Милиардер с мишена на челото: Войната на германските ултраси с Дитмар Хоп Снимка: © https://www.facebook.com/TSGHoffenheim.en
  • Трибуните на германските стадиони се превърнаха в арена на открит конфликт между феновете и футболната асоциация DFB - няколко срещи в последните седмици бяха прекъсвани заради скандирания и транспаранти с грубо обидно съдържание.
  • Във фокуса на недоволството е собственикът и главен финансов благодетел на "Хофенхайм" Дитмар Хоп, в чието лице феновете на противниковите отбори виждат виновник за комерсиализацията на спорта.
  • Решението на DFB да наложи колективно наказание спрямо агитките на "Борусия Дортмунд" заради обидите срещу Хоп отпуши вълна от протести сред клубни фенове от цяла Германия.

"Това е мрачен ден за футбола". Определението на Карл-Хайнц Румениге изглежда изненадващо на фона на резултата за неговия "Байерн Мюнхен" след гостуването им на "Хофенхайм" в края на февруари. Баварският лидер в Бундеслигата постига разгромна победа над съперника си с 0:6, но мачът се превръща в срамен епизод за феновете на отбора.

Играта е прекъсната два пъти, след като на трибуните се появяват плакати с надпис "Дитмар Хоп е кучи син". Хоп - един от най-богатите хора в Германия и съосновател на софтуерния гигант SAP - e главният спонсор на отбора-домакин "Хофенхайм". След второто прекъсване от главния рефер, треньорите и ръководителите на "Байерн Мюнхен" се намесват лично, като се опитват да успокоят своите фенове и да ги принудят да прекратят обидните прояви.

Когато двата отбора все пак се връщат на терена, играта вече не е същата. В продължение на 13 минути играчите не правят нищо друго, освен да си подават топката, без да се борят и без да организират атаки. Футболът им се превръща в протест срещу неприемливото поведение на агитките. В знак на солидарност главният изпълнителен директор на "Байерн" Румениге застава рамо до рамо с Дитмар Хоп на стадиона.

Причината за напрежението e спорът между организациите на футболните фенове от цялата страна срещу Германската футболна асоциация (DFB) заради колективното наказание, което съюзът наложи на почитателите на "Борусия Дортмунд" заради обидни скандирания срещу Хоп - двугодишна забрана за посещения на двубои срещу "Хофенхайм" и 50 000 евро глоба. Решението на DFB беше взето още през лятото на 2019 г., но изпълнението му беше отложено под условието, че ще влезе в сила, ако инцидентът се повтори. През декември 2019 г. феновете на "Борусия" отново извадиха плакатите си срещу Хоп, и наказанието бе задействано.

Кризата настъпи заради ангажимент, който DFB е поела две години по-рано - че ще прекрати практиката на колективните наказания срещу феновете. Това е причината, поради която агитките на "Байерн" се включиха в офанзивата. Според тяхно съвместно изявление, протестът им е знак на солидарност и сигнал за нетърпимостта им срещу "удара срещу правата на всички запалянковци".

Милиардерът с мишена на челото

Кой е Дитмар Хоп? 79-годишният собственик на "Хофенхайм" е компютърен инженер по образование, започнал кариерата си като разработчик и консултант в IBM в Германия.

През 1972 г. Хоп и още четирима негови колеги създават компанията SAP (Systemanalyse und Programmentwicklung), която се превръща в една от най-големите глобални сили в индустрията на информационните технологии редом до Microsoft и Oracle. Между 1988 и 1998 г. Дитмар Хоп изпълнява длъжността на председател на съвета на директорите не SAP и макар че напуска управлението на компанията през 2003 г., все още притежава дял от собствеността й.

През 1995 г. той създава благотворителна фондация на свое име, през която дарява близо 600 милиона евро за спортни, медицински, образователни и социални каузи. Организацията подкрепя инициативи в региона около Хайделберг, където е роден през 1940 г. (неговият баща Емил Хоп е учител, но е служил като отряден ръководител на местните "Щурмови войски", паравоенна организация към Нацистката партия в края на 30-те години).

