Около десетилетие след излизането на първите таблети светът като цяло изпитваше лека почуда кому са нужни тези устройства. Това объркване се задълбочаваше с всяка следваща година, в която екраните на смартфоните ни ставаха по-големи и лингвистичното недоразумение на термина “фаблет” (телефон с размера на таблет) остана в миналото.

После дойде пандемията и се наложи всички да работим пред някакъв по-удобен и голям екран, за който да е закачена клавиатура. Тогава светът на таблетите рязко попадна под светлината на прожекторите, а човечеството сякаш смутено си припомни, че това не са джаджи само за дигитални художници и забавление на децата ни, докато сме на ресторант.

Huawei MatePad 11 пристига точно в този контекст и е напълно готов да задоволява най-честите нужди от такъв тип устройство. Най-важното, както във всеки друг таблет всъщност, е 10.85-инчовият му дисплей, който е с резолюция 2560x1600 пиксела и честота на опресняване от 120Hz.

Първата ми мисъл е, че е направен за гледане на филми в леглото. Ако последното ви скандализира, за вас е функцията, в която MatePad 11 се превръща в електронен четец за книги, намалявайки подсветската си до пълнa имитация на устройство тип Kindle. 

Въпреки че е с LCD панел, той е ярък (когато не е в ebook mode, разбира се), с удобен размер и цветове, чиито фабрични настройки могат да се калибрират до по-прецизни от менютата му.

В комплекта му са включени два изключително важни аксесоара. Единият е Smart Magic Keyboard, тоест клавиатура,  а другият е външната писалка M-Pencil. С тях MatePad 11 става подходящ за по-сериозна работа, включително и за създаването на дигитално изкуство.  

И двата аксесоара са качествени и удобни.

Клавиатурата е с големи бутони, които имат добра кликаемост и ход, както и достатъчно разстояние помежду си, че да са много комфортни дори при дълго писане (за по-дебели пръсти, каквито разбира се вашите не са). Софтуерът на Huawei поддържа дори и класическите клавишни комбинации като Alt + Tab.

Smart Magic Keyboard играе и ролята на стойка и калъф. Закрепянето става с магнит, който е по- слаб на гърба и се откача лесно, но е доста здрав в долната част, където може да се закачи в две позиции.

Художествените ми умения са скромни, затова не мога да оценя M-Pencil в пълния му капацитет. Мога да кажа, че писането с молива на Huawei е приятно, той е лек и удобен. Закрепя се магнитно за горната част на таблета, като така се и зарежда.

Тук софтуерните допълнения са под формата на две по-специфични приложения, които ме изненадаха много приятно. Всъщност голям проблем в ръкописното ми писане на таблет е, че е по-грозно и от писането ми на хартия.

Nebo for Huawei обаче разпознава написаното на ръка, включително на български, включително с грозния ми почерк, и го превръща в печатен текст, който може да се копира и редактира. 

И сега най-добрата новина, ако имате ученик у вас: My Script Calculator 2 позволява да пишете математически уравнения, които смята автоматично. Не казвайте това на ученика, но това е възможност просто да се правите на умен! 

В контекста на сериозната работа е селфи камерата, която е разположена на дългата страна на таблета. Така може да си стои на стойката-клавиатура и да провеждате видео срещите си. Останалият хардуер е способен на всичко необходимо - мощният чипсет Snapdragon 865 е комбиниран с 6GB RAM и 128GB памет. С тях MatePad 11 се справя безпроблемно с мултитаскинг, тежки приложения, а и тежки игри.

MatePad 11 е първото устройство с операционната система HarmonyOS 2.0.

Тя почива на основите, които компанията полага от години с интерфейса си EMUI, познат от предишните ѝ телефони и таблети. Операционната система изглежда позната и ориентирането в нея е лесно. HarmonyOS 2.0 поддържа приложения за Android, но не и услугите на Google, което означава, че не можете да използвате магазина за приложения Google Play, нито приложенията YouTube, Docs, Drive, Gmail и т.н. Това обаче не е чак толкова голям проблем в ежедневието, тъй като таблетът е по-близо до лаптопа, отколкото до смартфона. Затова и лесно можете да отваряте услугите на Google през браузър.

За приложения е достъпен магазинът на Huawei AppGallery, където има хиляди приложения и игри, а когато заглавия липсват, търсачката на Huawei препраща към външни сайтове, откъдето да сваляте инсталационните файлове.

Ако вече използвате смартфон на Huawei имате някои приятни бонуси, като например да свържете двете устрийства, така че лесно да прехвърляте информация между тях и да управлявате телефона си от MatePad 11. Ако пък използвате и слушалки на Huawei, аудиото автоматично се прехвърля от едно към друго устройство, което оставя приятно усещане за цялостна екосистема.

В крайна сметка таблетите си остават едно от по-удобните устройства за забавления и Huawei очевидно знае това. Говорителите на таблета са общо четири и са настроени от Harman Kardon и резултатът е впечатляващ. Звукът на този таблет е силен, чист и даже се чуват басове, което прави гледането на филми директно с говорителите удоволствие.

В резюме: MatePad 11 е един от по-интересните таблети на пазара, който идва на добра цена и в комплект с аксесоари, които го правят много полезен. Независимо дали ви трябва работна машина, семейна джаджа за филми и игри или сте решили най-накрая да се научите да рисувате на екран, този таблет може да ви свърши много добра работа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед