Милиардерът, който рискува бъдещето си, за да "строши оковите" в Тайланд

Той е милиардер и наследник на най-големия тайландски производител на авточасти. Можеше да води тих и спокоен живот, но е човек с мисия. Тханаторн Джуангроонгруангкит се бори да спаси демокрацията в своята страна, но по този начин застава на пътя на управляваното от армията правителство и залага живота си на карта.

Преди седмица демократическата партия Future Forward (в превод – Бъдеще напред) бе отстранена от Висшия тайландски съд заради обвинения, че нарушава изборния закон. Тя бе основана от Тханаторн през 2018 и миналата година стана трета политическа сила, след като 6,3 милиона тайландци гласуваха за нея.

В момента студентско движение води протести в страната след премахването на Future Forward. Младите хора в Тайланд смятат това действие като политическа намеса на властите и искат министър-председателят Прают Чан-о-ча, който е бивш генерал, да подаде оставка. Той е на власт от шест години, откакто през 2014 завзе позицията след държавен преврат, пише CNN.

Само в продължение на две години срещу Future Forward и нейните лидери се водят 20 дела, включително за криминални престъпления, които могат да доведат до затвор. Тханаторн отрича тези обвинения и казва, че делата са политически мотивирани. Платформата на партията за демократична и военна реформа, както и за децентрализиране на властта, може да доведе до дълбоки структурни промени в тайландската политическа система.

„Очевидно е, че се противопоставяме директно срещу властта на хунтата“, каза Тханаторн, цитиран от CNN. „Всички тези неща са крайно провокативни, нещата са много крайни, когато става дума за тайландска политика“.

Амбициите му за реформи към момента са възпрепятствани, но той е повече от решен да поведе демократическото движение, което според него процъфтява. Мисията му в живота е „да строши оковите“ на система, която пречи на Тайланд да се развива, и да даде властта в ръцете на хората. Това обаче е мисия, която скоро може да го вкара зад решетките.

„Това е цената на страданието. Това е цената на връщането на демокрацията обратно в Тайланд и цената, която съм готов да платя“, казва Тханаторн.

Гражданинът милиардер

Родителите на Тханаторн са бедно китайско семейство, което се мести в Тайланд преди около 70 години. Младият лидер помни как майка му и баща му са работили денонощно, за да изхранват семейството. Баща му се труди на две места – през деня продава нудъли, а вечерта поправя седалки на мотоциклети, докато майка му продава рибена чорба в Китайския квартал.

Съдбата обаче има други планове. Представител на „Йамаха“ научава за бащата на Тханаторн и го кани да произвежда седалки за мотоциклети за голямата японска корпорация. Бизнесът, който той предприема заедно с брат си, започва да се разраства, а големи марки като „Хонда“, „Сузуки“ и „Кавазаки“ пращат своите поръчки. Семейството превръща Thai Summit Group в мултимилиардна компания.

Тханаторн казва, че родителите му го възпитали да бъде здраво стъпил на земята, като го карали да работи почасово по време на летните ваканции.

„Миех чинии в ресторантите, бях пиколо в хотели, зареждах складове“, казва 41-годишният политик пред CNN.

Когато навършва 20 години, Тханаторн записва машинно инженерство в престижния университет Thammasat в столицата Банкок. Това е учебно заведение с дълга история на политически активизъм.

Един от кампусите на университета е мястото, на което на 6 октомври 1976 г. се случва масово клане. В него държавната войска и крайно десни полувоенни сили откриват огън срещу студенти, протестиращи срещу връщането на власт на бивш военен диктатор. Застреляни и убити са 46 от тях, но оцелели очевидци казват, че броят им е бил над 100.

Тханаторн се включва в студентското движение по-късно. Става председател на студентския съвет на университета, а по-късно и зам.-председател на Студентската федерация в Тайланд. Включва се в студентските протести и защитава бедните. „Така научих за страданието на хората. Там разбрах за структурното неравенство в тайландското общество“, казва той.