Причината за недоволството на германските фенове срещу Дитмар Хоп е огромната финансова подрепа, която той осигурява на футболния клуб "Хофенхайм". Бизнесменът има лична причина да инвестира точно тук: като младеж той е играл в любителския отбор, слабо популярен извън осмодивизионното регионално първенство на Баден Вюртемберг. През 1990 г. Хоп започва да инвестира в развиването на клуба, и за период от 11 години успява да го качи до трета дивизия.

През 2005 г. той си поставя за цел да изведе "Хофенхайм" до Бундеслигата, като значително увеличава финансовата помощ и привлича Ралф Рангник за старши треньор. Клубът осъществява мисията на главния си спонсор още през 2008 г. През 2017 г. под ръководството на 29-годишния Юлиян Нагелсман "Хофенхайм" приключва сезона на четвърто място в Бундеслигата, като за първи път се класира за участие в Шампионската лига (след загуба от Ливърпул, отборът продължава в Лига Европа, като попада в група с "Лудогорец", "Брага" и "Истанбул Башакшехир").

Хоп продължава да влива средства не само за заплатите на играчите, но и за построяването на два стадиона и модерна база за тренировки. По неофициални оценки, общата сума на помощта от Дитмар Хоп за "Хофенхайм" надвишава 350 милиона евро за последните три десетилетия. Той притежава 96% от акциите на клуба, което е едно от малкото изключения в правилата за собствеността в германския футбол.

Условието е 50% + 1 от акциите с право на глас да се притежават от членовете на спортния клуб - тоест от редовите привърженици на отбора. За разлика от други федерации в Европа, Германия не желае външни инвеститори да закупуват мажоритарни дялове от футболните отбори и да превръщат професионалния спорт в заложник на финансовите си интереси, пише "Дойче веле".

Изключения се правят само за онези спонсори, които могат да докажат, че са осигурявали значителна и непрекъсната подкрепа за съответния клуб за не по-малко от 20 години. Правилото за собствеността не важи за "Байер Леверкузен", подкрепян от фармацевтичния гигант Bayer, за "Волфсбург", подкрепян от Volkswagen, и за "Хофенхайм" на Дитмар Хоп.

"Забравяте обещанията си, а после изнудвате феновете"

Противниците на Хоп виждат в него олицетворение на най-неприятната тенденция в модерния футбол - свръхкомерсиализацията, несправедливото изкривяване на конкуренцията в спорта, изкуственото стимулиране на отбори без професионална традиция. Проблемът в Германия е много далеч от мащаба на изкривяванията, които причинявани от влиятелните външни спонсори в първенствата на Англия или Франция (и заради които "Манчестър Сити" беше наказан от УЕФА), но въпреки това съпротивата сред местните фенове е изострена до крайност.

Недоволството срещу Дитмар Хоп е факт още от 2008 г., когато "Хофенхайм" влезе в Бундеслигата, но в последните месеци достигна нова фаза на показна агресия, която DFB не желае да толерира повече.

Футболната асоциация е подложена на двоен натиск, както от страна на феновете, така и от страна на общественици и правозащитни организации. Коментатори от медии като "Шпигел" и "Дойче веле" напомнят, че серия от расистки обиди на агитките срещу чернокожи футболисти са оставяни без последствия от DFB, докато чувствителността на асоциацията е видимо изострена, когато става дума за ругатни по адрес на един от големите спонсори.

Бързо решение на конфликта едва ли може да има. И двете страни в спора втвърдяват позициите си. DFB не се отказва от колективната санкция, но и не успява да се справи с протестите по трибуните.

На 1 март мачът между "Волфсбург" и "Унион Берлин" беше спрян двукратно заради поредните обидни транспаранти срещу Дитмар Хоп. На 3 март феновете на "Шалке" се включиха протеста със свои средства: "DFB - футболна асоциация с деменция: забравяте обещанията си за колективните наказания, а после изнудвате феновете".

Самият Дитмар Хоп отдавна е изчерпал лимита на търпението си спрямо грубите изяви на феновете: "Ако имах някаква представа какво искат тези идиоти, щеше да ми е по-лесно да ги разбера. Не мога да си го обясня. Напомнят ми на мрачни времена. Тези хора живеят в друг свят. Не желая да разговарям с тях. Дори не знам какво мога да им кажа".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024