснение. Беше ни обяснено, че посланията сам ще си ги готви, че посещенията в страната ще ги прави заедно с местни представители на ДБ, че ще разчита основно на своята PR-ка (б.р. Ивет Добромирова). Разбрахме, че предизборен щаб няма да има, а инициативният комитет беше предсрочно освободен", пише Кънчев.

Номерът на Лозан Панов

Новината за прекратяването на ИК на Лозан Панов излиза едва сега - до този момент нямаше официални данни, че той се е разделил от кандидата си.

"1. Разбрах, че в една президентска кампания е възможно образът за кандидата и самия кандидат напълно да се разминават.

2. Научих също, че не можеш да помогнеш на някой, който не търси помощта ти.

3. Когато даваш непотърсен съвет, получаваш незаслужен шамар", пише още той.

Колегата му адвокат Емил А. Георгиев описва сходна история на кампанията на Лозан Панов. Той посочва, че ИПВ са решили да "уважат волята на кандидата" си, след като той е настоял сам да отговаря за всичко.

"Оттам насетне, каквото никой не ни поиска, не сме му и давали... Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам", пише Георгиев, като посочва, че каузата за съдебна реформа остава и е "по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури".

"Това подобие на "кампания" наистина ще се изучава в учебниците по политология, както каза Даниел Смилов, като наръчник за това какво не се прави в една политическа кампания, за съжаление случи се на нас! Аз ще кажа само едно: в демократичните държави все още никой не е измислил модел, при който мажоритарният кандидат да си е и шеф на щаба, и определящ стратегията на кампанията, графика, посланията и визията дори, с помощта на един неофициално обявен PR и тази кампания да е печеливша. Е, доказа се, че и Лозан Панов не го измисли, напротив, срути се!', пише Велислав Величков.

Междувременно Ивет Добромирова, която ръководеше PR-кампанията на Лозан Панов, също публикува свой анализ за причините, довели до резултата - като засяга и втората линия на конфликт, която се отвори между него и "Демократична България" в последната седмица преди изборите.

Изглежда, че тя е била заложена още преди кандидатурата му да стане факт - тя предава неговата позиция, че иска да се яви на изборите, защото "го дължи на свободните и демократични хора, които лидерите на ДБ ще оставят без алтернатива" и защото "по неясна за мен причина ДБ оставиха напълно доброволно антимафиотския фронт в ръцете на Радев".

Тя твърди, че от самото начало на кандидатурата си Панов е разполагал само с 29% одобрение от страна на членовете на ДБ, което е изненадало и социолозите - интерпретацията им на тези данни стигнала до извод за "единствено и само от целенасочена кампания срещу него вътре в самото ДБ". Според въпросното изследване, само членовете на ДСБ са давали "безрезервна подкрепа" на президентската номинация на Панов и "отчасти от Зелено движение". Делът на вътрешнокоалиционна подкрепа е останал относително нисък и в деня на изборите - 36%.

Добромирова обвързва слабия резултат на кандидата с това, че "кампания за месец не се прави за каквото и да било", "кампания с около 50 000 лв. също не се прави", и "кампания без медии не се прави", а "Всички "свободни и демократични" медии работиха против Лозан Панов. Просто те бяха част от истинската кампания - тази на Радев, която беше съчетана и с кампанията на "Продължаваме промяната".

Дни преди края на предизборната кампания Панов използва Facebook-платформата си, за да отправи две критични забележки към "Демократична България" - първо, предупреждение да не "предават" симпатизантите си с евентуална коалиция с БСП, и второ, персонална критика към Христо Иванов за това, че е "избягал" от дебат с Иван Гешев в 46 Народно събрание.

В понеделник вечер още един от членовете на ИК на Лозан Панов - журналистът Марио Гаврилов - призна за разочарованието си от кампанията.

"Възприех това си участие като кауза, като дължима подкрепа към фигура, която се е доказала в борбата със статуквото. Не познавах Панов лично, но „кой не е слушал за него“. Така че отговорих положително незабавно, което не е характерно за мен. Действителността се оказа не просто различна, а противоположна на легендата, която бях изградил в представите си. Панов направи нещо немислимо, разгони инициативния си комитет, не само отблъсна десни избиратели, ами прокуди хората, които бяха готови да му помогнат безкористно, в името на каузата. Излъчваше противоречиви сигнали, като се самоопровергаваше, по едно време имах усещането, че ще се разграничи сам от себе си", казва той.

Гаврилов споделя, че самият той не е гласувал за Лозан Панов.

"Искрено съжалявам, ако съм подвел някого да гласува за Лозан Панов заради участието ми в инициативния комитет и подкрепата, която гласно заявих за него. Бях воден от най-добри намерения, но ви подведох. Поемам отговорността за вашия избор".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024