Мъж с тежка бъбречна инфекция е върнат от „Пирогов“, започва проверка по случая Снимка: © Getty Images

Пореден фрапиращ здравен казус – мъж е изписан от едно лечебно заведение, върнат от второ - "Пирогов", а в третото, където е приет, установяват, че е с тежка бъбречна инфекция. За скандалния случай съобщава bTV.

Бащата на Даниела Райчева - Пламен, се лекува след кръвоизлив от язва в болницата в Перник. Впоследствие оттам го изписват със заключение "без медицински риск".

По-късно обаче той се влошава, а след като и личната лекарка отказва да дойде на адрес, семейството потегля към най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов“.

Вадим личната карта, жената там я поглежда и казва: „О, ама вие сте от Перник. Вие там болница си имате, ходете си там се лекувайте, защо идвате тук?“ Не можех да повярвам на ушите си. Баща ми беше пребледнял, не можеше да говори“, разказва Даниела Райчева пред bTV.

Мъжът е прегледан и са му пуснати кръвни изследвания. В амбулаторния лист в графа "Терапия" го насочват обратно към болницата в Перник.

След отказа на "Пирогов", мъжът е откаран в „Св. Анна“. Едва там медиците установяват, че е с инфекция на бъбреците и тежка дехидратация.

След като разбира за случая, директорът на „Пирогов“ Валентин Димитров изпраща писмено извинение до семейството.

„За какво ми се извиняват - че баща ми беше в тежко състояние и беше на крачка от сепсис? През сълзи на очите ми каза: „Дани, моля те, искам си вкъщи. Прибери ме вкъщи, искам да си умра вкъщи.“ Да видиш баща си в това състояние да чуеш тези думи - не ги пожелавам на никого“, казва още Даниела.

От „Пирогов“ съобщават, че по случая е назначена вътрешна проверка.

„В болница "Пирогов" винаги са получавали помощ всички най-тежки, дори безнадеждни спешни случаи в София и България. Поведение на нетолерантност не се приема и няма да бъде толерирано, ако има такова“, заявяват още от лечебното заведение.

Оставката на Валентин Димитров беше поискана първо от Ани Стоянова, майка на починалата през май 2023 г. Даная.

Стоянова обвинява директора в неадекватна организация на работата в болницата (ненавременно засичане на усложнението, липса на дежурни специалисти, търсене на кръвосъсирващ медикамент от друга болница). Според нея това косвено е допринесло за загубата на живота на детето ѝ, а трагичният случай стана повод за създаването на фондация "Даная" в подкрепа на детското здравеопазване.

Бившият здравен министър Христо Хинков опита да острани Димитров, но ГЕРБ и ДПС го спряха. Спрян беше и конкурсът за нов директор, който Хинков насрочи.

Шефът на "Пирогов" не беше отстранен дори след като журналистката Валя Ахчиева излъчи скандалния запис от заседание на медицинския съвет в болницата, на което лекари обсъждаха как трябва да "дочакат ротацията" на правителството и да накарат близките на Даная да "усетят болката". А той вече заяви, че ще се кандидатира за нов мандат начело.


Валентин Димитров, Пирогов Директорът на "Пирогов", спасен от уволнение, иска нов мандат начело на болницата

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024
Важно днес

Lufthansa пуска нова авиокомпания, която ще лети и до България

Предвижда се София да стане част от маршрутите през 2025 година

16:42 - 18.06.2024
Технологии

HUAWEI FreeBuds 6i - бюджетните безжични слушалки, които ефективно премахват околния шум

Най-новото попълнение в i-серията на Huawei е вече на пазара

16:33 - 18.06.2024
Важно днес

По стъпките на Обама: Байдън дава шанс на над половин милион имигранти да останат в САЩ

Мярката обхваща семейства, в които единият съпруг е американски гражданин

16:33 - 18.06.2024