Снимка: © Getty Images

"Момчето, което оцеля" и продължава да живее в съзнанието на деца и възрастни поколения наред, се появи пред света за пръв път преди точно 25 години.

На 26 юни 1997 година "Bloomsbury" издава първата книга на непознат автор на име Джоан Роулинг - "Хари Потър и Философският камък".

Смел ход, след като ръкописът е бил отхвърлян отново и отново от различни издателства. В същото време и безспорно успешен - още през 2013 година поредицата се превръща в най-продаваната за всички времена с общо над 500 милиона копия.

До излизането на третата книга "Хари Потър и Затворникът от Азкабан" (1999 г.) магическият свят на Роулинг вече е световен феномен. В дните преди социалните мрежи първоначално се разпространява почти без маркетингови усилия. От ръка на ръка, от уста на уста бързо достига до широка аудитория - при това далеч не само детска.

Писателката продава филмовите права на Warner Bros. за 1 милион долара през 1999 година, като запазва креативен контрол над снимачния процес. Екранизацията на историята става също толкова популярна, като продължава да бъде актуална и до днес - през 2022 излезе "Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore", действието на който се развива в същата вселена, но години преди оригиналния сюжет.

Учениците от "Хогуортс" спасяват света за последен път през 2007 година в "Хари Потър и Даровете на смъртта".

Роулинг получава критики, че използва плоска проза, но това ѝ помага да стигне до повече хора. Вниманието ѝ към детайлите и умелото вплитане на реалистичното с фантастичното прави поредицата правдоподобна.

На гара "Кинг Крос" в Лондон между платформите 8 и 9 има специална препратка към романа - количка за багаж, която потъва в стената на мястото, от което в книгите децата хващат влака си за училището за магьосници "Хогуортс".

25 години след първата си среща с читателите, Хари Потър продължава да бъде име, което предизвиква оживени разговори и буди все толкова голям интерес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин