Рейтингите на най-популярните филми и сериали на Netflix доскоро бяха мистерията на индустрията. Едва преди месец платформата публикува част от вътрешните си данни за гледаемостта, но по своя собствена методология - да са гледани за поне 2 минути в първите 4 седмици от премиерата или да са натрупали най-голям брой "зрителни" часове в този период. 

Netflix отказват данни за гледаемостта дори на повечето продуценти на филми и сериали, което ги поставя в много неудобна ситуация, когато преговарят за възнагражденията си. 

Британската аналитична компания Digital i обаче може да даде решение на този проблем. Или поне да хвърли доста по-ярка светлина към навиците на потребителите на стрийминг-гиганта. 

Digital i решава да събере данни от хиляди души с абонамент в Netflix от пет големи европейски държави. Хората получават малка сума в замяна на достъп до информацията за това какви заглавия са гледали през последните месеци и колко дълго са задържали вниманието си върху тях. Netflix разрешава на всеки потребител да поиска копие от личната си статистика. 

По този начин британците започват да създава собствена база данни, от която правят изводи за рейтингите на Netflix и продават докладите си на конкурентите на платформата.  

Това, което никой не очаква да види, е колко сериозна е зависимостта на Netflix от постоянното желание на зрителите да си припомнят стари комедийни сериали - защото хората са склонни да "погълнат" новите им скъпоструващи оригинални продукции за отрицателно време.

В останалите дни компенсират глада си за развлечение с епизоди на "Big Bang Theory" или "Brooklyn 99", посочва "Гардиън". 

Digital i е разкрила още няколко интересни зависимости: 

Британските потребители на Netflix са прекарали повече време в гледане на стари епизоди от "Приятели" през 2020 г., отколкото със сезоните на скъпоструващия "The Crown" (в България HBO Go притежава каталога с всички сезони на "Приятели"). 

Най-популярните нови сериали през август във Великобритания са били Clickbait (гледан от 2,34 млн. профила), Hit & Run (2,1 млн. профила) и The Chair (1,64 млн. профила). Макар че тези числа са внушителни, оказва се, че не са по-високи от гледаемостта по местния ТВ-канал за филми и сериали Channel 5. 

Третият сезон на сериала Sex Education излиза по Netflix в същия ден, в който се появява и корейският Squid Game.

Рейтингите на двете продукции сред зрителите в Европа се оказват равностойни - но медиите не обръщат почти никакво внимание на Sex Education, докато Squid Game привлече огромен интерес. 

Сериали като Bridgerton, Afterlife и The Queen’s Gambit имат над 80% ниво на гледаемост от начало до край във Великобритания - т.е. много голяма част от зрителите са били заинтригувани да изгледат всички епизоди. 

Binge-ването на сериали се е превърнало в култ - близо 1/4 от зрителите на Squid Game са изгледали всички девет епизода в рамките на 2 дни.  

Продукцията, която дебютира на 17 септември, явно наистина е огромен хит в Европа, а и по света. Данните на Digital i показват, че 79% от изследваните европейски потребители на Netflix, които са започнали да гледат Squid Game, са си пуснали поне още един епизод в рамките на две седмици. Половината от тях са изгледали шоуто докрай 14 дни след премиерата му. 

Анализаторите демонстрират, че Netflix може да насочва вниманието на публиката, като пуска селективни данни за гледаемостта - например че Squid Game е станал най-популярното заглавие в световен мащаб, защото е гледан от 111 млн. акаунта за поне 2 минути

И все пак Digital i показват, че навиците на хората не се променят толкова бързо - феновете на "Приятели" остават много повече от почитателите на новите оригинални продукции, които не са англоезични. 


Squid Game: Корейският хит на Netflix, който се превръща във феномен на попкултурата

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни