"Манчестър Сити" в храма на обречените
  • Разследването на УЕФА срещу "Манчестър Сити" е резултат от поредица медийни публикации, които разкриват системни нарушения на финансовия феър плей.
  • Разследващият екип на УЕФА е установил нарушения още през 2012 г. и е препоръчал "Манчестър Сити" да бъде наказан. Вместо това, с посредничеството на Джани Инфантино, през 2014 г. футболната централа сключва споразумение с клуба, което го облагодетелства и му позволява да продължи да заобикаля правилата.
  • Разкритите от медиите документи показват, че голяма част от парите, декларирани от клуба като приходи от спонсорски приходи, всъщност са били плащани от неговия собственик, шейх Мансур.

Изхвърлянето на "Манчестър Сити" от европейските турнири за два сезона и разкриването на мащабни нарушения на финансовите правила със сигурност е една от най-големите УЕФА изхвърли „Манчестър Сити“ от Шампионската лига за два сезона на сезона. Но тази история е част от по-голям сюжет, който започва преди няколко години и е свързан с изваждането на бял свят на едни от най-мръсните тайни на съвременния футбол.

През 2016 г. с репортер на германското списание Der Spiegel се свързва анонимен източник, който се представя с измисленото име „Джон“.

През следващите три години „Джон“ предоставя на медията и партньорите ѝ в Европейската мрежа за разследваща журналистика 3,4 терабайта данни с над 70 милиона документа –

това е най-голямото „изтичане“ на данни до момента.

В рамките на проекта Football leaks са публикувани над 800 статии, както в Der Spiegel, така и в други медии от мрежата. Разкрити са различни злоупотреби, нередности и избягване на данъци в големи размери, включително от звезди като Кристияно Роналдо. „Джон“ твърди, че единствената му цел е да изобличи незаконните дейности в съвременния футбол и никога не се е опитал да спечели пари от информацията, с която разполага. Не възприема себе си като хакер, а като човек, който работи в интерес на обществото. Казва, че част от документите са му предоставени от други хора.

През пролетта на 2019 г. „Джон“ е арестуван в Будапеща, където живее. Адвокатът му разкрива истинската му самоличност – това е 30-годишният португалец Руи Пинто. Задържан е по искане на португалските власти, които го обвиняват в компютърни престъпления срещу португалски футболни клубове и институции. Малко след ареста си Пинто разказва пред Der Spiegel, че не съжалява за това, което е направил, но често е бил разочарован от резултата. Дава за пример системното избягване на данъци от футболната индустрия в Испания, където разследващите „винаги бяха готови да приемат няколко милиона евро и никога не стигнаха до корена на злото“.

През ноември 2018 г. Der Spiegel и други медии публикуват поредица от разкрития, свързани с английския футболен шампион „Манчестър Сити“.

Те се основават на вътрешна имейл кореспонденция, предоставена от Руи Пинто, и показват дългогодишни и системни незаконни действия от страна на собствениците на клуба.

От 2008 г. собственик на „Манчестър Сити“ е шейх Мансур бин Зайед ал Нааян. Шейхът е част от кралското семейство в Абу Даби, най-голямото от седемте емирства, съставляващи Обединените арабски емирства.

Шейхът е полубрат на президента на ОАЕ Калиф бин Зайед ал Нааян и заема редица държавни постове, включително вицепремиер на Обединените арабски емирства. Притежава банка, други футболни клубове (в САЩ, Австралия и Уругвай) и медии, включително Sky News Arabia (съвместно с британската медийна компания Sky), но най-големите му приходи идват от петролната търговия. Изпълнителен директор на клуба е предприемачът от Абу Даби Калдун ал Мубарак.

Предоставените на медиите писма и документи разкриват, че не става дума просто за отделни нередности и инцидентни случаи, а за цялостна съпротива от страна на клубното ръководство срещу правилата на УЕФА за финансовия феър плей, наложени през 2011 г.

Това е най-тежкият момент в периода на финансовата криза, която за Европейския съюз прерасна в икономическа и дългова криза: три държави от еврозоната (Гърция, Ирландия и Португалия) са сключили „спасителни заеми“ с ЕС, а на хоризонта се задава следващата грижа - Испания.

В ЕС тече ожесточен дебат за и против строгите бюджетни ограничения като инструмент за овладяване на кризата. Германските фискални „ястреби“ са най-силните поддръжници на строгата финансовата дисциплина по отношение на националните бюджети. В същия дух именно германците настояват за налагането на бюджетни ограничения, които да предпазят футболните клубове от прекомерна задлъжнялост.

И в този контекст изискването на УЕФА футболните клубове да предоставят информация за приходите си, да балансират бюджетите си и да спазват определен лимит на загубите, изглеждат повече от разумни. Въведени са допълнителни ограничения за случаите, когато компаниите- спонсори са свързани със собствениците.

