През 1953 година Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей се превръщат в първите хора, стъпили на най-високия връх на света - високият 8848 метра Еверест.

Невероятното им постижение води до засилен интерес към изкачването и на следващите величествени върхове. Година по-късно е покорен вторият най-висок връх К2. През 1955 е ред на третия Кангчендзьонга. През 1956 пък вече има човешки крак и на четвъртият Лхотце. И така един по един най-високите върхове на тази планета биват покорени. Но във всеки един момент алпинистите имат своя нов "Еверест" - най-високият връх, който никога не е покоряван. И сега това е Мучу Чхиш.

С височина от 7453 метра той се смята за 61-ия най-висок връх в света, но по-важното е, че все още никой не е успявал да погледне света от него. Мучу Чхиш се намира в северен Пакистан, в планината Каракорум, която е дом на много по-познати върхове над 8 хиляди метра като К2, Броуд Пик и Гашербрум I и II.

Но всички те вече са изкачвани. А Мучу Чхиш не е, което го прави настоящата мечта за алпинистите.

Все пак трябва да уточним, че има един по-висок връх, който е всъщност най-високият неизкачван на Земята - става дума за Гангкар Пуенсум (7570 метра), но той се намира в Бутан, където алпинизмът е забранен от 2003-а, така че към момента е извън обсега на желаещите.

"Има нещо като авторство за всяко първо изкачване - като писател или художник, създаващ нещо свое", споделя изпълнителният директор на Американския планински институт Джейсън Мартин, който доскоро не е и чувал за Мучу Чхиш.

"Най-голямото и интересно нещо, когато става дума за първо покоряване на гигант, на отдалечена планина като тази е, че на практика си като космонавт, който достига място от друг свят, където никой друг не е бил. Другият елемент, разбира се, е огромното добавено предизвикателство, защото реално нямаш информация как да го направиш", обяснява още той.

През годините е имало експедиции в опит да покорят върха и да запишат имената си в историята. Една такава през 2014-а, съставена от опитни алпинисти, се отказва на височина от около 6 хиляди метра в момент, в който снежният хребет изведнъж се превръща в ледена пързалка.

Няма как да го знаят преди това. Защото шерпи няма, ясен маршрут също. Но тук се крие и чарът на това да си първи.

През август своят опит направиха трима чехи - Павел Коринек, Иржи Янак и 57-годишният алпинист и политик Павек Берн, бивш кмет на Прага, който е изкачвал успешно Еверест и К2.

Тримата чехи стигат по-нагоре от колегите си 6 години по-рано, но и те спират на височина 6313 метра заради лошо време. На слизане се разминават с испанеца Жорди Тосас и австриеца Филип Бругер, които също не успяват да стигнат върха.

Рано или късно и Мучу Чхиш ще бъде изкачен успешно. А тогава ще дойде ред на следващия непокорен връх.

И така завинаги. Поне според Джейсън Мартин. "Има прекалено много непокорени върхове в средата на нищото, да не говорим за нови маршрути към стари, по които следващото поколение от невероятно талантливи алпинисти ще иска да се пробва."

 

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?