Мариела Папазова остава начело на НГДЕК, въпреки протестите Снимка: © НГДЕК

Досегашният директор Мариела Папазова остава начело на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК). Тя е спечелила конкурса за директор, които беше обявен от министерството на културата през януари.

Папазова е получила 270 точки от общо 405 точки, което е 2/3, които се изискват за заемането на поста. Другият претендент допуснат до конкурса - Марта Методиева, не е класирана.

Сестрата на Тити Папазов - Мария Папазова заема директорския пост в НГДЕК от 2012 година, като през това време класическата гимназия беше разтърсвана от серия скандали.

В последните месеци започна и проверка на Инспектората на Министерството на културата след сигнали за уволнения на учители, подмяна на учебната програма, опасна материална база във втората сграда на училището до Женския пазар в София и странни договори за отдаване под наем на помещения там.

В края на миналата година родители, бивши учители и ученици сигнализираха за серия нередности в управлението на НГДЕК - от необяснимо високи цени за униформи, през съкращаване на специалисти и основни учебни предмети, до неадекватна материална база. Те организираха и в подписка с настояване на смяна на директора - Мариела Папазова.

Според тях в последните 2 години НГДЕК е изгубила 35 от преподавателите в елитната гимназия. Въпреки съмненията и недоволството на родители и част от преподавателите, Папазова беше преизбрана от комисията в Министерствтото на културата, която се състои от 9 души.

На страницата на министерството е публикувано и видео от събеседването в рамките на конкурса за директор на НГДЕК.

Родители, бивши учители и ученици искат смяна на директора на НГДЕК


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024