Една от целите на тези мерки е да ограничат възможностите на клубовете с най-богати собственици да харчат прекалено големи суми за трансфери и по този начин да си осигурят привилегирована позиция спрямо останалите клубове.

Тази политика обаче е в разрез с разбиранията на ръководството на „Сити“.

Нещо повече, те я приемат лично и вярват, че целта ѝ е да спрат стремглавото навлизане на клуба в европейския елит и да защитят утвърдените европейски грандове, пише The Guardian.

Още през 2012 и 2013 г. разследващите органи на УЕФА установяват, че „Сити“ нарушава правилото загубите на клуба да не надвишават 45 милиона евро (за този двегодишен период загубите на "Манчестър Сити" са със 188 милиона евро над разрешения лимит), а основните спонсори на клуба имат тесни връзки със собственика шейх Мансур.

Препоръката е клубът да бъде санкциониран, включително със забрана за участие в европейските турнири. От „Сити“ отричат обвиненията и твърдят, че спазват правилата на УЕФА. А изпълнителният директор Мубарак заявява на тогавашния президент на УЕФА Джани Инфантино (сега президент на световната футболна централа ФИФА), че никога няма да приеме евентуална финансова санкция, а по-скоро ще даде 30 милиона евро за най-добрите адвокати в света и ще съди УЕФА в продължение на 10 години. Инфантино дава изрични нареждания да се търси споразумение със Сити, а не да се прилага наказание.

През май 2014 „Манчестър Сити“ и УЕФА сключват споразумение, което мнозина във футболната централа оценяват като снизходително по отношение на клуба. То разрешава спонсорските сделки да бъдат оценявани на равнища много над тези, препоръчани от независимите експерти, наети от УЕФА. Това противоречи на приетите през 2011 г. правила по отношение на спонсорите, свързани със собствениците.

Благодарение на споразумението „Сити“ добавя към приходите си още 26 милиона паунда годишно, което позволява на клуба да не надвишава прага на допустимите загуби и съответно, да харчи повече пари за играчи, отколкото би могъл да си позволи без споразумението.

Същата сделка договаря и „Пари Сен Жермен“, собственост на емира на Катар Тамин бин Хамад ал-Тани, но там според „Ройтерс“ става дума за суми от порядъка на стотици милиони. Как „Манчестър Сити“ се е възползвал от споразумението личи от данните за следващите сезони, разкрити от изтеклите документи. От 67,5 милиона паунда обявени като годишни приходи от спонсорство, за сезон 2015/2016 едва 8 милиона са платени от спонсора – авиокомпанията на ОАЕ „Етихад“. Останалите всъщност са плащания от компанията на шейх Мансур „Абу Даби Юнайтед Груп“.

След публикуването на тези разкрития, УЕФА започна разследване.

Решението на европейската футболна централа беше обявено в петъчната вечер на 14 февруари 2020 г. Шампионът във Висшата лига ще бъде глобен с 30 милиона евро и наказан със забрана да участва в европейските турнири през следващите два сезона заради нарушение на правилата на финансовия феър плей. Органът на УЕФА за финансов контрол на клубовете обвинява „Манчестър Сити“ в „сериозно подвеждане“, тъй като отборът е предоставил неверни данни за приходите си от спонсорство.

От самото начало позицията на клуба беше, че разследващите са предубедени и целта на УЕФА е да удари репутацията на клуба. В същия дух беше и реакцията на „Сити“ след официалното оповестяване на наказанието от страна на УЕФА – че то е било разочароващо, но не и изненадващо. Клубът изобщо отказва да коментира съдържанието на публикуваните документи, с аргумента че са откраднати и извадени от контекст.

Със сигурност „Манчестър Сити“ ще обжалва решението на УЕФА. Но междувременно примката около клуба се затяга и на домашен терен, защото не е изключено да бъде наказан и от Висшата лига. Логичен е въпросът ако отборът е предоставял невярна финансова информация на УЕФА дали не е правил същото и у дома.

Заради почивните дни или по друга причина, но до момента няма официално изявление по случая. Това дава свобода на британската преса активно да коментира възможността отборът да бъде санкциониран с отнемане на точки и дори с изваждане от Висшата лига, макар последната опция да се определя като крайно невероятна.

Независимо от съдебния развой на историята, тези събития може да сложат преждевременен край на ерата „Гуардиола“ в „Сити“. Ако Пеп Гуардиола напусне, почти сигурно е, че заедно с мениджъра отборът ще бъде изоставен и от големите си звезди.

Още за футбол слушайте в подкастa Ковачева & Колевски Висша лига

Прочетете още: "По-добре яхтата да гние в Дубай, отколкото да попадне при Татяна" .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024