След като завършва, Тханаторн продължава да работи за социална справедливост с кариера в ООН. Но малко след като е назначен като работник по развитието в Алжир, баща му умира. Майка му го моли да се върне у дома и да поеме семейния бизнес. Тогава е на 23 години и въпреки липсата на опит доказва, че е бил правилният избор.

Приходите на компанията се покачват от 500 хиляди долара през 2001 до цели 2,5 млн. през 2017. Сега фирмата обслужва клиенти в седем държави, включително и САЩ, а за нея работят общо 16 хиляди души.

Тханаторн е бил и в борда на медийната компания Matichon, която е известна със своите либерални ежедневници и задълбочен политически анализ, насочен към социалните проблеми в обществото.

Раждането на Future Forward

Тханаторн е в началото на 30-те си години, когато Тайланд преживява един от най-кървавите епизоди в модерната си история. Случва се през 2010 г. Месеци наред Тайланд е разтърсван от протести на „червените жилетки“, подкрепящи известния лидер Таксин Шинаватра, който е детрониран в държавен преврат от 2006. Протестиращите окупират центъра на Банкок и настояват за оставката на премиера демократ Абисит Веджаджива. А той спира протестите, позволявайки на армията да използва муниции срещу хората.

Убити са повече от 90 души, а стотици са ранени в битките по улиците.

Това се превръща в зародиша на партията Future Forward, а след това се случва още едно важно политическо събитие. През 2014 се стигна до нов преврат, след който Прают Чан-о-ча се провъзгласява за министър-председател.

Малко след встъпването си във власт Прают забранява всички политически кампании, включително и политически събирания на повече от петима души на едно място. Стотици активисти са арестувани и осъдени заради създаване на размирици и обида срещу държавния глава. Законите забраняват критики срещу кралското семейство, а за това е въведено и отделно престъпление, извършено онлайн.

„През последните пет години хората, които отстояваха позиции срещу хунтата и говориха срещу нея, бяха вкарани в затвора, а семействата им бяха заплашвани“, споделя Тханаторн. „Използват заплаха чрез съдебни дела срещу хора, които надигат глас“.

Тогава младият лидер решава, че не може повече да гледа отстрани. В началото на 2018 той и приятелят му Пиябутр Саенгканокул – професор по право в университета Thammasat, решават да сформират нова политическа партия. Ражда се Future Forward.

„Обичаме татко“

След като влиза в политиката, Тханаторн попада под изпитателния поглед на властта.

Чичо му дори е бил част от политическото движение, срещу което демократът надига глас. От 2002 до 2004 той е министър на транспорта, а освен това е и лидер на партия, подкрепяна от армията и номинирала Прают за министър-председател. В момента чичото на Тханаторн е министър на индустрията.

Младият демократ намира за трудно това да достигне и да научи проблемите на нормалните хора, за които претендира, че се бори.

Въпреки своето богатство Тханаторн не се смята за привилегирован. „Въпросът не е колко си богат, а как си свързан с хората, които управляват Тайланд“, казва той пред CNN.

За хората нищо от тези неща, изглежда, няма значение. Младите избиратели се идентифицират с харизматичния нов лидер, правят си селфита с него и крещят „fah rak phor“ – фраза от популярна тайландска драма, която означава „Обичаме татко“.

„Когато Тханаторн се представи за алтернатива, беше пълен с амбиция и политическо вълнение“, казва 21-годишен студент в бившия университет на демократа, цитиран от CNN. „Future Forward може да представлява младото поколение по по-добър начин в сравнение с останалите политически партии“.

Движението има за цел да промени конституцията. Последната ѝ поправка е от 2017 и е дело на управляващата армия. Тя позволява армията да назначава премиер, дори той да не е спечелил изборите, и една трета от законодателната власт.

