Модната компания Loro Piana под прицел: Заклеймете Путин! Забранете да носи дрехите ви.

Имиджът на руския президент Владимир Путин като диктатор, агресор и убиец заради войната в Украйна, може да навреди на реномето на луксозната италианска марка за дрехи Loro Piana. А пръст в това ще има бившата руска журналистка Карина Орлова.

Днес тя живее в САЩ – след като бяга от родината си преди години заради смъртни заплахи, свързани с работата ѝ.

Защо Loro Piana е под прицел?

На 18 март Путин се появи на тържествен концерт на стадион в Москва в “чест” на годишнината от незаконното и непризнато от света анексиране на Крим от Русия. Путин беше облечен в скъпо яке на италианската марка. Цената на дрехата е над 1,5 милиона рубли или близо 12 000 евро към днешна дата. Средната годишна работна заплата в Русия е 700 000 рубли.

Историята с якето, обиколила световните медии, предизвиква Карина Орлова и тя започва петиция в платформата change.org. Призивът – Loro Piana да се отрече незабавно и публично от Владимир Путин и да настоява той да престане да носи дрехите на марката.

,,В разгара на кървавата война, която Русия води срещу Украйна, на 18 март 2022 г. руският президент Владимир Путин се появи публично, облечен в луксозно яке на италианската марка Loro Piana на стойност над 10 000 долара. Путин, който беше заклеймен като военнопрестъпник от президента на САЩ Джо Байдън и цялата международна общност, излезе на сцената на московски стадион, за да отпразнува анексирането на Крим през 2014 г. и настоящата война срещу Украйна пред десетки хиляди свои поддръжници.

Лицето и главен организатор на една убийствена война в сърцето на Европа - Владимир Путин - се появи и като рекламно лице на Loro Piana.”, пише Орлова в призива си за подкрепа на петицията. Тя припомня, че луксозният бранд междувременно е дарил 5 милиона евро в помощ на Украйна. Но пита: “Какви ценности всъщност споделят в Loro Piana? Приятно ли им е да бъдат представлявани от посланик като Владимир Путин? Така ли иска Loro Piana да бъде запомнена в историята?”

В текста към петицията се припомня още, че Путин отдавна е известен като фен на финия кашмир на италианската модна компания. “Той не можа да се въздържи (от западното облекло), дори след като нарече "предатели на нацията" онези руснаци, които живеят на Запад и се радват на западни стоки и ценности. Той се нахвърли срещу прозападно ориентираните руснаци, за да се появи едва два дни по-късно облечен в едни от най-скъпите италиански дрехи в света”, пише Орлова и отбелязва, че в Туитър и в италианските медии темата за облеклото на Путин продължава да вилнее.

“Ние молим Loro Piana незабавно и публично да заклейми Владимир Путин и да настоява той да спре да носи дрехите ѝ. В противен случай вековната история на марката ще бъде завинаги засенчена от кръвта на хиляди невинни жертви на престъпната война на Путин.“, завършва призивът.

Петицията е събрала близо 800 подписа за няма и два дни и скоро ще достигне статус, с който ще може да набере повече популярност като “препоръчана” кампания в рамките на платформата change.org.

Това не е първият сблъсък на Карина Орлова с голям бранд. Предишната история е лична и засяга руската марка за бутилирана питейна вода BonAqua – част от портфолиото на “Кока- Кола” в Русия. Преди няколко години по време на разходка с майка си в търговски център "ГУМ", журналистката отива в кафене. Част от поръчката ѝ е вода BonAqua. Рускинята отваря бутилката без усилие, отпива голяма глътка и изпищява от болка. Впоследствие разбира, че е с тежки изгаряния на гърлото. Орлова се озовава в изследователския институт "Склифосовски". Последващо изследване показва, че бутилката съдържа алкали. Карина подава петиция до “Кока-Кола”, която дистрибутира BonAqua в множество руски кафенета. Съдебното дело е отхвърлено, а днес информацията за случая е изтрита почти навсякъде от интернет пространството.

Коя е Карина Орлова и защо бяга от Русия?

Карина Орлова има над 10-годишен опит в политическата журналистика. През 2015 година работи за независимото радио “Ехото на Москва”. В едно от предаванията й през същата година гост ѝ е журналистът Максим Шевченко. Темите на разговора са терористичните атаки срещу “Шарли Ебдо” и реакцията на чеченския лидер Рамзан Кадиров срещу опозиционен туит на активиста Михаил Ходорковски. Последният призова журналистите да препечатат карикатурите на Мохамед от френското издание, за да покажат на терористите, че западното общество не се страхува от тях. В резултат Кадиров нарича Ходорковски свой „личен враг“ и го заплашва.

Орлова пита Шевченко как Кадиров може да заплашва обществена личност с насилие, а той ѝ отговаря, че Кадиров е един от най-добрите мъже наоколо. Тя не оставя Шевченко да развива тезите си и го притиска с още въпроси... Така започват проблемите на журналистката. Рускинята признава пред “The Guardian”, че първоначално всичко ѝ минава през едното ухо и излиза от другото, докато не получава първата лична заплаха във Facebook.

Съобщенията зачестяват и заплахите стават все по- описателни. През първите 2 месеца Орлова не обръща чак такова внимание - смята, че това е цената на работата ѝ в либерална медия като ‘‘Ехото на Москва“ и че подобна атмосфера на омраза е нещо обичайно в Русия. Малко след това опозиционният политик Борис Немцов е убит. Орлова получава още три смъртни заплахи, когато осъзнава, че животът ѝ наистина може да е в опасност. Руската полиция започва разследване по заплахите. Но след седмица, в която Орлова разговаря с полицаите и те нито веднъж не искат дори паролата й за Facebook, рускинята решава, че няма друг избор, освен да емигрира.

Заминава за САЩ. След месец, прекаран на американска територия, хората я питат как е в Русия: ,,Е, обвиняват ме, че съм предател на нацията, получавам смъртни заплахи по пощата..“, отговаря тя. Карина Орлова сменя професията си и от 2020 г. започва да работи като UX дизайнер. Самата тя никога не е учила журналистика, а право и е на мнение, че юридическото й образование ѝ помага, за да стане прочут журналист.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024