МВФ: Българската икономика ще се свие с 4%, безработицата се удвоява Снимка: © Getty Images

Международният валутен фонд направи прогноза, че световната икономика ще се свие с 3% през 2020 г., а това ще бъде най-големият срив на икономическа активност от времето на Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Брутният вътрешен продукт на България ще претърпи спад с 4% тази година, става ясно от доклада на МВФ. Прогнозите за 2021 г. са положителни – растеж от 6 процентни пункта. Всичко това идва на фона на икономически растеж за страната ни през 2019, равняващ се на 3,4%.

През миналата година равнището на безработицата у нас е било 4,2%, а очакванията на МВФ сочат, че през 2020 тя почти ще се удвои и ще достигне 8%. Добрата новина е прогнозата за 2021 - понижаване на нивата до 4,5%.

Инфлацията при потребителските цени ще намалее от 2,5% за миналата година до 1%. През 2021 се очаква тя да се покачи на 1,9%.

Що се отнася до дефицита по настоящата сметка, то той ще се свие значително. През миналата година е бил 7%, тази ще стане 1,7%, докато през 2021 г. се очаква да се понижи до 0,6%. Когато процентът в тази категория е висок, това означава засилен внос в опит да се задоволи търсенето.

Само преди три месеца МВФ направи прогноза за годишен ръст на глобалната икономика от 3,3%, но реалността се оказа друга. В следвоенната история на света най-значителен спад на икономиката и срив във финансовата система се наблюдаваше през 2008 и 2009 г. Сега докладът на Международния валутен фонд показва, че през 2020 се очакват по-големи загуби. Това се дължи най-вече на срива на икономиките на западните страни – очаква се те да се свият със средно 6,1%. За еврозоната този процент се очаква да бъде 7,5.

Според най-оптимистичната прогноза на МВФ, американската икономика ще се свие с 5,9% през 2020 г. През следващата година се очаква да отчете ръст от 4,7%.

Двете най-засегнати от коронавируса европейски страни – Италия и Испания, ще станат свидетели на спад на брутните им вътрешни продукти съответно с 9,1% и 8%. При Великобритания прогнозите са за свиване с 6,5%. Германия ще отчете спад на икономиката със 7%, а Франция – със 7,2%.

Очаква се безработицата в Испания да достигне 20,8% през настоящата година, а в Италия – 12,7%. За Германия и Франция прогнозите са над 10% безработица през 2020, а за Великобритания – само 4,8%.

Китай ще регистрира ръст на БВП от едва 1,2% при положение, че първоначалните прогнози на МВФ сочеха покачване с 6%. За справка – през 2019 този процент се е равнявал на 6,1. Сега обаче китайската икономика ще отчете най-ниския си растеж от десетилетия насам, съобщават The Guardian и Reuters. Въпреки всичко, прогнозите сочат, че през 2021 тя ще се повиши с 9,2%.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението, който е една от категориите, отчитащи жизнения стандарт, ще претърпи спад с 4,2% в световен мащаб през 2020 г.

Главният икономически съветник в МВФ Гита Гопинат каза, че размерът на удара по световната икономика, несигурността за това колко дълго ще продължи шокът и мерките за социално дистанциране, които нарушават икономическата активност, водят до криза „като никоя друга“.

„Много е вероятно тази година световната икономика да претърпи най-тежката рецесия от Голямата депресия насам, надминавайки тази по време на финансовата криза отпреди десетилетие. „Голямото Затваряне“, както някои го определят, предвижда огромно свиване на глобалния растеж на икономиката“, каза тя.

Международният валутен фонд все пак прави прогноза за частично възстановяване през 2021. Тогава може да се наблюдава растеж от 5,6%, но Гопинат предполага, че нивото на икономическа активност може да остане под това, което беше преди пандемията.

Международният валутен фонд обяви, че прогнозите са белязани от голяма несигурност. Рисковете за световната икономика може дори да бъдат по-големи от предвиденото. Възстановяването зависи от стимулиращите мерки на правителствата за предпазване на компаниите от банкрут и за ограничаване на безработицата.

МВФ отчита, че в най-лошия случай – ако вирусът не е отминал и през 2021 г., световната икономика може да се свие с около 11% вместо с предвидените 3%.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024