„Силата е централизирана в ръцете на хунтата“, казва Тханаторн. „С тази конституция правим тоталитарният режим постоянен“.

Партията му иска също така да отреже бюджета за отбрана, да създаде прозрачност в правителството, да заздрави демократическите институции, да защитава правата на човека и да прекъсне бизнес монопола.

„Това е вид партия, която тайландската политика не е виждала никога преди. Тя е радикална, насочена към благосъстоянието на хората и към развиването на бизнеса“, каза миналата година директорът на Института по сигурност и международни изследвания – Тхитинан Понгсудхирак.

Тогава на тайландците им предстояха първи избори от осем години насам. След тях обаче същите стари лица продължиха да са във властта. Процесът на изборите бе критикуван и наречен „нечестен“.

Прают бе избран за премиер отново, тъй като законите позволяват той да бъде издигнат от Сената, подкрепян от армията. И все пак успехът на Future Forward е нечуван – партията получи право да има 81 свои представители в парламента. Те станаха част от демократически блок, включващ втората по големина на електората партия.

Да се издигнеш и да паднеш

Още от своето основаване срещу Future Forward се водят дузина дела, включващи обвинения за създаване на размирици, онлайн престъпления и подкопаване на конституционната монархия. Членовете ѝ дори са обвинявани, че са имали връзка с тайното общество Илюминати.

През ноември 2019 Тханаторн е с отнето право да бъде депутат. Причината е, че Конституционният съд доказа, че демократът е държал акции в медийна компания, докато е бил кандидат за управляващ. Той твърди, че ги е прехвърлил на майка си, преди изборите да бъдат обявени на 23 януари. Съдът обаче контрира и каза, че няма доказателства, че това се е случило.

А през февруари Конституционният съд разпусна партията и наказа лидерите ѝ да не могат да участват в политиката в продължение на 10 години. Отсъди, че са приели незаконно заем от около 6 милиона долара от Тханаторн. Оказа се, че сумата е призната като дарение за партията и е надвишила позволения лимит.

41-годишният демократ заяви, че заемът е извършен по закон и партията ще го върне.

Критиците на Тханаторн казват, че той е корумпиран милиардер, който е нарушил изборните закони. Привържениците му твърдят, че наказанията срещу него са политическа намеса.

Той получи подкрепа извън Тайланд. Американското посолство в страната обяви, че санкциите срещу партията му „повдигат въпроси за тайландската електорална система“. Неправителствената организация за защита на човешките права „Амнести Интернешънъл“ направи изявление, че „властите използват съдебни процеси, за да сплашват и тормозят опозицията“.

Депутатите от Future Forward, които не бяха засегнати от санкциите, сега основаха нова партия, за да запазят местата си в парламента. 11 са членовете на Future Forward, които са отстранени, и техните места ще останат незаети.

Изборната комисия поема действия срещу членовете на партията и ако те сработят, Тханаторн е изправен пред пет години затвор, докато останалите ти чакат три години зад решетките.

Лидерът е готов да поеме тази цена, за да се бори за бъдещето на четирите си деца, всички от които са на възраст между 1 година и година и половина.

„Ако отида в затвора, искам някой да им каже, че отивам там, защото се боря за демокрацията, боря се за следващото поколение“.

Тханаторн вече е митична фигура. Когато говори пред своите поддръжници, той вдига показалеца, средния си пръст и безименния едновременно към тълпата – символ, който героинята на Дженифър Лоурънс използва във филма „Игрите на глада“.

„Всички ние имаме възможностите да осъществим основна структурна промяна. Това не се е случвало по време на моите 40 години живот. Имаме шанс да спрем военната намеса в политиката веднъж завинаги“, споделя Тханаторн.

„Хората, които все още ни подкрепят, не поддържат мен или Future Forward. Те подкрепят демокрацията. Те подкрепят справедливостта. Това движение премина доста отвъд самия мен“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024