ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет Снимка: © Screenshot

ГЕРБ-СДС се отказва от вече договореното с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) относно съставянето на правителство с втория мандат. Мария Габриел постави условия пред коалицията и поиска тя да "преосмисли" формата, състава, личностите, модела, принципите и доверието за бъдещия кабинет.

"Разговорите не са в ледена епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете", смята представителката на ГЕРБ.

Тя аргументира решението на партията с това, че разочарованието в обществото било огромно, както и недоверието на ГЕРБ към ПП-ДБ. Габриел визира скандала около разпространения запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната", който доведе до "замразяването" на преговорите за кабинет. По думите ѝ те могат да бъдат "размразени" едва след като обединението преосмисли всичко изброено.

Депутатът Томислав Дончев реши да даде "приятелски съвет" на мандатоносителите като ги призова да сменят подхода, защото "така няма как да стане".

"Ако искате вземете пример от нас. Направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Няма да е с първия, ще е с втория (мандат). Няма да я с ярки политически фигури - добре. Направете компромис. Не може с 15% от народните представители да получите цялата власт. Не може, не е честно, не е европейско, не е демократично", заяви той.

Преди седмица двете най-големи парламентарни групи обявиха, че ще реализират правителство на ротационен принцип. Те се разбраха първо премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел от ГЕРБ да заеме поста на вицепремиер и министър на вътрешните работи. А след девет месеца да си разменят ръководния пост.

Плановете за това обаче към момента са поне временно спрени, след като в петък депутатът Радостин Василев разпространи записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". В пълния материал от заседанието членовете на партията обсъждат редица вътрешнополитически теми, включително вариантите за съставяне на правителство с ГЕРБ с втория мандат. В него те правят коментари по адрес на Мария Габриел, Бойко Борисов, президента Румен Радев. Заради записите ГЕРБ "замрази" преговорите за съставяне на кабинет.

В понеделник държавният глава официално връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ, но на практика ги призова да не го изпълняват, като се аргументира с въпросния скандал. Коалицията разполага с една седмица да представи свой състав и структура на Министерски съвет. В противен случай ще трябва да върне мандата неизпълнен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024