Мария Бакалова - от рисунките на "Холивуд" по чина в училище до "нереалната" филмова слава

Когато е на 12 години, Мария Бакалова рисува на чина си в училище знака на Холивуд и мечтае да стане актриса. Десетилетие по-късно тя живее в Лос Анджелис, член е на една от престижните агенции за таланти, а феновете на киното и филмовите критици в САЩ говорят за нея като една от изгряващите звезди след премиерата на „Борат 2“.

В него тя играе ролята на дъщерята на казахстанския журналист Борат - Тютар, и си партнира със Саша Барън Коен. Резултатът – 24-годишната Бакалова се изкачва на върха в седмичната класация за популярните актьори на IMDB и става първата европейка, задържала се в челото две седмици. А Backstage я определя като една от 20-те звезди, които Америка да следи през 2021.

"Специалната актриса" Мария Бакалова: В театъра всеки Тенекиен човек има шанс да открие сърцето си "Специалната актриса" Мария Бакалова: В театъра всеки Тенекиен човек има шанс да открие сърцето си

„Очаквах, че филмът ще бъде събитие, защото е единствен по рода си, той е нещо средно между документален и игрален филм“, каза актрисата в интервю пред Георги Тошев от bTV. „Той е като документален, защото имаме истински хора, но имаме и страхотни актьори. Филмът предизвика особени реакции“.

„Успехът ме изненада с това, че винаги съм била оптимистично настроена, че някак новото поколение и изобщо хората са изморени от всички глупости, от неразбиране на това как се третираме помежду си по различен начин заради расата, религията, сексуалната ориентация, заради пола. И ме зарадва, че хората са готови да коментират тези проблеми и да застанат срещу тези несправедливости“, сподели Мария Бакалова.

Мария Бакалова интервю 2020 - Борат, училище

И въпреки всичко – българската актриса се страхува, че хората могат да я разпознаят на улицата и реакцията им след пародията на Саша Барън Коен да е негативна.

„След всички тези идеални неща, които станаха, очаквам събития и интервюта, но заради пандемията това няма как да се случи. Но от друга страна, се страхувам, че хората биха ме разпознали, биха ми казали нещо, биха ми споделили някаква емблематична реплика от филма. Пандемията ме предпази. Не всички биха се зарадвали от това, което изкарахме като проект“, сподели Бакалова.

Във филма тя и Барън Коен влизат на пресконференция на вицепрезидента Майк Пенс и дискредитират личния адвокат на Доналд Тръмп – Руди Джулиани. След като се представя за журналист, Бакалова взема интервю от него в хотелска стая, след което той бърка в панталоните си, а Коен влиза почти гол и казва: „Прекалено малка е за теб“.

Руди Джулиани: Последната "жертва" на Борат и неговата дъщеря

Първият филм за „Борат“ е от 2006 г. „Саша си има огромна аудитория като Борат. Относно включването на женски персонаж в него, не бях сигурна доколко хората ще са готови да се откъснат от представата на това какво да очакват, как ще реагират. Но те приеха моето участие в един вече утвърден проект много добре“, сподели актрисата.

В момента тя чете нови сценарии, подготвя следващите филмови роли, а междувременно вече взе участие във вечерното шоу на Джеймс Кордън и това на Джими Кимъл.

Мария Бакалова от "Борат": Участвах в прослушването в 5 ч. сутринта, след бала в университета

„Когато бях на 12-13, си рисувах знака на Холивуд под чина ми. Бях сигурна. В първия Фейсбук, който си направих, пишеше като описание: „Някой ден ще бъда велика филмова звезда“, споделя 24-годишната българка.

Бакалова е родена през 1996 г. в Бургас. Завършва висшето си образование в класа на проф. Иван Добчев, след което работи в Европа в тандем с Юлиян Костов. Той отдавна снима с някои от престижните световни режисьори и я изпраща на кастинга за „Борат“. В началото всичко е една шега, но Бакалова бързо осъзнава, че е сбъднала „американската мечта“, след като Коен я избира сред 600 други кандидати за ролята на Тютар.

Как се е променил животът ѝ? „Имам си басейн“, казва актрисата през смях. „Не, това жилище в Лос Анджелис не е мое. Не съм станала милионер, милиардер. Екипът ми продължава да се грижи за мен. Както Саша, така и всички хора в проекта вложиха огромно количество енергия да ме изградят като човек. Славата я има, но пак е трудно. Всяко начало е трудно. Може би трябва да го видим от положителната страна“.

Тя каза още, че образованието ѝ в НАТФИЗ със сигурност ѝ е помогнало да изгради един толкова автентичен образ като този на Тютар.

„Разликата между театъра и киното е голяма. В театъра можеш да се спънеш и да паднеш, можеш да провалиш всичко, а във филмите имаме възможност да се върнем назад и да започнем отначало“.

Бакалова вече има договор с Creative Artists Agency (CAA) – една от престижните агенции за таланти, базирана в Лос Анджелис. Определя ги като „ново семейство“.

„Опасността да се изгубя е огромна и съм щастлива, че имам мениджър и ментор, който ми подаде ръка, когато се включих в тази идея. Юлиян Костов много ми помогна. Преди около месец подписах със САА – най-страхотната агенция в света, те са като мое семейство“.

„Плановете ми се промениха след втория локдаун, през декември януари ще бъда тук, но благодарение на САА, чувствам че съм с ново семейство. Надявам се, че ще останат мой гръб до края на живота ми“, сподели Бакалова.

„Харесва ми, че нормалните хора харесват филма „Борат 2“ и критиците говорят за него“, каза тя и се развълнува, когато отново трябваше да коментира думите на Саша Барън Коен, които гласяха: „Тя заслужава да получи „Оскар“.

„Изобщо не очаквах, че Саша може да каже нещо такова. Тогава се разплаках и се разтреперих, защото го обичам като член от семейството ми, като човек, който ми е помогнал, като артист. Става ми неудобно да говоря за себе си. Обикновено такива неща не се случват. Казваш си: „Слез на земята, стига си хвърчал в облаците, няма как да стане. Но се случиха такива хубави неща. Нереално е“, сподели Бакалова.


Прочетете още:

"Манк" - история за красивия, но алчен Холивуд, която ще атакува "Оскарите"

Най-популярните сериали на 2020 г. според IMDb (+ анкета)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024