"Разбирам, че може би омръзнахме на хората, а и приносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият, но докато важи тази заповед на премиера, трябва да си изпълняваме нашите функции" - Венцислав Мутафчийски, 29.04.2020

Сигурно много хора са доволни - генерал Венцислав Мутафчийски повече няма да дава пресконференции. Вероятно също много хора си мислят и че животът пак си тръгва постарому. Няма да ги стресне дори и Лекарка на 43 години почина от Covid-19 в България . Няма и да я прочетат. Защото тя не се вписва в оптимистичната версия за 5,8 пъти по-малка смъртност: Парадоксалната връзка между БЦЖ, доходи и Covid-19 , за младите хора без съпътстващи заболявания или за жените, които се разболявали по-малко. Но фактите са такива, каквито са, в случай че въобще някой иска да разваля хубавата история с тях*.

Докторката се казва се Илияна Иванова, работила е в инфекциозното отделение на МБАЛ в Сливен и е починала от Covid-19. Нека не гледаме на тази жена само като число в статистиката.

Същите хора от по-горе ще ви кажат, че И все пак шведският модел не е това, което си мислите , без разбира се да са прочели и два реда за Швеция от достоверен източник.

Генерал Венцислав Мутафчийски беше достоверен източник, но стана жертва на политическата конюнктура.

Сякаш отвикнахме по телевизиите да гледаме интелигентни хора и появата на такъв човек пред екрана, при това по няколко пъти на ден, ни изненада.

Е, вярно, малко ни притесни униформата му, защото генералските пагони в ефир не навяват добри асоциации, но все пак, до едно време всичко беше наред. Докато не се обърка напълно.

В самото начало стана ясно, че властта на Мутафчийски е по-скоро символична, отколко реална. Нали си спомняте изявата му по телевизията - единствената самостоятелна, в която той искаше да остане отворено само онова, което е необходимо?

Не ме питайте за фризьорките!”, каза генералът, но другият “генерал”, понастоящем премиер не го послуша. Не само, че не го послуша, но дори и не пожела да се научи да си слага маската, така че да има някакъв смисъл от нея.

И докато на всички българи по няколко пъти на ден им бе повтаряно, че трябва да стоят вкъщи, само с най-близките си, да ограничават контакти, Борисов не спря да обикаля с джипката да инспектира магистрали, шивашки цехове, заводи,…. “Има ли багер в страната, до който премиерът да не се е снимал?” ( Даниел Вълчев: Кризата е твърде дълбока, за да я оставим единствено в ръцете на правителството )

Под претекст, че има нужда от ред, се създаде хаос.

Ще се носят маски, няма да се носят маски, ще се носят само, когато трябва да се носят. Всичко е затворено, освен онова, което е отворено. И всичко е предпоследно. Нали не мислите, че това е по вина на щаба - цялата власт беше и си остава в правителството.

Борисов обещава защитни облекла, лекари във Видин плачат, че нямат. Подриват държавността? Не - страхуват се за живота си.

Мутафчийски, разбира се, не е безгрешен. Да се затворят парковете и планините, вместо да се осъществява контрол, беше грешка. Да се забрани на хората да спортуват на открито - още по-голяма грешка. Тонът му не винаги беше коректен спрямо хората пред телевизорите. Нито един път не се сети да благодари на всички онези, които изпълняваха предписанията на щаба, а те бяха мнозинството от българите.

В последните седмици Мутафчийски вече гледаше лошо и изглеждаше неубедително, много често в думите му прозираше напрежението между щаба и изпълнителната власт.

Докато накрая не стана ясно, че и юридическият статут на щаба е крайно несъстоятелен. Както писа offnews.bg, “щабът е създаден със Заповед №Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на основание... Как мислите? Въз основа на Конституцията? На Закона за здравето или на специалния закон за мерките и действията при извънредно положение? Нищо подобно! Създаден е въз основа на Устройствения правилник на МС и по-конкретно на една негова разпоредба (чл.24), която позволява на министър-председателя да създава работни групи, които да изготвят или да дават становища по различни видове управленски актове!?”

Затова и като питаха Мутафчийски за разпределяне на средства и покупки на маски и защитни облекла, той отговаряше, че те не работят с пари и не разпределят нищо. Заповедите се издават от Министерство на здравеопазването. Въобще няма да коментирам начина, по който се публикуват. Последната грижа е дали са в услуга на гражданите.

От Министерство на здравеопазването до момента не са решили да направят публични своите действия във връзка с Covid-19, докато “колежката” им Ангела Меркел рапортува пред медиите цените на маските.

Нещо повече: министерството събира дарения, за които се отчете едва на втория месец при това твърде общо и между другото.

Между другото - дали претеглихме фурмите?

За своя двумесечен мандат Мутафчийски успя да каже на много журналисти това, което никой не беше правил до момента, а именно - че задават тъпи въпроси. Успя да даде и най-тъпата извънредна пресконференция - че в България няма радиация от Чернобил (както се разбра после - по искане на премиера).

Забелязахте ли нещо друго - през цялото време този човек си четеше мейлите, докато някакви пълни дебили (по определението на социолога Иво Христов) не го затрупаха с писма, включително и със заплахи за живота му.

Що за публика сме ние? Когато австрийският канцлер Австрийският канцлер създава съюз на "умните държави". България не е вътре за борба с Covid-19, малцина все пак попитаха “А къде сме ние?”.

Е, как къде сме ние? България винаги се е гордяла, че тук са най-красивите българки. Ако напишете в Google - "българите интелигентни" излизат 2 400 000 резултата. Но ако напишете "българите красиви", удряте джакпота със 16 400 000 резултата.

Да спре с публичните изяви, преди да е станал карикатура, е най-доброто, което Мутафчийски можеше да направи.

Сега и малкото информация, която имахме, ще стане недостъпна, но пък сме безгрижни.


* "Да не разваляме хубавата история с истината" - цитат от "Престъпна империя"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023