Meta пак допуска политическа реклама с невярно съдържание във FB и Instagram Снимка: © Getty Images

Meta отново позволява в социалните ѝ мрежи Facebook и Instagram да се публикуват политически реклами, в които се твърди, че резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г. са били фалшифицирани.

Това е тезата, с която бившият държавен глава Доналд Тръмп обясни изборната загуба, която претърпя на вота тогава срещу настоящия президент Джо Байдън.

Твърденията му за манипулация и фалшифициране на резултатите доведоха до масови безредици, като десетки протестиращи нахлуха в сградата на Капитолия в началото на 2021 г.

Сега Wall Street Journal пише, че промяната в политиката на Facebook и Instagram, която позволява разпространяването на политически реклами с невярно съдържание, е била въведена тихомълком през 2022 г., след междинните избори в САЩ.

Изданието отбелязва, че предишната политика на Meta е попречила на републиканските кандидати да пускат реклами в настоящата кампания, в които да твърдят, че изборите през 2020 г. са били манипулирани. В момента в САЩ тече предварителната кампания за номинации на кандидат-президент за вота през 2024 г. Един от претендентите на Републиканската партия отново е Тръмп.

С новите правила Meta позволява на политиците да отправят подобни неверни послания, че предходните избори са били „манипулирани“ или „откраднати“. Не е позволено само да се отправят съмнения за легитимността на текущите или бъдещи избори.

Британският „Гардиън“ отбелязва, че и други социални платформи също правят промени в правилата си за политическа реклама заради вота, който предстои в САЩ догодина.

През август платформата на Илон Мъск - X (преди Twitter) съобщи, че ще отмени забраната за политически реклами, въведена първоначално през 2019 г.

Тръмп се завръща в социалните мрежи със собствена платформа и "ще промени играта"

През юни платформата YouTube също промени позицията си след изборите в САЩ през 2020 година и обяви, че спират да премахват рекламно съдържание, което невярно твърди, че минали президентски избори са били фалшифицирани.

В съобщението се казва, че целта на този ход е да се запази способността за „открито обсъждане на политически идеи, дори тези, които са противоречиви или се основават на опровергани предположения“.

Според публикациите, Мета също е включила съображенията за свобода на словото при вземането на решението си.

Изданието Wall Street Journal се позовава на Ник Клег, който отговаря за глобалните въпроси в компанията. Според него, компанията не трябва да решава дали изборите са били легитимни.

The Wall Street Journal съобщи, че бившият американски президент Доналд Тръмп, който отново е кандидат на републиканците за президент на изборите през 2024 година, е пуснал реклама във Facebook през август, която очевидно е била разрешена само заради новите правила.

В нея той споделя невярно твърдение: „Спечелихме през 2016 г. Имахме фалшифицирани избори през 2020 г., но получихме повече гласове от всеки действащ президент,” казва Тръмп.

Неправителствената организация Тhe Tech oversight project, която следи дейността на големи технологични компании, осъди промяната в правилата на Мeta.

„Сега знаем, че Марк Зукърбърг и Мета ще лъжат Конгреса, ще застрашат американския народ и непрекъснато ще заплашват бъдещето на нашата демокрация“, казва заместник-изпълнителният директор на организацията Кайл Морс.

В комбинация с неотдавнашните ходове на Meta за ограничаване на количеството политическо съдържание във Facebook, популярността на предизборните реклами, които поставят под съмнение изборите, може да нарасне драматично през 2024 г., oтбелязва изданието.

„Днес можете да създадете огромен обем съдържание с едно щракване на пръстите и да наводните мрежата“, казва пред Wall Street Journal Джина Пак, главен изпълнителен директор на Tech for Campaigns, политическа организация за дигитален маркетинг, която работи с демократите в САЩ.

Социалната платформа Facebook беше обвинена във зловредно влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. Тогава тя не предотврати разпространението на дезинформация в навечерието на вота, в който Тръмп победи Хилъри Клинтън, отбелязва изданието и припомня, че са били разпространявани статии с невярна информация, в които се твърди, че Хилари Клинтън е убиец, а папата е подкрепил Тръмп.

Впоследствие Доналд Тръмп присвои термина „фалшиви новини“, за да клевети легитимното докладване на собствените си неистини, припомня още изданието.

"Биг Брадър" в Белия дом: Тръмп снимал всичко в последните дни на мандата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024