МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията Снимка: © Getty Images

Международният олимпийски комитет (МОК) обмисля възможността руските спортисти, които не подкрепят войната в Украйна, да се върнат към спортните състезания. Това заяви президентът на МОК Томас Бах, съобщава "Ройтерс".

През февруари олимпийският комитет издаде насоки до спортните ръководни органи за отстраняването на руски и беларуски спортисти от състезания.

"Не става въпрос непременно за това да си върнем Русия. Става въпрос за това да бъдат върнати в състезанията спортистите с руски паспорт, които не подкрепят войната", уточнява Бах пред италианския вестник "Corriere della Sera".

Той подчертава, че настоящите указания за руските спортисти все още са в сила, но добави, че МОК трябва да мисли и за бъдещето. Някои квалификационни събития за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. вече се проведоха.

Русия вън от спорта за четири години

"Тук идва нашата дилема. Тази война не е започната от руските спортисти, но видяхме, че някои правителства не искат повече да зачитат автономията на международния спорт. Ето защо трябваше да предприемем тези предпазни мерки и да не загубим цялата си автономия", изтъква президентът на Комитета.

Според него Олимпийските игри и спортът като цяло трябва да бъдат "нещо, което все още обединява хората и човечеството".

Бах не дава обяснение обаче как спортистите от Русия могат да изразят своето несъгласие с войната, заради което те могат да бъдат осъдени на няколко години затвор. Някои руски спортисти публично подкрепиха войната през март и изтърпяват забрани, наложени от ръководния орган на техния спорт.

Олимпийският златен медалист по плуване Евгений Рилов се появи на митинг в подкрепа на войната, на който присъстваше Владимир Путин в Москва. Гимнастикът Иван Куляк показа провоенен символ "Z" на униформата си по време на международно състезание.

Олимпийски шампион по плуване е наказан заради подкрепа към Путин

Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024