ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет Снимка: © Screenshot

ГЕРБ-СДС се отказва от вече договореното с "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) относно съставянето на правителство с втория мандат. Мария Габриел постави условия пред коалицията и поиска тя да "преосмисли" формата, състава, личностите, модела, принципите и доверието за бъдещия кабинет.

"Разговорите не са в ледена епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете", смята представителката на ГЕРБ.

Тя аргументира решението на партията с това, че разочарованието в обществото било огромно, както и недоверието на ГЕРБ към ПП-ДБ. Габриел визира скандала около разпространения запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната", който доведе до "замразяването" на преговорите за кабинет. По думите ѝ те могат да бъдат "размразени" едва след като обединението преосмисли всичко изброено.

Депутатът Томислав Дончев реши да даде "приятелски съвет" на мандатоносителите като ги призова да сменят подхода, защото "така няма как да стане".

"Ако искате вземете пример от нас. Направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Няма да е с първия, ще е с втория (мандат). Няма да я с ярки политически фигури - добре. Направете компромис. Не може с 15% от народните представители да получите цялата власт. Не може, не е честно, не е европейско, не е демократично", заяви той.

Преди седмица двете най-големи парламентарни групи обявиха, че ще реализират правителство на ротационен принцип. Те се разбраха първо премиер да бъде Николай Денков, а Мария Габриел от ГЕРБ да заеме поста на вицепремиер и министър на вътрешните работи. А след девет месеца да си разменят ръководния пост.

Плановете за това обаче към момента са поне временно спрени, след като в петък депутатът Радостин Василев разпространи записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната". В пълния материал от заседанието членовете на партията обсъждат редица вътрешнополитически теми, включително вариантите за съставяне на правителство с ГЕРБ с втория мандат. В него те правят коментари по адрес на Мария Габриел, Бойко Борисов, президента Румен Радев. Заради записите ГЕРБ "замрази" преговорите за съставяне на кабинет.

В понеделник държавният глава официално връчи втория проучвателен мандат на ПП-ДБ, но на практика ги призова да не го изпълняват, като се аргументира с въпросния скандал. Коалицията разполага с една седмица да представи свой състав и структура на Министерски съвет. В противен случай ще трябва да върне мандата неизпълнен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023