Дрескод "Карл Лагерфелд": Какво да очакваме от Met Gala 2023  Снимка: © Getty Images

Какво е общото между Пенелопе Круз, Роджър Федерер, Дуа Липа и създателката на сериала "I May Destroy You" Микаела Коул?

Отговорът е Met Gala 2023 - едно от най-важните и широко отразявани събития в модния календар на годината, "панаир на суетата", който съчетава благотворителна кауза, екстравагантност и стотици звезди на едно място.

Около 600 гости имат привилегията да присъстват на галата по списък, който се пази в пълна тайна до последно. Често дизайнерите са придружавани от своите "музи", а най-големите имена в света на развлекателната индустрия са сред редовните "абонати" на Met Gala.

По традиция церемонията се провежда в първия понеделник на май - т.е. само след няколко дни - а темата на 2023 г. се оказа неочаквано проблематична.

Мотивът, който всички официални гости на Met Gala трябва да "отразят" в облеклото и визията си, е почит към покойния моделиер Карл Лагерфелд.

Дизайнерът на Chanel бешe един от непостижимите лидери в индустрията, работил за модни къщи като Balmain, Chloé и Fendi, но беше известен с "политически некоректните" си коментари за всичко, което не му харесва - от анцузите, през движението #MeToo до осиновяването на деца от гей-двойки.

Малко след смъртта му през 2019 г. New York Times пише коментар, в който напомня, че Лагерфелд е превърнал пренебрежителното си отношение в своеобразно "изкуство".

Изборът на Карл Лагерфелд за икона на Met Gala се оказа неприятна провокация за някои публични личности. Една от тях е актрисата и активистка Джамила Джамил, която признава гениалния талант на дизайнера, но го осъжда за "отличително омразните" му коментари, често насочени срещу жени.

"Защо ще почитаме ТОВА, след като има толкова много страхотни дизайнери, които не са бели мъже с предразсъдъци? Не може едновременно да настоявате за социална справедливост, а след това да се появите на празника на човек, който се наслаждаваше на собственото си публично презрение към маргинализираните общности", обяснява тя.

Карл Лагерфелд определено не се притесняваше да изразява мнението си открито - независимо колко хора ще се засегнат от него.

През 2018 г., в разгара на скандалите около сексуалното насилие в Холивуд, Лагерфелд коментира, че "му е писнало" от опитите за търсене на справедливост със задна дата, въпреки че самият той "не може да понася Харви Уайнстийн". Той коментира, че е "шокиран" как амбициозни млади актриси са чакали 20 години "за да си спомнят какво се е случило".

Лагерфелд се отнася с недоверие и към тенденцията за включване на plus-size манекени в модни ревюта, защото "никой не иска да гледа заоблени жени". Когато германското списание Brigitte заявява, че занапред ще публикува само снимки на "истински жени", вместо да анорексично-изглеждащи професионални модели, дизайнерът избухва: "Някакви дебели майки седят с пакет чипс пред телевизора и казват, че слабите модели били грозни. Светът на красивите дрехи е за "мечти и илюзии".

Всичко това няма значение за Ана Уинтур - главния редактор на Vogue, която e президент на Met Gala от 1995 г. Карл Лагерфелд е един от най-близките ѝ приятели в продължение на десетилетия, а Уинтур казва пред NYT, че е носила негови дрехи на най-важните събития в живота си - "сватбата ми, сватбите на децата ми, Met Gala, държавни приеми и тенис-турнири, на които гледах как героите ми се борят за своите мечти".

За нея костюмите на Лагерфелд са "униформа, своеобразна броня, начин да запазиш определени настроения и спомени - модата му ме кара да се чувствам по-сигурна в себе си".

Основната цел на Met Gala всъщност съвпада с идеята за отдаване на чест към Лагерфелд. Събитието е предназначено да събира дарения за Института по костюми към Metropolitan Museum of Art - домакините на галата. Това е и времето, в което се открива годишната му изложба, а през 2023 г. тя е посветена именно на наследството на Карл Лагерфелд. Всяка година Met Gala привлича дарения за десетки милиони - освен огромния медиен интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024