"Разбирам, че може би омръзнахме на хората, а и приносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият, но докато важи тази заповед на премиера, трябва да си изпълняваме нашите функции" - Венцислав Мутафчийски, 29.04.2020

Сигурно много хора са доволни - генерал Венцислав Мутафчийски повече няма да дава пресконференции. Вероятно също много хора си мислят и че животът пак си тръгва постарому. Няма да ги стресне дори и Лекарка на 43 години почина от Covid-19 в България . Няма и да я прочетат. Защото тя не се вписва в оптимистичната версия за 5,8 пъти по-малка смъртност: Парадоксалната връзка между БЦЖ, доходи и Covid-19 , за младите хора без съпътстващи заболявания или за жените, които се разболявали по-малко. Но фактите са такива, каквито са, в случай че въобще някой иска да разваля хубавата история с тях*.

Докторката се казва се Илияна Иванова, работила е в инфекциозното отделение на МБАЛ в Сливен и е починала от Covid-19. Нека не гледаме на тази жена само като число в статистиката.

Същите хора от по-горе ще ви кажат, че И все пак шведският модел не е това, което си мислите , без разбира се да са прочели и два реда за Швеция от достоверен източник.

Генерал Венцислав Мутафчийски беше достоверен източник, но стана жертва на политическата конюнктура.

Сякаш отвикнахме по телевизиите да гледаме интелигентни хора и появата на такъв човек пред екрана, при това по няколко пъти на ден, ни изненада.

Е, вярно, малко ни притесни униформата му, защото генералските пагони в ефир не навяват добри асоциации, но все пак, до едно време всичко беше наред. Докато не се обърка напълно.

В самото начало стана ясно, че властта на Мутафчийски е по-скоро символична, отколко реална. Нали си спомняте изявата му по телевизията - единствената самостоятелна, в която той искаше да остане отворено само онова, което е необходимо?

Не ме питайте за фризьорките!”, каза генералът, но другият “генерал”, понастоящем премиер не го послуша. Не само, че не го послуша, но дори и не пожела да се научи да си слага маската, така че да има някакъв смисъл от нея.

И докато на всички българи по няколко пъти на ден им бе повтаряно, че трябва да стоят вкъщи, само с най-близките си, да ограничават контакти, Борисов не спря да обикаля с джипката да инспектира магистрали, шивашки цехове, заводи,…. “Има ли багер в страната, до който премиерът да не се е снимал?” ( Даниел Вълчев: Кризата е твърде дълбока, за да я оставим единствено в ръцете на правителството )

Под претекст, че има нужда от ред, се създаде хаос.

Ще се носят маски, няма да се носят маски, ще се носят само, когато трябва да се носят. Всичко е затворено, освен онова, което е отворено. И всичко е предпоследно. Нали не мислите, че това е по вина на щаба - цялата власт беше и си остава в правителството.

Борисов обещава защитни облекла, лекари във Видин плачат, че нямат. Подриват държавността? Не - страхуват се за живота си.

Мутафчийски, разбира се, не е безгрешен. Да се затворят парковете и планините, вместо да се осъществява контрол, беше грешка. Да се забрани на хората да спортуват на открито - още по-голяма грешка. Тонът му не винаги беше коректен спрямо хората пред телевизорите. Нито един път не се сети да благодари на всички онези, които изпълняваха предписанията на щаба, а те бяха мнозинството от българите.

В последните седмици Мутафчийски вече гледаше лошо и изглеждаше неубедително, много често в думите му прозираше напрежението между щаба и изпълнителната власт.

Докато накрая не стана ясно, че и юридическият статут на щаба е крайно несъстоятелен. Както писа offnews.bg, “щабът е създаден със Заповед №Р-37/26.02.2020 г. на министър-председателя на основание... Как мислите? Въз основа на Конституцията? На Закона за здравето или на специалния закон за мерките и действията при извънредно положение? Нищо подобно! Създаден е въз основа на Устройствения правилник на МС и по-конкретно на една негова разпоредба (чл.24), която позволява на министър-председателя да създава работни групи, които да изготвят или да дават становища по различни видове управленски актове!?”

Затова и като питаха Мутафчийски за разпределяне на средства и покупки на маски и защитни облекла, той отговаряше, че те не работят с пари и не разпределят нищо. Заповедите се издават от Министерство на здравеопазването. Въобще няма да коментирам начина, по който се публикуват. Последната грижа е дали са в услуга на гражданите.

От Министерство на здравеопазването до момента не са решили да направят публични своите действия във връзка с Covid-19, докато “колежката” им Ангела Меркел рапортува пред медиите цените на маските.

Нещо повече: министерството събира дарения, за които се отчете едва на втория месец при това твърде общо и между другото.

Между другото - дали претеглихме фурмите?

За своя двумесечен мандат Мутафчийски успя да каже на много журналисти това, което никой не беше правил до момента, а именно - че задават тъпи въпроси. Успя да даде и най-тъпата извънредна пресконференция - че в България няма радиация от Чернобил (както се разбра после - по искане на премиера).

Забелязахте ли нещо друго - през цялото време този човек си четеше мейлите, докато някакви пълни дебили (по определението на социолога Иво Христов) не го затрупаха с писма, включително и със заплахи за живота му.

Що за публика сме ние? Когато австрийският канцлер Австрийският канцлер създава съюз на "умните държави". България не е вътре за борба с Covid-19, малцина все пак попитаха “А къде сме ние?”.

Е, как къде сме ние? България винаги се е гордяла, че тук са най-красивите българки. Ако напишете в Google - "българите интелигентни" излизат 2 400 000 резултата. Но ако напишете "българите красиви", удряте джакпота със 16 400 000 резултата.

Да спре с публичните изяви, преди да е станал карикатура, е най-доброто, което Мутафчийски можеше да направи.

Сега и малкото информация, която имахме, ще стане недостъпна, но пък сме безгрижни.


* "Да не разваляме хубавата история с истината" - цитат от "Престъпна империя"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро